Revoluční novinka: V letadlech ČSA si už nemusíte vypínat mobily

Praha - Od začátku letošní letní sezóny České aerolinie uvolní pravidla pro používání přenosných elektronických zařízení na palubách letadel společnosti. Mobily si už tak vypínat nemusíte, nutností je však přepnutí do režimu letadlo.

Od neděle 30. března budou mít cestující nově možnost používat i během pojíždění, startů a přistání všechna malá elektronická zařízení, která lze bezpečně držet v ruce nebo odložit do kapsy. Podmínkou je přepnutí přístrojů do režimu „Letadlo/Flight Safe".

"Uvolnění pravidel pro používání i během pojíždění, startů a přistání na letech Českých aerolinií se týká všech malých elektronických zařízení, jako jsou mobilní nebo chytré telefony, tablety, čtečky knih apod., která lze bezpečně držet v ruce nebo je uložit do kapsy sedadla," uvedl Daniel Šabík, tiskový mluvčí Českých aerolinií.

Příslušenství přístrojů, např. sluchátka, nesmí blokovat uličku letadla a během bezpečnostních instrukcí před odletem by je cestující neměli používat. Po uzavření vstupních dveří letadla musí být všechny elektronické přístroje přepnuty do módu „Letadlo" nebo „Flight Safe".

Starší zařízení nebo ty přístroje, které vysílají a přijímají elektronický signál a nejsou vybaveny aktivním módem „Letadlo/Flight Safe", musí zůstat vypnuty během celého letu.

Přístroje, které nevysílají ani nepřijímají elektronický signál (hry, hudební či DVD přehrávače, fotoaparáty nebo kamery a další), a které lze bezpečně držet v ruce, mohou cestující používat během celého letu, tj. včetně pojíždění, vzletů a přistání.

U notebooků se doposud platná pravidla nemění. Tyto přístroje mohou cestující na palubě používat až do zavření vstupních dveří do letadla. Poté musí být tato zařízení vypnuta a bezpečně uložena do schrán pro příruční zavazadla nebo pod sedadlo. Notebooky lze opět používat až během cestovního letu (ve fázi po dokončení vzletu a před zahájením klesání na přistání) v režimu „Letadlo/Flight Safe" nebo s vypnutým zařízením WiFi.

Cestující sedící na sedadlech u nouzových východů nesmí používat z bezpečnostních důvodů žádná elektronická zařízení během pojíždění, vzletů nebo přistání.

„České aerolinie uvolněním pravidel pro používání elektronických zařízení na palubách letadel reagují na změny, které na sklonku minulého roku oznámila EASA – Evropská agentura pro bezpečnost v letectví. České aerolinie se snaží v této oblasti přistupovat proklientsky, uvolnit maximum pravidel a nařízení a nabídnout cestujícím co největší komfort. Na druhou stranu bezpečnost cestujících zůstává pro společnost naprostou prioritou. Nová pravidla pro používání elektronických zařízení, jež České aerolinie zavádí, odpovídají svým rozsahem standardům, které postupně aplikují i ostatní letečtí dopravci v Evropě," doplnil Martin Štolba, výkonný ředitel Českých aerolinií pro Provoz.

Související

Více souvisejících

ČSA

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 57 minutami

před 57 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy