Na palubě zříceného airbusu byli tři Slováci

Praha - Tři muži ze Slovenska cestovali airbusem společnosti Air France, který se v pondělí zřítil během letu z Brazílie do Paříže. Při své návštěvě České republiky to v úterý pro Českou televizi uvedl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

"Mohu potvrdit, že na palubě byli tři občané Slovenské republiky, jednalo se o muže," řekl Lajčák. "Jsme ve spojení s jejich rodinami, snažíme se jim zajistit cestu do Paříže," dodal slovenský ministr.

Ten nevěří, že by se podařilo někoho z cestujících zachránit. "Obávám se, že není žádná šance na jejich přežití," dodal Lajčák.

Airbus společnosti Air France s 228 lidmi na palubě se v pondělí ztratil poblíž brazilských břehů do Atlantského oceánu. Více než třetinu počtu pasažérů tvořili Francouzi. Francouzská byla i dvanáctičlenná posádka letadla.

Brazilská vláda vydala prohlášení, podle něhož se letadlo ztratilo z civilních i vojenských radarů po třech a půl hodinách letu ve 3.33 SELČ u severobrazilského pobřeží. Naposledy ho zaregistrovali na radaru v Recife.

Francouzské ministerstvo dopravy uvedlo, že zprávy o letadle přestaly přicházet ve 4.20 SELČ.

Let AF 447 společnosti Air France startoval z letiště v Riu v neděli 19.00 místního času (24.00 SELČ) a na letišti Roissy-Charles de Gaulle u Paříže měl přistát v pondělí v 11.15.

Pokud se záchranářům nepodaří najít nikoho živého, půjde o největší ztrátu na lidských životech při havárii letadla společnosti Air France.

Air France je největší evropská let společnost, která se v roce 2004 spojila s nizozemskou KLM. Patří do letecké skupiny SkyTeam, jejíž součástí jsou i České aerolinie.

Související

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

Více souvisejících

Letecké nehody

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 minutami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 23 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Němci si schraňují léky, Češi mají nedostatek. Válkův náměstek: Moje zima bude opět tuhá

Česko ve spojení s několika zeměmi kritizuje německou vládu za „hloupou strategii“ v oblasti vytváření zásob léků. Během pátečního jednání šéfů zdravotnictví v rámci Rady EU a hodlají situaci řešit. Jako nesprávný je hodnocen nejen přístup Německa, ale také Francie a Rakouska. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy