Ministerstvo dopravy mění systém železničních slev

Praha - Od 1. července 2012 změní ministerstvo dopravy systém slev u železnice, nebudou již podle objednavatele, ale podle typu tratě. Tento krok pomůže k dodržení memoranda mezi vládou a kraji, které zaplatí příští rok o 100 milionů více, řekl v pondělí ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

"Chceme, aby byl pro následující roky v železniční dopravě jednoznačně transparentní a nediskriminační systém, chceme ho zjednodušit a narovnat," uvedl Dobeš. Tratě se budou dělit podle toho, zda jde o regionální, národní, nebo evropské. V současnosti je pro krajské objednavatele sleva na rok ve výši 200 milionů korun. Ministerstvo doufá v ušetření 100 milionů korun, sleva se zruší až od poloviny roku. "Už nebude důležité, kdo je objednavatelem, ale jakou trať používá," vysvětlil ministr. Poplatek by měl být stejný pro dopravce soukromé, mezinárodní, nebo například pro České dráhy. Pro dodržení memoranda našlo ministerstvo ve svých rezervách dalších 70 milionů korun, Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) nabídne 200 milionů korun. České dráhy zaplatí 80 milionů korun, které nebudou požadovat od krajů. Asociace krajů v současné době projednává ministerský návrh. Ministr navrhuje zvýšení slev pro vlaky, přepravující jednotlivé vozové zásilky ze současných 15 na 35 procent a snížení slevy pro kombinovanou dopravu ze 40 na 35 procent. Sleva by se tak měla sjednotit.

Související

Ministerstvo kultury

Ministerstva chtějí odklad projednání istanbulské úmluvy

Čtyři ministerstva žádají o další roční odklad projednání Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, známé jako Istanbulská úmluva. Ministerstva zemědělství, životního prostředí a práce vedená ministry za KDU-ČSL chtějí posun kvůli možnosti najít dostatečnou politickou shodu. 
Vláda Petra Fialy

Ministři budou moci mít jen tři náměstky, shodla se koalice

Po lednové změně služebního zákona se na ministerstvech zaplňují místa náměstků, kteří nově zákonu nepodléhají, naopak jsou úzce svázaní s ministry. Změnu zákona, kterou prosadila vládní koalice Spolu, STAN a Pirátů, kritizuje opozice jako obcházení zákona a cestu k bobtnání byrokratického aparátu. 

Více souvisejících

ministerstva železnice

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy