Lyžařská sezóna 2013/14 startuje. Kam se vydat?

Pardubice/Plzeň/Hradec Králové/Ostrava - Ve všech hlavních střediscích východních Krkonoš a Orlických hor v pátek či v sobotu začne lyžařská sezona. Lyžování bude zatím omezené na části sjezdovek, které se vlekařům podařilo pokrýt umělým sněhem. Podmínky by mohlo výrazně vylepšit přírodní sněžení. Meteorologové předpovídají, že v severních horách země by mohlo do nedělního rána napadnout až 40 centimetrů sněhu. Dnes hřebeny Krkonoš pokrývalo asi 40 centimetrů sněhu, hřeben Orlických hor měl asi 15 centimetrů.

V areálu Černá hora u Janských Lázní je od minulého týdne v provozu vlek Anděl v délce 500 metrů na vrcholu Černé hory. "Od pátku již pojede vlek Anděl v celé délce a budou otevřeny sjezdovky Anděl a horní úsek Černohorské v celkové délce 2,5 kilometru. O víkendu se k nim přidají vleky Sport 1 a Sport 2 na vrcholu Černé hory," řekl šéf SkiResortu Černá hora - Pec Petr Hynek. 

Ve Špindlerůvě Mlýně začne sezona v sobotu. V provozu bude dolní hank na černé sjezdovce ve Svatém Petru a oba vleky v Horních Mísečkách, kam lyžaře vyveze medvědínská lanovka. Oficiální start sezony ve Špindlerově Mlýně je naplánován na 13. prosince.

V Peci pod Sněžkou bude od soboty v provozu sjezdovka Javor 2. V závěru příštího týdne, zřejmě 13. prosince, by se měla otevřít sjezdovka Hnědý vrch. 

V Deštném v Orlických horách leží na sjezdovkách asi 20 centimetrů sněhu. V pátek tamní vlekaři zahájí provoz na modré turistické sjezdovce a sedačkové lanovce. 

V pátek sezonu zahájí i středisko Říčky v Orlických horách. V provozu bude čtyřsedačková lanovka, půjčovna lyží a další služby areálu. Lyžaři budou mít k dispozici červenou sjezdovku v celé délce 1,2 kilometru. V případě příznivého počasí by se mohla otevřít i modrá sjezdovka Loučky o délce 1,5 kilometru.

O víkendu mohou milovníci lyžování v Pardubickém kraji poprvé v této sezoně vyrazit na horské sjezdovky. Provoz zahajují zimní střediska v Dolní Moravě a Červené Vodě na Orlickoústecku. Na sjezdových tratích by mělo být alespoň 30 až 35 centimetrů technického a přírodního sněhu, řekl ČTK Martin Palán, obchodní ředitel společnosti Sněžník, která areál v Dolní Moravě provozuje. "V sobotu bychom měli spustit první dvě sjezdovky a dva kotvové vleky. Počasí nám to zatím, jak věříme, umožní," uvedl Palán.

V provozu bude 600 metrů dlouhá červená sjezdovka Kamila a stejně dlouhá modrá sjezdovka U slona. Bude fungovat také bobová dráha. Až do oficiálního zahájení zimní sezony 13. prosince se budou ve středisku platit nižší ceny. Za skipas lidé zaplatí 259 korun.

První lyžování zimní sezony nabídnou v Plzeňském kraji některé železnorudské areály. V pátek 6. prosince, o den dřív než loni, se poprvé v nové sezoně rozjede sedačková lanovka na Špičáku. V provozu bude denně od 8:30 do 16:00. "Prozatím bude k dispozici naše páteřní sjezdovka Slalomová, kde máme mezi 30 až 50 centimetry technického sněhu. Ostatní tratě areálu spustíme postupně, jak se nám je bude dařit připravovat pro kvalitní lyžování," řekl ČTK spolumajitel a provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Na dalších sjezdovkách leží kolem 20 centimetrů přírodního sněhu. Do 14. prosince se bude jezdit za ceny vedlejší sezony - dospělý zaplatí za den 440 korun, mládež 295 a rodina 990 korun.

Na Železnorudsku se v pátek začne lyžovat také v areálu Nad Nádražím, a to večerním lyžováním. V provozu bude jedna sjezdovka. Lyžovat by se mělo o víkendu, příští týden bude podle zatím dostupných informací sjezdovka mimo provoz. Rozjede se opět 13. prosince a dál už v každodenním provozu. Lyžařský areál Nad Nádražím má letos nový vlek, který zhruba o polovinu zvýšil přepravní kapacitu, v areálu je nová nástupní a výstupní stanice, nový odbavovací systém na čipové karty, moderní osvětlení a sjezdovka vpravo od vleku je delší.

V Beskydech se o víkendu ještě lyžovat nebude, protože areály zatím nejsou zcela připraveny. Provozovatelé navíc chtějí využít slibovaného ochlazení a zasněžovat.

"Tento víkend se určitě nerozjedeme. Chybí nám 24 hodin zasněžování, tedy dvě noci," řekl vedoucí areálu Ski Bílá na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula. Podle něj se vleky spustí nejdříve v příštím týdnu, pokud bude přát počasí a podaří se sjezdovku zasněžit, mohl by se lyžařům areál otevřít zřejmě v úterý. V areálu byly letos instalovány v kritických místech nové bezpečnostní sítě, které splňují nejpřísnější kritéria. Stály zhruba milion korun. Ceny v areálu zůstanou letos nezměněny, celodenní permanentka v hlavní sezoně tak dospělého vyjde na 480 korun.

Podobná situace je i v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku, kde se zatím podařilo zasněžit úseky ve vyšších polohách. "Aktuálně se nám nedaří zasněžovat kvůli počasí. Pokud by ale vyšla předpověď počasí a přišly slibované mrazy a sníh, jsme v ideálním případě schopni začít s provozem od pátečního nočního lyžování či od soboty," řekl provozní Jaroslav Bojko. Středisko rovněž nezdražuje a celodenní jízdné bude stát 290 korun.

I na sjezdovkách platí pravidla provozu

Podle zahraničních průzkumu nemá část lyžařů a snowboardistů ani ponětí o tom, že nějaká „pravidla provozu" na sjezdovkách vůbec existují. Přes padesát procent dotázaných se například domnívá, že v případě nehody na svahu nemají žádnou povinnost zastavit, natož jako případní aktéři, svědci či poškození prokázat svou totožnost. Přitom tato povinnost vyplývá i z běžných zákonů.

Dvanáct procent všech nehod na sjezdovkách je způsobeno srážkami. Není divu – nejméně patnáct procent lyžařů si myslí, že na lyžích platí stejně jako na silnici přednost zprava! Lze předpokládat, že obdobně by průzkum dopadl i mezi českými sportovci – tomu ostatně odpovídá každoročně rostoucí počet zraněných. Ve vlastním zájmu by se měl proto každý s bezpečnostními pravidly seznámit, informuje policie.cz.

Podle odborníků dochází k největšímu počtu úrazů v brzkém odpoledni, což je způsobeno únavou po obědě. Dalším zdrojem úrazů je nedostatečné nastavení vázání podle zkušenosti a váhy lyžaře.

Deset základních pravidel: 

OHLEDUPLNOST K JINÝM – Každý lyžař se musí chovat tak, aby neohrozil jinou osobu a nezpůsobil škodu.

PŘIMĚŘENÁ RYCHLOST – Každý lyžař musí dodržovat rychlost a jet v souladu se svými schopnostmi, podmínkami a počasím.

VOLBA SMĚRU – Má-li lyžař možnost vybrat si směr jízdy, musí jet tak, aby se vyhnul nebezpečí srážky s lyžařem, pohybujícím se na svahu pod ním.

PŘEDJÍŽDĚNÍ – Předjíždět se může zleva i zprava, ale vždy s takovým odstupem, aby bylo možno zareagovat na pohyb předjížděného lyžaře.

PŘEJÍŽDĚNÍ SVAHU A KŘÍŽENÍ CESTY – Lyžař vjíždějící na sjezdovku anebo ji přejíždějící musí dávat pozor a sledovat vše nad a pod sebou, aby tak mohl učinit bez nebezpečí jak pro svou osobu, tak pro jiné. Stejně tak je třeba se chovat při každém zastavení.

ZASTAVENÍ – Lyžař nesmí zastavovat, není-li to nevyhnutelně nutné uprostřed sjezdovky, na přejezdech a na místech bránících v dobré viditelnosti. V případě pádu se musí lyžař na sjezdovce co nejrychleji zvednout. Zastavit může poté na okraji sjezdovky.

STOUPÁNÍ – Lyžař stoupající po trati musí postupovat pouze po kraji sjezdovky a v místě se zhoršenou viditelností musí k tomuto kraji ještě více ustoupit. Totéž platí v případě, schází-li lyžař po sjezdovce pěšky.

RESPEKTOVÁNÍ SIGNALIZACE – Všichni lyžaři musí na sjezdovkách respektovat jejich označení a signalizaci.

V PŘÍPADĚ NEHODY – Každý je povinen v případě nehody poskytnout pomoc.

IDENTIFIKACE – Každý účastník, či svědek nehody je povinen poskytnout údaje o své osobě.

K dalším pravidlům slušného lyžaře také patří:

Dříve, než se vydáte do hor, zkontrolujte si stav svého lyžařského nebo snowboardového vybavení. Dejte si odborně seřídit vázání, nabrousit hrany lyží, vyspravit drobné nerovnosti na skluznici. Používejte pouze kvalitní a řádně seřízenou výstroj a výzbroj.

Nepřeceňujte své lyžařské schopnosti.

Během celodenního lyžování dělejte odpočinkové přestávky spojené s občerstvením, vyhýbejte se však alkoholu.

Stanete-li se svědkem nehody, označte místo nad zraněným lyžařem zkříženými lyžemi zapíchnutými do sněhu. V rámci vašich možností poskytněte první pomoc, zavolejte záchranáře a počkejte na příjezd profesionálů.

Pamatujte, že i na lyžích neplatí pravidlo pravé ruky, přednost má vždy pomalejší lyžař.

Související

Lyžařská sezona

Lyžařská sezóna končí. Většina středisek zavřela dříve, než plánovala

Většina lyžařských středisek ukončila zimní sezonu dříve, než plánovala. O víkendu se kvůli teplému počasí uzavřely menší sjezdovky. V provozu zůstávají jen největší výše položené skiareály, které s nadějemi vyhlíží nadcházející ochlazení. Meteorologové předpovídají na pondělí další sněžení. Nová sněhová nadílka by měla spadnout hlavně na severu Čech.
Lyžařská sezona

Lyžařská sezona se blíží k závěru, o víkendu zavřou další skiareály

Lyžařská sezona se blíží k závěru. V Plzeňském či Zlínském kraji už se lyžuje vždy jen v jediném areálu. Další střediska plánují ukončení provozu od příštího týdne, některá z nich proto na víkend připravila rozlučkový program, vyplývá ze zjištění krajských zpravodajů ČTK. Lyžování nepřeje teplé počasí posledních dní, nadějí pro vlekaře je meteorology předpovídané ochlazení od víkendu.

Více souvisejících

lyžařské areály Lyžování

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy