Poradna

Související články:

Dovolená, ilustrační foto

Kam letos na dovolenou, aby se vyplatila kvůli kurzu koruny a inflaci? Budete překvapeni

Před blížícími se prázdninami se Češi nacházejí ve fázi rozhodování, kam letos vyrazit na dovolenou. Při výběru z oblíbených dovolenkových destinací se musí zaměřit na dva klíčové faktory: kurz české koruny vůči měně dané destinace a meziroční inflaci této destinace. Cílem je nalézt destinaci, kde se koruna po zohlednění inflace vůči tamní měně nejvíce posílila a letos je tak nejvýhodnější z hlediska nákladů.
Podnikatelé, ilustrační foto

Kdo je tady zvýhodněný: OSVČ, nebo zaměstnanci?

U příležitosti vládou zvažovaného zvýšení odvodů osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) se opět rozjela veřejná diskuse o tom, zda a jak jsou zvýhodněny. Jenže srovnávat OSVČ či živnostníky a zaměstnance je jako porovnávat jablka a hrušky, komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda.
solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Bydlení, ilustrační foto

Průměrná sazba hypoték v únoru mírně vzrostla na 6,37 procenta

Průměrná úroková sazba hypoték na počátku února byla 6,37 procenta. Mírně se zvýšila z lednových 6,34 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti. Odborníci očekávají, že v nadcházejícím období bude výše sazeb stagnovat.
CZK

Jak letos ochránit své peníze před inflací? Tohle vás překvapí

Lidé v Česku musí i letos počítat s tím, že inflace bude celoročně velmi výrazná, zhruba desetiprocentní, varuje ekonom Kovanda. Pokud tedy nechtějí letos přijít až o desetinu svých úspor, musí chtě nechtě investovat. Nabízí se rezidenční nemovitosti. V jejich případě však ještě i letos hrozí pokles cen. Ostatně, ani dva bývalí guvernéři České národní banky letos nákup investiční nemovitosti nedoporučují.
dárky, Photo by Kira auf der Heide

Jak vrátit nevhodný vánoční dárek?

Vrácení vánočních dárků může potkat každého z nás. Nákup na poslední chvíli, špatný výběr, několik stejných dárků? dTest za vás prošel možnosti, kdy a jakým způsobem mohou být nevhodné dárky vráceny, pokud by se výběr vánočního dárku nepovedl. 
DPH, ilustrační fotografie

Od ledna se zvyšuje limit pro registraci DPH i pro placení paušální daně

Zvýšení limitu pro platbu daně z přidané hodnoty i pro odvod paušální daně na dva miliony korun, zavedení daně z mimořádných zisků nebo konec elektronické evidence tržeb (EET) patří mezi hlavní změny v oblasti daní, které začínají platit od 1. ledna. Od příštího roku se také o pět procent zvýší spotřební daň z tabákových výrobků. Na daních ušetří lidé s vyššími příjmy, protože se posouvá hranice pro výši příjmů podléhající 23procentní dani. Vyplývá to z informací ministerstva financí a z vyjádření daňových odborníků oslovených ČTK.
Slevy, ilustrační fotografie

Není sleva jako sleva. Na co si dát pozor

K nalákání zákazníků obchodníci stále raději využívají permanentních slevových akcí a výprodejů, které navíc neváhají okořenit řadou bombastických přívlastků. Lákavě znějící sleva se však při bližším zkoumání nezřídka ukazuje pouze jako nepatrné snížení ceny, případně se cena nijak zásadně neliší od běžné nabídky na trhu. Od 6. ledna 2023 by však měl být falešným cenám konec. 
Energetika, ilustrační fotografie

dTest: Jak na dotace v oblasti energetických úspor

Aktuální energetická krize nutí spotřebitele ke zvažování úsporných alternativ k vytápění domácností. Nejen s ohledem na cenové výkyvy plynu stále roste zájem o tepelná čerpadla, která nabízejí k životnímu prostředí šetrnější řešení a pro spotřebitele nejlevnější volbu z ekologických variant vytápění. Na tyto benefity reagovalo i Ministerstvo životního prostředí, které se prostřednictvím dotací v rámci programu Nová zelená úsporám snaží využití tepelných čerpadel v českých domácnostech podpořit. Nezapomnělo se však ani na domácnosti, které na tepelná čerpadla nedosáhnou, a to v rámci nového programu Nová zelená úsporám Light. Na co je možné tyto dotace čerpat a jak o ně spotřebitelé mohou žádat? Radí dTest.
Lidé, kteří loni na podzim upsali protiinflační spořící dluhopisy, se letos dočkají úroku 15,1 procenta. Stát prodělá 4,3 miliardy korun, přestože si úrok pomocí statistiků srazil.

Lidé se z protiinflačních spořících dluhopisů letos dočkají úroku 15,1 procenta. Stát prodělá 4,3 miliardy korun

Nové údaje ministerstva financí potvrzují, že investice do spořících státních dluhopisů, představuje jeden z nejlepších způsobů, jak se chránit před inflací, informuje ekonom Lukáš Kovanda. Lidé, kteří pořídili Dluhopisy Republiky v protiinflační variantě s datem emise 3. ledna letošního roku, a kteří je tedy upisovali loni na podzim, se totiž letos dočkávají ročního výnosu 15,1 procenta (zde). Jednalo se o dosud poslední emisi těchto dluhopisů, neboť Fialova vláda rozhodla v praxi jejich vydávání nepokračovat.
Uprchlíci z Ukrajiny na pražském hlavním nádraží.

Solidární příspěvek za poskytnutí bydlení uprchlíkům se ode dneška mění

Solidární příspěvek pro lidi, kteří u sebe zdarma ubytovávají uprchlíky, se ode dneška mění. Při poskytnutí celého bytu aspoň na 16 dní v měsíci v kuse je teď možné od státu získat 5000 až 15.000 korun podle počtu ubytovaných příchozích. Při ubytování v pokoji zůstává podpora 3000 korun na osobu, činí ale nejvýš 9000 korun na měsíc.
elektromobily a domácí nabíječka

Češi domácí nabíjení elektroaut neřeší, je pro ně údajně drahé

Češi nemají kde doma nabíjet svá elektroauta a ani to neřeší. Podle aktuálního průzkumu společnosti Schneider Electric (by) si vlastní elektronabíječku pořídilo jen 7 % z nich. Hlavním důvodem je podle nich „vysoká“ cena, o které přitom mají jen mlhavou představu. Domácí nabíjecí stanice stojí od 15 tisíc korun.
CZK

Inflace trhá rekordy, ochrání před ní alternativní investování – do umění, vína i známek

Máme rekordní inflaci za skoro 24 let. V březnu ceny meziročně vzrostly o 12,7 procenta, tedy nejvíce od května 1998. Inflace tak překonává očekávání, která byla už tak vyšponována. Počítalo se totiž inflací 12,4 procenta, konstatuje Lukáš Kovanda. Inflace ovšem překonává očekávání také svojí meziměsíční dynamikou. Meziměsíčně totiž činí 1,7 procenta, zatímco mezinárodní analytici oslovení agenturou Bloomberg předpokládali ve střední hodnotě svých odhadů růst cen mezi únorem a březnem „pouze“ o 1,4 procenta.
Ilustrační foto

Jak reklamovat opravy v autoservisu?

Vyrazíte automobilem na výlet či do práce, ale při odjezdu vás výstražná kontrolka na palubní desce nasměruje do nejbližšího autoservisu. Jak postupovat v případě, že servis sice vadu zdánlivě odstranil, ale po pár ujetých kilometrech se projeví znovu? A co když vám podnikatel bude chtít navýšit předem dohodnutou cenu? Ve kterých případech je tento postup možný?
Daně, ilustrační fotografie

Cenné papíry a daně: Kdy musíte a nemusíte podávat daňové přiznání?

V posledních dvou letech začala řada Čechů zhodnocovat své úspory pomocí investic. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i o poznání méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Pro některé investory to může být letos úplná novinka. Poradíme vám, co si má běžný investor ohlídat. A není třeba panikařit, je řada případů, kdy povinnost podávat daňové přiznání nevzniká.
Dubaj

Investice do nemovitostí v dnešní době dává smysl. V jakých zemích je to sázka na jistotu?

Současná rostoucí inflace, turbulentní doba, kdy přichází těžko predikovatelné vlivy, je složitá i z pohledu investic. Respektive i k uchování hodnoty peněžních prostředků a dalších aktiv. Některé možnosti jsou značně riskantní, některé naopak přinášejí téměř nulové zhodnocení prostředků či dokonce snížení hodnoty. Investice do nemovitostí je však téměř bez rizik, nabízí takřka jisté zhodnocení a pokud vyberete vhodnou lokalitu, může být tento růst aktiv být ještě zajímavější a přinese i peníze z pronájmu. V jakých zemích je nyní finančně výhodné pořídit si nemovitost?
Ilustrační foto

Jak to bude s refinancováním v roce 2022

Úrokové sazby hypoték jsou nyní výrazně vyšší než v uplynulých letech. Komu letos končí sjednaná doba fixace, musí počítat s vyšší měsíční splátkou hypotéky. Na vyšší splátky se musí připravit i lidé, kteří se rozhodnou pro refinancování hypotéky.
Další články

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy