Evropská ekonomika

Související články:

Státní hranice České republiky

Děsivá čísla: Česko má nejvyšší inflaci v celé EU. Dokonce vyšší, než Maďarsko. „Viníkem“ je přitom takzvaný úsporný tarif, říkají nová data Eurostatu

Česká republika vykazovala letos v listopadu vůbec nejvyšší míru meziroční inflace v celé EU. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil Eurostat. Takzvaná harmonizovaná inflace – tedy inflace srovnatelná napříč unijními zeměmi – dosáhla v listopadu v Česku meziroční úrovně rovných osmi procent.
Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko většinu své ropy vyváží bez cenového stropu

Analýza dat o námořní dopravě a pojištění ukazuje, že Rusko dokázalo obejít omezení G7 týkající se vývozu ropy. Tento krok bude mít výrazně kladný dopad na příjmy Kremlu, neboť se předpokládá, že ceny ropy vzrostou na 100 dolarů za barel. O této situaci informuje Financial Times s odkazem na zmíněnou analýzu.
těžba ropy, ilustrační fotografie

Ruský zákaz vývozu nafty nebude trvat dlouho. Rusko nemá, kde ji skladovat a vypnutí rafinérií by se mu vymstilo

Světové trhy zatím na čtvrteční ruský zákaz vývozu motorové nafty reagují bez výraznějšího vzrušení. Cena velkoobchodně prodávané nafty na komoditní burze v Rotterdamu, určující i pro ceny v Česku, včera oproti včerejšku poklesla. Před zhruba týdnem přesahovala její cena úroveň 1030 dolarů za tunu, včera činila přibližně 986 dolarů za tunu. Sdělil ekonom Lukáš Kovanda.
Čerpací stanice Total v Montpellier (Francie)

Francouzi překvapili. Čerpací stanice budou prodávat pohonné hmoty se ztrátou

Francouzská vláda plánuje povolit čerpacím stanicím prodávat pohonné hmoty se ztrátou. Znamená to, že dočasně pozastaví platnost zákona z roku 1963. Cílem je najít nové způsoby, jak zmírnit inflaci, aniž by se dále zvyšovaly obrovské výdaje z veřejných peněz na pomoc domácnostem a ekonomice. Informuje web BNN Bloomberg.
Ilustrační foto

V srpnu se míra inflace v eurozóně nezměnila

V srpnu se míra inflace v eurozóně nezměnila a setrvala na úrovni 5,3 procenta, oznámil dnes v odhadu statistický úřad Eurostat. Jádrová inflace, která vylučuje kolísání cen energií a potravin, se snížila z 5,5 procenta v červenci na 5,3 procenta.
Pivovar Heineken

Heineken opouští Rusko, ztratí 300 milionů eur

Nizozemská společnost Heineken v pátek oznámila dokončení svého odchodu z Ruské federace. Své aktivity prodala společnosti Arnest Group za jedno euro. Odchod bude pivovarnického giganta stát až 300 milionů eur. 
ČEZ, ilustrační foto

Německá ekonomika padá a s ní i ta česká. Drtí ji vysoké ceny elektřiny, vyšší o 312 procent v porovnání s předválečnými léty

Důvěra v německou ekonomiku se v srpnu opět otřásla. Její ukazatel, který sestavuje Ifo institut, klesl na úroveň 85,7 bodu, z revidované červencové úrovně 87,4. Klíčoví představitelé německých firem a podniků tedy propadají ještě větší skepsi ohledně současného i pro nejbližší měsíce vyhlíženého ekonomického vývoje, než předpokládali analytici oslovení agenturou Bloomberg.
Logo společnosti Google

Google dostal v Rusku pokutu za to, že informuje o válce

Podle dnešního rozhodnutí moskevského soudu byla americké společnosti Google uložena pokuta ve výši tří milionů rublů (cca 710 000 Kč). Pokuta byla udělena za nedodržení odstranění "nedůvěryhodných" informací týkajících se "speciální vojenské operace", což je název, který ruské úřady používají pro válku Ruska s Ukrajinou. 
Rubl, ilustrační foto

Rusko možná obnoví povinnost měnit devizové příjmy vývozců za rubly

Ruské úřady zvažují opatření týkající se nucené směny devizových příjmů exportérů za rubly, jako reakci na pokles domácí měny. Tuto informaci dnes zveřejnila agentura Reuters, která se odvolává na informované zdroje. Rusko již v minulém roce krátce zavedlo podobné opatření poté, co zahájilo vojenskou invazi na Ukrajinu.
Další články

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 41 minutami

před 53 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy