Brazilské námořnictvo vyzdvihne trosky havarovaného airbusu

Brasília - Brazilské námořnictvo míří k místu v Atlantském oceánu, kde byly objeveny trosky airbusu letecké společnosti Air France. Potápěči začnou vyzdvihovat trosky letounu a zahájí pátrání po černých skříňkách, které by mohly objasnit příčiny nehody, informuje ve středu agentura Reuters.

Čtyři lodě míří k přibližně pětikilometrovému pásu, kde v úterý brazilský letoun objevil trosky havarovaného airbusu. Na místě nalezl kovové pláty, sedadla z letadla, nafouknutou záchrannou vestu a skvrnu na hladině, patrně od leteckého paliva. Trosky letadla budou vyzdviženy za pomoci vrtulníku.

Potápěči také zahájí pátrání po černých skříňkách, které ukládají data o letu a zaznamenávají komunikaci uvnitř kokpitu. Zařízení po ponoření do vody začne automaticky vysílat signál, který mohou zachytit průzkumné ponorky. Problémem však je, že v místě havárie je hloubka oceánu větší než 4000 metrů.

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva prohlásil, že nepochybuje o tom, že černé skříňky budou nalezeny. „Myslím si, že stát, který dokáže najít šest tisíc metrů pod hladinou oceánu ropu, dokáže najít dva tisíce metrů pod hladinou letadlo,“ uvedl.

Airbus A 330-300 letecké společnosti Air France letící z Ria de Janeira do Paříže se v pondělí nad ránem zřítil do Atlantiku. Z radarů stroj zmizel kolem 3. hodiny ráno SELČ. Nehodu nejspíš nikdo z 228 členné posádky nepřežil.

Související

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

Více souvisejících

Letecké nehody

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 4 minutami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 30 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Němci si schraňují léky, Češi mají nedostatek. Válkův náměstek: Moje zima bude opět tuhá

Česko ve spojení s několika zeměmi kritizuje německou vládu za „hloupou strategii“ v oblasti vytváření zásob léků. Během pátečního jednání šéfů zdravotnictví v rámci Rady EU a hodlají situaci řešit. Jako nesprávný je hodnocen nejen přístup Německa, ale také Francie a Rakouska. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy