Na hrad Točník se vrátí medvědi, "hráli" ve večerníčku Méďové

Točník - Na hrad Točník se v sobotu vrátí medvědi. Půjde o chlupáče Agátu a Martina, s nimiž filmař zvířecích večerníčků Václav Chaloupek natočil nové příběhy Méďové na cestách. Bydlet budou v nově vybudovaném medvědíně, jehož výstavby vyšla na půl milionu korun. ČTK to dnes řekly Hana Zemánková z občanského sdružení Nudle a Jana Hessová z Národního památkového ústavu.

Poslední točnický medvěd Jarda zemřel v roce 2011, od té doby je medvědín prázdný. Pro nový pár medvíďat bylo nutné vybudovat nové bydlení, které jim bude lépe vyhovovat. Nový výběh vznikl na místě toho starého, ale na mnohem větší ploše.

Na vybudování výběhu se podílelo občanské sdružení Nudle, které při veřejné sbírce a benefiční akci vybralo asi 400.000 korun. Dále získalo materiální dary a s novým výběhem pomáhali dobrovolníci.

Medvědí sourozenci se podle Hessové narodili letos v lednu a Chalupek je podle Hessové vychoval ve své hájovně.

Zřícenina hradu Točník se nachází nedaleko města Žebrák, kde je také stejnojmenný hrad. Vystavěním Točníku v tak těsné blízkosti dolního hradu Žebrák vzniklo v Čechách nejmajestátnější a dodnes nejzachovalejší souhradí. Hrad založený na přelomu 13. a 14. století Václavem IV. plnil především úkoly reprezentační. Jeho okolí bylo oblíbeným místem lovců z královy družiny.

Roku 1945 se majitelem hradů stala Československá obec Sokolská, od roku 1953 pak vlastní oba hrady stát, který zde provedl některá statická zajištění. Od devadesátých let (přesněji od roku 1994) spravovala oba hrady (spolu s Křivoklátem, Krakovcem, rychtou Zbečno - tzv. Hamousovým statkem č.p. 22 a pivovarem v Točníku) příspěvková organizace Ministerstva Kultury ČR Státní hrady Křivoklátska. Od 1. ledna 2001 spadají hrady pod Státní památkový ústav středních Čech se sídlem v Praze, od ledna 2003 pod Národní památkový ústav.

Související

Více souvisejících

hrady a zámky Medvědi Národní památkový úřad

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy