Kamikadze, horská dráha, strašidla... Pohled do zákulisí Matějské pouti

Praha - Už zítra otevře své brány Matějská pouť na pražském Výstavišti. My jsme ji navštívili už v předstihu a můžeme vám teď nabídnout pohled do zákulisí vrcholících příprav.

Už zítra budou Matějskou poutí proudit davy dětí. Zatím se na Výstavišti umývá, leští a dokončují se poslední práce na atrakcích. Všichni se modlí hlavně za dobré počasí, loňskou pouť totiž pokazila zima.

"Já si myslím, že to bude úspěšný. Loni to byla katastrofa, pokazilo se počasí. Nálada mezi lidmi je myslím dobrá, takže se určitě přijdou pobavit. Mají to jednou za rok. Nechci to zakřiknout, byl bych sám proti sobě, ale myslím si, že to klapne. Visí to na počasí," odhaduje Karel Janeček, majitel nejstarší atrakce z Matějské, Lochness dráhy. Ta je stará neskutečných 104 let a v současné době je nejstarší funkční pouťovou atrakcí v tuzemsku.

Atrakcí je na Matějské pouti asi 120. Od těch adrenalinových po běžné kolotoče a houpačky. Nebudou chybět oblíbené trháky minulých ročníků - Booster, Kamikadze, Katapult či Koule. Nově na pouť přibyly dva luxusní strašidelné zámky. Najdete tu ovšem i unikáty s příběhem. K nim patří třeba slavný a dnes už svým způsobem dobový italský kolotoč.

Kdysi býval majetkem města Prahy a stával hned vedle staré horské dráhy. Pak na dvacet let skončil ve skladu a měnil majitele. Ten poslední, Jaroslav Štaubert, se postaral o návrat kolotoče na pouť. Zajímavý je už tím, že tvořil se starou horskou dráhou jakési duo. Je totiž od stejného italského výrobce. A je dokonce dokonce starší než horská dráha. Ta pochází z roku 1974, zatímco kolotoč ve stejném designu je z roku 1965. "Poznáte to podle detailů, hlavně střechy kolotoče. Ta je stejná jako přístřešek u horské dráhy," vypráví nadšeně Jaroslav Štaubert.

K pouti samozřejmě patří i nespočet stánků s typickými pouťovými lahůdkami. Za atrakcemi zase vyrostlo celé mezinárodní městečko karavanů. Někdy prostých, jindy luxusních.

Novinkou letošního roku jsou minitančíky pro děti od 10 let. Mají benzinový motor a děti je mohou i samy řídit. Rodiče se o ně nemusejí bát, obsluha má dálkové ovládání a tank může kdykoli zastavit.

Matějská pouť se otevírá zítra v 10 hodin dopoledne. O víkendu dopělí zaplatí vstupné 25 korun, ve všední den jen 10 korun. Děti do 120 centimetrů a senioři nad 65 let mají vstupné zdarma. Otevřeno bude od úterý do pátku od 14 do 21 hodin, o víkendech a ve svátcích se bude otevírat už v 10 hodin dopoledne a provoz potrvá až do 22 hodin.

Související

Ilustrační foto

Začala tradiční Matějská pouť. O které atrakce je největší zájem?

První tisíce dětí i dospělých vyrazily na pražské holešovické Výstaviště, kde dnes začala Matějská pouť. Ze 115 atrakcí, pro menší i větší odvážlivce, mohou lidé vybírat do 13. dubna. Součástí akce jsou i farmářské trhy a den pro handicapované děti a děti z azylových a dětských domovů.
Ilustrační foto

Matějská pouť nabídne víc zábavy než loni, novinkou bude atrakce King

Matějská pouť, která letos začne 22. února, nabídne na pražském Výstavišti 115 atrakcí, o 15 více než loni. Ceny zůstaly stejné jako loni, tedy od 30 do 150 korun. Novináře o tom dnes informoval organizátor Václav Kočka starší. Letošní novinkou bude například 55 metrů vysoké kolo s uzavřenými kabinkami nebo atrakce zvaná King, která návštěvníky přetáčí různými směry.

Více souvisejících

Matějská pouť kolotoče

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 27 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy