Česká republika

Související články:

innogy

Innogy od března změní ceny energií. Další dodavatelé zlevňují

Od 1. března sníží společnost innogy cenu energií. U fixovaných produktů na 24 nebo 22 měsíců budou ceny elektřiny zlevněny o více než 600 korun za megawatthodinu a ceny plynu o 200 korun za megawatthodinu, informovala Česká televize. Další dodavatelé energií letos také postupně snižují ceny, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.
PPF

Jak se mění PPF? Kellnerová stojí v čele tři roky, teď veřejně promluvila

Po tragické smrti nejbohatšího Čecha a hlavního vlastníka obchodního impéria PPF Petra Kellnera na Aljašce před téměř třemi lety málokdo znal jeho manželku. Nicméně situace se od té doby změnila a Renáta Kellnerová se nyní prakticky stala synonymem pro PPF. V rozhovoru s agenturou Bloomberg popsala, jak si představuje fungování podniku, ale také jak se zaměření skupiny posunulo směrem k Západu.
Praha

Česko opět patří k nejhorším v Evropě. Vlastní bydlení se pro Čechy stává nedosažitelné

Zatímco se zdá, že tuzemský hypoteční trh ožil a úrokové sazby se obracejí k nižším hodnotám, dostupnost bydlení, zejména pro mladé lidi, se příliš nelepší. Ba právě naopak. A to i přesto, jak vyplývá z veřejně dostupných zpráv o nedostatku bytů či jejich dostupnosti, že ani před několika lety nebyla situace právě v tomto ohledu v Česku o poznání lepší. Dá se proto brát aspoň zmiňovaný rozjezd trhu s hypotékami za dobrou zprávu českého realitního trhu nebo jde jen o virtuální bublinu? 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 
Vejce, ilustrační fotografie

Inflace klesá více, než se čekalo. Padají ceny vajec nebo mléka

Prosincová míra inflace v Česku zaostala prakticky za všemi expertními odhady. V meziročním pohledu dosáhla úrovně 6,9 procenta. Bez započtení vlivu energetického úsporného tarifu, jenž předloni v prosinci hladinu spotřebitelských cen uměle snižoval, by inflace v prosinci 2023 činila dokonce jen 4,2 procenta. To proto, že dochází ke srovnání s uměle poníženou základnou prosince 2022. Tento efekt však již z nadcházejícího, lednového meziročního srovnání vymizí. 
Daně, ilustrační foto

Dnes končí lhůta pro přihlášení k paušální dani

Do středy 10. ledna 2024 mají živnostníci a podnikatelé možnost přihlásit se k paušální dani, opustit ji nebo případně změnit její pásmo pro letošní rok. Nově od roku 2024 platí vyšší měsíční záloha. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) v rámci paušálního režimu hradí měsíční paušální zálohy místo zálohy na daň z příjmů a pojistného na důchodové a zdravotní pojištění.
Ilustrační foto

Benzín v Česku je nejlevnější za více než dva roky. A Slovensko může dál do Česka dovážet paliva z ruské ropy

Pohonné hmoty v Česku dále zlevňují, i když tempo zlevňování zpomaluje. Benzín se včera prodával průměrně celorepublikově za 35,84 koruny za litr, což je jeho nejnižší cena od poloviny října 2021. Nafta se v tomto týdnu prodávala i jen za 36,06 koruny za litr, což je její nejnižší cena od samého konce letošního července. K 1. srpnu byla zvýšena spotřební daň z motorové nafty, což způsobilo její skokové zdražení.
Ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty zřejmě opět dramaticky zdraží. Důvodem je stupňující se napětí v Rudém moři

Fialova vláda bývá ve veřejné diskusi často spojována s drahými pohonnými hmotami, resp. hlavně s tím, že jejich zdražování dostatečně nebránila. Jenže jde do značné míry o zcela scestnou diskusi. Například benzin totiž za dobu úřadování Fialova kabinetu zlevnil reálně už takřka o 20 procent. To se ale může už brzy změnit. Kvůli houstnoucímu napětí v Rudém moři, kde jemenští povstalci, podporovaní Íránem, se stupňujícím se zvráceným gustem útočí na obchodní lodě včetně ropných tankerů. Bílý dům předevčírem na základě informací zpravodajců uvedl, že Teherán, jenž něco takového ovšem popírá, je hluboce zaangažován do útoků povstalců, jimž prý dodává zbraně, peníze a poskytuje výcvik. 
Ilustrační foto

Benzín v Česku je nejlevnější za 2 roky. Ficova vláda v Bruselu dojednala, že Slovensko může do Česka dále dovážet paliva z ruské ropy

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují, průměrná cena benzinu klesla pod 36 korun, levnější byl naposledy v lednu 2022. Aktuálně se u čerpacích stanic litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 prodává v průměru za 35,95 koruny za litr, před týdnem byl o 51 haléřů dražší. Nafta je nejlevnější od srpna, v uplynulém týdnu zlevnila o 39 haléřů, za litr teď řidiči dají průměrně 36,29 Kč. 
Peníze, ilustrační foto Původní zpráva

Budeme se mít příští rok lépe než letos? Ekonomům jsme položili nelehkou otázku

Jaký bude příští rok a vyplatí se číst si nějaké ekonomické či finanční prognózy nebo raději žít bez informací, tzv. ze dne na den, a pak být rád že nedošlo k nejhoršímu? Bude mi moct můj zaměstnavatel v příštím roce zvýšit výplatu, sníží se konečně ceny v zemi? Podobných otázek má jistě každý z nás více. Prognózy vývoje ekonomiky jsou ale ve světle aktuálního dění ve světě vcelku příznivé. 
Další články

Aktuálně se děje

před 39 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy