Není sleva jako sleva. Na co si dát pozor

K nalákání zákazníků obchodníci stále raději využívají permanentních slevových akcí a výprodejů, které navíc neváhají okořenit řadou bombastických přívlastků. Lákavě znějící sleva se však při bližším zkoumání nezřídka ukazuje pouze jako nepatrné snížení ceny, případně se cena nijak zásadně neliší od běžné nabídky na trhu. Od 6. ledna 2023 by však měl být falešným cenám konec. 

Obchodníci již nebudou moci slevu z ceny zboží uvádět z původní ceny z doby jeho uvedení na trh, či z ceny smyšlené, za kterou zboží nikdy neprodávali. Obchodník bude muset vedle slevy na konkrétní zboží rovněž uvést údaj o nejnižší ceně, za kterou bylo zboží prodáváno v posledních 30 dnech před poskytnutím slevy.  Sleva je pak vypočítávána v procentech z této nejnižší ceny. 

Této povinnosti se obchodník nevyhne ani v situaci, kdy zboží zlevňuje postupně, nebo kdy je zboží na trhu méně než 30 dnů. „V prvním případě bude pro výpočet slevy rozhodující cena v době 30 dnů před poskytnutím první slevy,“ říká Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest a dodává: „V druhém případě bude obchodník uvádět cenu, kterou si účtoval od okamžiku, kdy začal výrobek nabízet a prodávat, do okamžiku poskytnutí slevy.“

Kdy se nová pravidla uplatní?

Nová pravidla budou platit na slevové akce v internetových i kamenných prodejnách, ne však na všechny typy slev a zboží. Jak poznat, kdy má obchodník informovat o předchozí ceně? Jedním z rozhodujících kritérií je mj. okruh adresátů, jímž je slevová akce určena. „Pokud je slevová akce dostupná neurčenému počtu adresátů, tedy prakticky všem bez omezení, je nutné splnit podmínky stanovené novými pravidly. V případě, že je sleva určená jen opravdu omezenému okruhu spotřebitelů například v rámci věrnostního programu či poskytnutá individuálně, obchodník není povinen o předchozí ceně informovat,“ vysvětluje Eduarda Hekšová. 

Pravidlům se však nevyhnou obchodníci, kteří své slevové akce za exkluzivní pouze vydávají. Ke sloganům typu „Sleva 25 % při použití slevového kódu: ParfémNaVánoce25“, nebo „Tento víkend sleva pro členy klubu!“ bude nutné uvést předchozí cenu v případě, kdy je kód, slevový kupón či věrnostní program, jež opravňují k přiznání slevy, dostupný všem zákazníkům či jejich většině. Slevová akce bude pro tyto účely považována za dostupnou bez omezení, pokud bude např. slevový kód uvedený na volně dostupné webové stránce v reklamním banneru či slevový kupón k volnému odběru při vstupu do prodejny.

V jakých případech se informace o předchozí ceně nedočkáme?

Nová pravidla, která stanoví povinnost obchodníka uvádět předchozí cenu, se neuplatní:

  • na výrobky, které podléhají rychlé zkáze nebo výrobky s krátkou dobou spotřeby (potraviny, květiny);
  • u obecné komunikace, například v rámci propagačních materiálů (katalog výrobků, reklamní letáky, brožury) a propagačních emailů obchodníka, které necílí na upozornění na konkrétní slevovou akci, ale na obecné informování spotřebitele o sortimentu výrobků, které nabízí; takové oznámení však nesmí budit zdání slevy (například „nejnižší ceny“, „u nás vždy výhodně“);
  • u dlouhodobých nepřetržitých a individualizovaných slev poskytovaných zákazníkům v rámci tzv. věrnostních programů, v nichž spotřebitelé získají odměnu za své nákupy;
  • u jiných adresně přizpůsobených slev, např. na slevu při prvním přihlášení do věrnostního programu, darování slevového poukazu u příležitosti narozenin spotřebitele nebo pokud spotřebitel při nákupu konkrétního výrobku obdrží slevový kupón na slevu, kterou je možné uplatnit při zakoupení totožného výrobku, pokud bude zakoupen v určité lhůtě.
  • v případě kombinovaných slev a podmíněných nabídek, tj. „kupte jednu, získejte dvě“ nebo „30 % sleva při nákupu tří produktů“.
     

Jak musíte být o předchozí ceně informováni? 

Předchozí cena nemusí být uvedena na stejném nosiči jako samotné oznámení o slevě z ceny, např. reklamním banneru. Musí však být uvedena v místě prodeje, tj. na cenovkách v obchodech nebo v cenových sekcích v rozhraních on-line obchodů.

Nová úprava by měla do určité míry omezit falešné a zavádějící slevy, a tím spotřebitelům usnadnit orientaci v záplavě slevových akcí. „Přestože jsou obchodníci motivováni nová pravidla dodržovat i pod hrozbou možné pokuty, která může činit až 5 milionů Kč, lze i nadále doporučit vyvarovat se impulzivních rozhodnutí, a i ty nejlákavější nabídky porovnat s nabídkou jiných prodejců,“ uzavírá Eduarda Hekšová z dTestu.

Související

Slevy, ilustrační fotografie

Startují povánoční výprodeje, pokračovat budou celý leden

V kamenných obchodech dnes začínají povánoční výprodeje, pokračovat budou zpravidla celý leden. Někteří prodejci akce spustili už v polovině prosince, vyplývá z ankety ČTK. Prodejny se dnes zákazníkům znovu otevřely, ze zákona musely zůstat dva a půl dne zavřené. Výjimku měly čerpací stanice, lékárny či obchody na letištích.

Více souvisejících

slevy výprodeje slevy slevové servery dtest

Aktuálně se děje

před 16 minutami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy