ČSA loni vydělaly přes 55 milionů korun, pomohly jim emisní povolenky

České aerolinie (ČSA) se loni v insolvenci dostaly zpět do zisku, vydělaly 55,6 milionu korun před zdaněním. Náklady byly sice vyšší než tržby z prodeje letenek, firmě ale pomohl prodej emisních povolenek. Z dat zveřejněných insolvenčním správcem to zjistil server Zdopravy.cz.

ČSA jsou od loňského března v úpadku, v červnu soud povolil jejich reorganizaci, kterou má na starosti mateřská společnost Smartwings. O reorganizačním plánu mají věřitelé hlasovat 28. března.

Náklady ČSA byly loni 1,01 miliardy, tržby činily 673 milionů korun. "Likvidní situace dlužníka je průběžně negativně ovlivňována zadržováním prostředků ze strany platebních bran, a to ve vyšším rozsahu, než kolik činí expozice neproletěných letenek a dokladů. Cash flow bylo pozitivně ovlivněno prodejem emisních povolenek v průběhu října 2021 (příjem ve výši cca 122,055 mil. Kč)," uvedl insolvenční správce.

Situaci dopravce může výrazně ovlivnit ruská invaze na Ukrajinu. Podle společnosti Prague City Air, která je novým investorem ČSA, směřují klíčové a nejziskovější trasy aerolinií právě na Ukrajinu a do Ruska.

Prague City Air vlastní majitelé Smartwings Jiří Šimáně a rodina Vikových. Podle reorganizačního plánu poskytne firma Českým aeroliniím vypořádací úvěr 125 milionů korun, ze kterého budou vyplaceni věřitelé. Prague City Air by měla poskytnout také provozní úvěr 15 milionů korun. Vůči úvěru bude zastaven letoun Airbus A319, což je jediný stroj, který aerolinky vlastní. Podíly stávajících akcionářů mají zcela zaniknout.

Server upozornil také na znalecký posudek, který zpracovala společnost Grant Thornton Appraisal services pro účely rozdělení peněz jednotlivým skupinám věřitelů. Hodnotu ČSA vyčíslila na 266 milionů korun. Peníze by měli získat dva zajištění věřitelé, tedy společnosti Quiver Beta a Lufthansa Technik, na cestující s vouchery na letenky má zbýt 87 až 111 milionů korun. Na ostatní nezajištěné věřitele má připadnout 96 až 120 milionů korun, na akcionáře nezbyde nic. Výhrady k tomuto postupu má Česká spořitelna, která je jedním z bankovních věřitelů. Soud je ale odmítl.

ČSA zasáhly dopady epidemie koronaviru, dopravce musel zrušit velké množství spojů. Kvůli ztrátám už předloni propustil kolem 300 pracovníků. Loni v únoru firma oznámila úřadu práce záměr propustit až všech 430 zaměstnanců. ČSA v této souvislosti upozornily na to, že jde o jeden z kroků v připravované reorganizaci, a záměr tak nemusí znamenat propuštění všech. Kvůli krizi se zmenšila flotila letecké společnosti, provoz však dále pokračuje.

Také mateřská společnost Smartwings se kvůli koronavirové krizi a rušení letů ocitla v ekonomických problémech. Společnost čerpá úvěr od čtyř bank za dvě miliardy korun. Celkově financování dopravce přesáhne sedm miliard korun, další peníze by měli zajistit čeští akcionáři, podpora leasingových firem a restrukturalizace.

Související

ČSA

ČSA zatím lety z Prahy do Kyjeva nepřeruší

České aerolinie (ČSA) provoz své letecké linky z Prahy do Kyjeva zatím nepřeruší. Dopravce chce bezpečnostní situaci na Ukrajině dál monitorovat a v případě jejího zhoršení bude reagovat. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí aerolinií Vladimíra Dufková. Provoz nepřerušují ani další tři ukrajinské aerolinky, které z Prahy na Ukrajinu pravidelně létají.

Více souvisejících

ČSA

Aktuálně se děje

před 59 minutami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy