Jsou jich tisíce denně: Co se na letišti děje s vaším kufrem?

Praha - Na letišti v Ruzyni se ve špičce za hodinu uskuteční až 46 startů a přistání. To představuje i ohromné množství zavazadel, která je nutno odbavit. Co se na letišti děje s vaším kufrem na cestě do letadla? To prozrazuje Daniel Šabík, tiskový mluvčí Českých aerolinií.

Na Letišti Václava Havla Praha poskytují služby odbavení celkem tři handlingové společnosti. Největší podíl, jak z pohledu počtu odbavených cestujících i počtu pohybů, má společnost Czech Airlines Handling, bývalá dceřiná, v současnosti sesterská společnost Českých aerolinií, součást skupiny Českého aeroholdingu.

Czech Airlines Handling odbaví denně více než 6000 kusů zapsaných zavazadel (tj. těch co projdou třídírnou a jsou přepravována v nákladovém prostoru letadla), což představuje přibližně 100 tun nákladu (pokud budeme brát do úvahy průměrnou váhu zapsaného zavazadla). V období provozní špičky, tj. v průběhu letních měsíců je to více než 7200 zavazadel za den.

Průměrná váha standardního zapsaného zavazadla, které odbavuje Czech Airlines Handling se pohybuje v rozpětí 15 - 17 kg.

Nejkratší trasa, kterou po dopravnících urazí standardní zapsané zavazadlo od odevzdání na check-inu po jeho naložení na vozík je přibližně 125 metrů. Tuto trasu standardní kufr absolvuje za přibližně čtyři minuty. Nicméně záleží, na které odbavovací přepážce se cestující a zavazadlo odbavuje, jak daleko je od třídírny.

Dalším faktorem, který ovlivňuje délku a čas cesty zavazadla je skutečnost, jestli dojde k rozpoznání čárového kódu na zavazadlové visačce napoprvé po přejetí čtecí bránou nebo je nutné zavazadlo vytřídit ručně. To pak kufr putuje delší cestou, než se dostane na přepravní vozík.

Další vzdálenost pak zavazadlo urazí ve vozíku na cestě mezi třídírnou a samotným letounem (na letišti v Praze to může být až 1,5 km) a po přistání to samé, ale v opačném gardu. Odbavené zavazadlo tak může najezdit i několik kilometrů za dobu od odevzdání cestujícím na check-inu po naložení do letadla a od vyložení z letadla po převzetí pasažérem.

Klienti Českých aerolinií cestující v přepravní třídě Economy si můžou bezplatně odbavit jeden kus zapsaného zavazadla o maximální váze 23 kg (v případě nejvyšší rezervační třídy Flex až 32 kg), jehož součet všech tří rozměrů (délka + šířka + výška) nepřesahuje 158 cm. V cestovní třídě Business si cestující může bezplatně odbavit 2 kusy zapsaných zavazadel, každé o maximální váze až 32 kg.

Držitelé Stříbrné a vyšší karty (Zlatá a Platinová) věrnostního programu OK Plus nebo držitelé karet SkyTeam Elite či Elite Plus mají nárok na bezplatnou přepravu dalšího kusu zapsaného zavazadla o maximální váze 23 kg, kde součet všech tří rozměrů nepřesahuje 158 cm.

Za nadváhu zavazadla (tj. při nadváze nad 23 kg do max. 32 kg) nebo za druhý kus zavazadla nad rámec bezplatné přepravy cestující zaplatí 80 EUR (2200 Kč - pozn. redakce) nebo ekvivalent v místní měně za jeden úsek cesty. Pokud tedy např. bude mít nadváhu zapsaného zavazadla na cestě tam i zpět, zaplatí poplatek 160 EUR nebo ekvivalent v místní měně.

Za standardní zapsané zavazadlo je považováno to, součet jehož všech tří stran (délka + šířka + výška) nepřesáhne 158 cm. Zavazadla, která tento rozměr překračují jsou považována za nadrozměrná a vyžadují jinou manipulaci než zavazadla standardní. Např. nadrozměrná zavazadla nelze odbavit na standardní odbavovací přepážce, jejich přepravu je nutné předem u dopravce vyžádat (kvůli prostoru a kapacitě v letadle), jejich třídění se provádí ručně (kvůli rozměrům) apod.

Zapomeňte na rtuť a střelivo

V jakýchkoliv zavazadlech je zakázané přepravovat zboží nebezpečné povahy jako např. výbušniny, střelivo nebo pyrotechniku, hořlaviny, radioaktivní materiál, hořlavé i nehořlavé a jedovaté plyny, magnetický materiál, okysličovadla a organické peroxidy, žíraviny, rtuť, jedy a infekční látky nebo jakékoliv hořlavé tekutiny. Tyto látky lze letecky přepravovat pouze ve speciálním režimu na letecký nákladní list za zvláštních přepravních podmínek.

Kromě toho v zapsaném zavazadle cestující nesmí přepravovat peníze, šeky, kreditní karty, obchodovatelné či cenné papíry nebo ostatní cennosti, obchodní či jiné osobní dokumenty, pasy či jiné osobní identifikační doklady, léky, klíče, mobilní telefony, dioptrické a sluneční brýle, šperky a předměty z drahých kovů, fotoaparáty, videokamery nebo jiné elektronické přístroje (včetně PC, notebooků a CD s databázemi), umělecké a křehké předměty nebo zkazitelné zboží.

V kabinových zavazadlech nesmí cestující přepravovat jakékoliv zbraně, střelivo, nože a všechny další předměty bodné a sečné povahy, hračky odpovídající skutečným útočným zbraním (např. makety pistolí, granátů apod.) a tekutiny o objemu vyšším než 100 ml.

Do letadla typu Airbus A320 je možné naložit až 330 ks volně ložených zavazadel a přibližně 300 ks zavazadel pokud je let operován v kontejnerové verzi. Při plně obsazeném letadle typu Airbus A320 se obvykle přepravuje přibližně 150-180 ks zavazadel a zbylá kapacita je využívána pro přepravu zboží, pošty či jiného materiálu.

Související

Více souvisejících

Letiště Václava Havla Praha

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 38 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

Tragická Rallye Šumava: Česko sbírá peníze na pohřeb zesnulé Aleny Krejčíkové. Co měla, investovala do auta

Po smrti závodnice a navigátorky rallye Aleny Krejčíkové, které se stala osudná nehoda při soutěži Rallye Šumava Klatovy, vznikla na platformě "Znesnáze" sbírka na podporu její rodiny.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy