Česká letiště doplácejí na ukrajinskou krizi, Rusové sedí doma

Praha - Na rusko-ukrajinský konflikt doplácejí i česká letiště. Karlovy Vary a Praha se potýkají s odlivem cestujících z východoevropských destinací. V červenci Letišti Václava Havla meziročně ubylo 23 tisíc a v srpnu 17 tisíc pasažérů z Moskvy, Petrohradu a Kyjeva. Za první pololetí roku 2014 odbavilo letiště Karlovy Vary celkem 45 488 cestujících. Oproti stejnému období roku 2013, kdy bylo odbaveno celkem 54 670 cestujících, tak objem cestujících poklesl o 16,7 %.

Celkem za prvních osm měsíců letošního roku však přes nepříznivý letní vývoj vykazuje letiště téměř jednoprocentní nárůst počtu cestujících, kterých dosud odbavilo zhruba 7,5 milionu. Podle Krejčí je pravděpodobné, že se takovýto meziroční nárůst podaří udržet i za celý letošní rok. Záviset to ale bude především na situaci na Ukrajině a okolních trzích.

Zprávy o možném zhoršení už přinesly například statistiky karlovarského letiště, které se na letecké spojení Česka s Ruskem zaměřuje. Zatímco v první polovině roku vykázalo podobný úbytek cestujících jako v případě pražského letiště, v srpnu činil meziroční odliv ruských cestujících 9,6 procenta.

Podobný trend je možné sledovat i na lince pražského letiště do Moskvy, která představuje nejvýznamnější destinaci v uvedeném regionu. Ta v letošním roce zaznamenala největší propad v červnu, kdy mezi oběma metropolemi cestovalo o zhruba 20 tisíc cestujících meziročně méně, což je 30procentní pokles. V červenci se meziroční rozdíl snížil na necelých 16 procent a minulý měsíc dosáhl 14 procent.

"Důvodem poklesu je především nižší poptávka ruské klientely po cestách do České republiky obecně, která je zapříčiněna zejména oslabením rublu a přetrvávajícími problémy s udělováním krátkodobých víz, ale také známými událostmi na Ukrajině, hrozbou sankcí EU vůči Ruské federaci a dalšími faktory, jejichž důsledkem je omezení zájmu ze strany ruské klientely o cesty do našeho regionu," uvedlo letiště Karlovy Vary v tiskové zprávě.

Související

Více souvisejících

Letiště Václava Havla Praha Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 48 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy