Trosky nalezené v Atlantiku nepatří ztracenému letounu Air France

Brasilia - Brazilské letectvo oznámilo, že trosky vyzvednuté ve čtvrtek z vod Atlantického oceánu v oblasti, kde se podle předpokladů v pondělí zřítil letoun společnosti Air France, havarovanému letadlu nepatří. Informovala o tom v pátek televizní stanice CNN.

„Bylo potvrzeno, že tyto materiály letounu nepatří. Je to dřevěná přepravka. Používá se sice v letadlech, ale v Airbusu A330 žádná taková paleta nebyla,“ uvedl generál Ramon Borges Cardoso.

Ropné skvrny na povrchu oceánu podle něj rovněž nepochází z letounu Air France. Množství vylitého paliva totiž podle generálových slov převýšilo to, které bylo letadlo schopné unést.

„Žádné trosky z letadla vyzvednuté nebyly,“ zdůraznil Cardoso. ¨

Pondělní nehoda airbusu A330-200 společnosti Air France linky AF 447 z Ria de Janeira do Paříže je nejhorší leteckou katastrofou od roku 2001, kdy v New Yorku při pádu letadla airbus A-300 zemřelo 265 lidí. Příčiny havárie prozatím nejsou známy. Podle některých scénářů za nehodou mohla být příliš vysoká rychlost letadla, ale i exploze nálože, byť tuto verzi brazilská vláda popírá. Letoun se s největší pravděpodobností rozlomil ještě ve vzduchu, nebo po pádu do vody, a že tedy na vodě nepřistál, jak se původně předpokládalo.

Související

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

Více souvisejících

Letecké nehody

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 26 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Němci si schraňují léky, Češi mají nedostatek. Válkův náměstek: Moje zima bude opět tuhá

Česko ve spojení s několika zeměmi kritizuje německou vládu za „hloupou strategii“ v oblasti vytváření zásob léků. Během pátečního jednání šéfů zdravotnictví v rámci Rady EU a hodlají situaci řešit. Jako nesprávný je hodnocen nejen přístup Německa, ale také Francie a Rakouska. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy