Kam letos na dovolenou, aby se vyplatila kvůli kurzu koruny a inflaci? Budete překvapeni

Před blížícími se prázdninami se Češi nacházejí ve fázi rozhodování, kam letos vyrazit na dovolenou. Při výběru z oblíbených dovolenkových destinací se musí zaměřit na dva klíčové faktory: kurz české koruny vůči měně dané destinace a meziroční inflaci této destinace. Cílem je nalézt destinaci, kde se koruna po zohlednění inflace vůči tamní měně nejvíce posílila a letos je tak nejvýhodnější z hlediska nákladů.

V posledních dvanácti měsících jsme byli svědky mimořádně vysoké inflace po celém světě. Skutečností je, že podle nejnovějších dat od Bloombergu vykazuje celkem 111 sledovaných zemí světa inflaci vyšší než cíl mnoha centrálních bank, který je stanoven na dvě procenta. Naopak pouze devět sledovaných zemí se může pochlubit inflací na nebo pod úrovní dvou procent. Tento trend ukazuje na výzvu, kterou představuje inflace ve světové ekonomice. Prozradil pro EuroZprávy.cz ekonom Lukáš Kovanda.

Během uplynulého roku, od 2. června 2022 až do včerejška, česká koruna výrazně posílila vůči některým vyhledávaným turistickým měnám. Nejvýraznější posílení zaznamenala vůči egyptské libře, a to o 42 procent. Významně se také zpevnila vůči turecké lirě, a to o 24,5 procenta. Mezi evropskými destinacemi zaznamenala významné posílení vůči norské koruně, a to o více než 18 procent, a vůči švédské koruně o 13,5 procenta. Tato vývojová dynamika přináší zajímavé příležitosti pro dovolené v těchto destinacích.

Posílení české koruny vůči egyptské libře o zmiňovaných 42 procent je natolik výrazné, že převyšuje tamní meziroční inflaci, která v dubnu dosáhla 30,4 procenta. To znamená, že reálné posílení české měny vůči egyptské libře, zohledňující tamní inflaci, činí přibližně 12 procent. Ovšem v případě Turecka je situace jiná, protože tamní inflace v dubnu dosáhla meziročně 43,7 procenta, což převyšuje zmíněné posílení koruny vůči lirě o téměř dvacet procentních bodů. Po zohlednění turecké inflace tak česká koruna, přes své výrazné posílení vůči liře, letos disponuje v Turecku zhruba pětinou nižší kupní silou.

V dubnu zaznamenalo Norsko meziroční inflaci ve výši 6,4 procenta. To znamená, že letošní čeští návštěvníci Norska s ohledem na kurzový vývoj budou mít přibližně o 12 procent vyšší kupní sílu než v minulém roce. Podobně je to i v případě Egypta. Je však třeba poznamenat, že Norsko zůstává pro české občany stále velmi drahou destinací. Nicméně za poslední rok se Norsko pro Čechy zlevnilo téměř stejně jako ostatní často vyhledávané dovolenkové destinace, včetně Egypta.

Pokud plánujete dovolenou v Norsku, zde je několik tipů na zajímavá místa a aktivity

Oslo: Navštivte hlavní město Norska a prozkoumejte jeho bohatou historii a kulturu. Navštivte slavný Norský národní divadlo, královský palác a nevynechejte procházku po překrásném parku Vigeland.

Bergenský fjord: Užijte si nádherné výhledy na fjordy, které jsou ikonickou částí norské krajiny. Vydejte se na výlet lodí nebo si pronajměte kajak a prozkoumejte úchvatné fjordy, vodopády a malebná přístavní města jako Bergen.

Přírodní krása Lofotů: Pokud máte rádi přírodu, určitě navštivte souostroví Lofoty. Toto místo je proslulé svými malebnými horskými vrchy, písečnými plážemi a tradičními rybářskými vesnicemi.

Norské ledovce: Vydejte se na dobrodružnou výpravu a prozkoumejte ledovce Norska. Jeden z nejslavnějších je ledovec Jostedalsbreen, který je největším ledovcem na evropském kontinentu.

Preikestolen: Pokud máte rádi turistiku a dobrodružství, nezapomeňte navštívit Preikestolen. Toto skalní výchozisko se nachází nad Lysefjordem a nabízí nádherné výhledy. Připravte se na strmý výstup, ale odměnou vám bude úchvatný pohled na norskou krajinu.

Norské fjeldy: Pro milovníky horských túr je norské fjeldové pásmo ideálním cílem. Zde najdete nádherné krajiny s divokou přírodou, jezery a úchvatnými výhledy. Obzvláště populární je národní park Jotunheimen.

Tromsø: Pokud máte zájem o pozorování polární záře, navštivte město Tromsø. Toto město leží nad polárním kruhem a nabízí vynikající podmínky pro sledování tohoto přírodního divadla.
To jsou jen některé z mnoha skvělých míst a aktivit, které si můžete užít během dovolené v Norsku.

Související

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Ani zavedení eura neodradilo řadu českých turistů od návštěvy oblíbeného Jadranu. Chorvatsko je zkrátka ideální prázdninovou destinací, kde panuje příjemné klima a moře je díky pozvolnému vstupu a malým vlnám vhodné pro každého. Kde se ale při návštěvě ubytovat a co dalšího je na Chorvatsku tak lákavé?
bankomaty

Dovolená v zahraničí: Je výhodné platit kartou a vybírat hotovost v cizině?

Pro financování zahraniční dovolené už není nutné se zatěžovat velkým množstvím hotovosti. Zejména v rámci Evropské unie je možné spoléhat na bezproblémové platby kartou nebo výběry hotovosti ve měně dané země. Avšak je třeba si dávat pozor na potenciální poplatky a specifika související se směnou měnových kurzů, a to jak před odjezdem, tak i během pobytu na dovolené. Je rozumné, aby spotřebitelé nepodceňovali ani rizika spojená s výběrem konkrétního bankomatu a zvolenou transakční metodou, sdělil naši redakci dTest.

Více souvisejících

dovolená inflace kurzy měn CZK

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy