Bezpečnost na silnicích je katastrofa, tvrdí nová studie

Ženeva - Ve světě má dobré zákony ohledně bezpečnosti silniční dopravy pouze 28 zemí, které představují jen sedm procent obyvatel planety. Uvedla to zpráva, kterou dnes v Ženevě zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO). Mezi chválenými státy z celkem 182 sledovaných je i Česko.

Ve světě zemřelo v roce 2010 při dopravních nehodách 1,24 milionu lidí, což je srovnatelné s předchozí bilancí z roku 2007. Zpráva ukazuje, že zatímco v 88 zemích včetně Česka se počet nehod snížil, v 87 jiných státech naopak vzrostl. Organizace kritizuje, že v mnoha zemích není dostatečně omezena rychlost jízdy a nejsou povinné motocyklistické přilby a dětské sedačky.

Organizace se při hodnocení zaměřila na to, zda je v zemi omezená rychlost ve městech na maximálně 50 kilometrů v hodině a zda místní úřady ji mohou ještě snižovat. Také se zajímala o zákony omezující řízení pod vlivem alkoholu, nařizující nošení motocyklistických přileb a používání bezpečnostních pásů a dětských sedaček.

Při nehodách na českých silnicích vloni zahynulo 679 lidí. To je nejméně od doby, kdy policie vede své statistiky, tedy od 70. let minulého století, a o 28 méně než před rokem. Předloni zemřelo dokonce o 74 lidí víc.

Na počátku tisíciletí byl počet obětí dopravních nehod skoro dvojnásobný. Například v roce 2000 zaznamenaly policejní statistiky 1336 mrtvých, v roce 2003 pak 1319.

Ke snižování počtu smrtelných nehod podle Tržila přispěla opatření v oblasti prevence, lepší dopravní infrastruktura i postupná obnova vozového parku. Zlepšila se také činnost policie a mění se i chování řidičů.

Na druhé straně, aby se Česko vyrovnalo vyspělým zemím Evropy, jako je například Německo, počet obětí by musel klesnout pod 500.

Tradičně nejvíc umírá řidičů osobních aut, je jich ale méně než před rokem. Varující je rostoucí počet řidičů jednostopých vozidel, a to nejen motorkářů, ale také cyklistů, píše server rozhlas.cz.

„Málo používají bezpečnostní prvky, jako jsou helmy. Ukazuje se, že na jednoho usmrceného cyklistu s helmou na hlavě je devět usmrcených bez helmy," upozornil šéf dopravních policistů Tržil.

Související

Více souvisejících

WHO (Světová zdravotnická organizace) Silniční provoz řidiči

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy