ČD: Nový jízdní řád 2014 v Karlovarském kraji

Karlovy Vary - V neděli 15. prosince vstupuje v platnost nový jízdní řád pro rok 2014. V Karlovarském kraji regionální dopravu objednává Karlovarský kraj a jízdní řád se připravuje ve spolupráci s Koordinátorem integrované dopravy Karlovarského kraje. České dráhy vypraví v kraji každý den 247 regionálních vlaků (denně ujedou 7 538 vlkm, ročně 2,088 mil. vlkm), 26 rychlíků (denně ujedou 1 582 vlkm) a na trati Cheb – Norimberk denně jezdí také 8 mezistátních spěšných vlaků.

Novinky v dálkové vnitrostátní dopravě

Dálkovou dopravu, tedy rychlíkové a expresní spoje, České dráhy realizují na základě objednávky ministerstva dopravy. Vedle drobných úprav časové polohy nebo změny v časovém omezení provozu u jednotlivých spojů budou největší novinkou četnější jízdy přímých vlaků SC Pendolino mezi severní a střední Moravou a západními Čechami (Plzeň, Stříbro, Planá u Mariánských Lázní, Mariánské Lázně, Cheb, Františkovy Lázně). Nově pojedou tyto spoje dvakrát denně po celý týden. Spoje budou odjíždět z Bohumína v 5:11 (kromě neděle, kdy pojede tento vlak jen v úseku Praha – Františkovy Lázně) a v 7:11 a do Františkových Lázní dorazí přibližně za 6 hodin v 11:24 a ve 13:27. Zpět se budou spoje vracet z Františkových Lázní ve 12:36 a 14:36 a do Bohumína přijedou v 18:52 a ve 20:52 hod. Mezi Prahou a Plzní bude trvat cesta vlaky SC Pendolino 1 hod. a 24 min., resp. 1 hod. a 26 min., mezi Prahou a Chebem s větším počtem zastávek než dosud to bude 2 hod. a 33 min., resp. 2 hod. a 34 min.

Vlaky SC Pendolino pojedou v úseku Plzeň – Františkovy Lázně a zpět na objednávku ministerstva dopravy místo klasických rychlíků, to znamená, že budou v tomto úseku ve 2. třídě bez povinné rezervace (místenky).

Změny v jízdním řádu v Karlovarském kraji

S platností od nového jízdního řádu jezdí na regionálních spojích pravidelně motorové jednotky RegioShark (60 % všech vlaků), a to především na hlavní trati Mariánské Lázně – Cheb – Karlovy Vary – Chomutov – Most. V železničních stanicích Cheb, Karlovy Vary a Klášterec nad Ohří bude zrušena většina přestupů. Motorové jednotky budou jezdit také na spojích v úseku Cheb – Aš město (– Hranice v Čechách) a Cheb – Luby u Chebu. V pracovní dny bude RegioShark nasazen na jednom páru vlaků také na trati Karlovy Vary – Johanngeorgenstadt. Jednotky RegioShark spolu s Regionovami zajistí asi 90 % všech regionálních spojů v Karlovarském kraji.

Karlovarský kraj objednal v novém jízdním řádu 2014 spoje z Krásného Jezu do Horního Slavkova-Kounice a zpět. Novinkou je, že spoje pojedou jako přímé vlaky po trase Rakovník – Žlutice – Horní Slavkov-Kounice a zpět (trať 161). Vlaky pojedou o sobotách, nedělích a ve svátky v rozšířeném letním období, a to od 19. dubna do 28. září.

Na obchodní riziko Českých drah pojede v pracovní dny nový spěšný vlak Sp 1691 Cheb – Karlovy Vary (– Chomutov) jako přímé spojení do Prahy hl.n., z Chomutova vlak pokračuje jako R 603.

Trať 140 Cheb – Karlovy Vary – Chomutov

- dálková doprava

V novém jízdním řádu jezdí 7 párů rychlíků ve dvouhodinovém taktu.

Všechny vlaky Cheb – Ústí nad Labem hl.n. – Praha hl.n. projíždějí v úseku Ústí nad Labem hl.n. – Praha a zpět tradiční rychlíkové stanice.

- regionální doprava

- nasazení motorové jednotky RegioShark na zhruba 90 % spojů

- v pracovní dny bude zavedeno přímé ranní spojení z Chebu do Karlových Varů a dále směr Chomutov – Ústí nad Labem – Praha hl.n. spěšným vlakem  Sp 1691 Cheb (4:00) – Karlovy Vary (4:48) – Chomutov (5:53), který bude z Chomutova v 6:00 dále pokračovat jako rychlík R 613 do Prahy (příj. 8:27)

osobní vlak Os 7352 Karlovy Vary (5:31) – Cheb (6:29) bude jezdit denně (dříve jen v pracovní dny), a to z důvodu zajištění přípoje v Chebu na R 755 (6:33) směrem do Plzně a Prahy

Trať 141 Karlovy Vary – Merklín

- bez podstatných změn

Trať 142 Karlovy Vary – Potůčky – Johanngeorgenstadt

v pracovní dny pojede na osobních vlacích Os 17104 Karlovy Vary dol.n. (7:46) – Johanngeorgenstadt (9:08) a Os 17107 Johangergenstadt  (9:25) – Karlovy Vary dol.n. (10:54) motorová jednotka RegioShark

osobní vlak Os 17155 nově pojede do Karlových Varů už z Nových Hamrů (14:07), původně začínal v Nejdku zastávce

do Karlovarského kraje v novém jízdním řádu i nadále zajíždějí o víkendech motorové jednotky Desiro, které jedou jako přímé vlaky v trati Zwickau – Karlovy Vary a zpět

Trať 144 Nová Role – Chodov – Nové Sedlo u Lokte – Loket

- bez podstatných změn

Trať 146 Cheb – Luby u Chebu

- rozsah dopravy bez podstatných změn

- na všech spojích pojedou jednotky RegioShark a jednotky Regionova

Trať 147 Cheb – Vojtanov

- bez podstatných změn

Trať 148 Cheb – Aš – Hranice v Čechách

- bez podstatných změn

první ranní spoj s odjezdem z Chebu v 5:05 bude v pracovní dny nově prodloužen z Aše města až do Hranic v Čechách. Zpět z Hranic pojede v 6:20 a do Chebu přijede v 7:30

- na všech spojích pojedou jednotky RegioShark  a Regionova

Trať 161 Bečov nad Teplou – Žlutice – Chyše (– Rakovník)

v období od 19. dubna do 28. září pojedou celkem 3 víkendové páry vlaků v trati (Rakovník –) Žlutice – Bečov nad Teplou – Krásný Jez – Horní Slavkov-Kounice a zpět, jeden pár vlaků pojede v uvedeném období v úseku Horní Slavkov-Kounice – Krásný Jez a zpět

Trať 170 Cheb – Plzeň (– Praha)

- dálková doprava

jezdí denně 6 párů rychlíkových vlaků v dvouhodinovém taktu

- přibydou další spoje SC Pendolino

- regionální doprava

nasazení motorové jednotky PESA, která zajistí 90 % spojů. Z důvodu lepšího zajištění přípojů o sobotách a nedělích v Chebu se změnily časy dopoledních vlaků ve směru Mariánské Lázně – Cheb:

Os 7386 Mariánské Lázně (7:42) – Cheb (8:12) – přípoj od Bečova nad Teplou (Os 7101) a od Plzně (R 768), v Chebu přípoj k R 607 směr Karlovy Vary, Os 20872 směr Marktredwitz

Os 7388 Mariánské Lázně (9:18) – Cheb (9:48) – přípoj od Plzně (R766), v Chebu přípoj k R 609 směr Karlovy Vary, Os 20874 směr Marktredwitz, Os 27206 směr Luby u Chebu, Os 17208 směr Aš město

Os 7375 – vlak pojede o cca 40 minut později z důvodu zajištění přípojů (dřívější redukce rychlíků – zrušen vlak R 767 s odjezdem z Chebu ve 20:33), zajištěny přípoje ze směru od Karlových Varů, Aše, Lubů u Chebu a od Marktredwitz, Cheb (20:03) – Mariánské Lázně (20:34)

Trať 179 Cheb – Schirnding

- bez podstatných změn

Na tratě vyjede více modernizovaných, komfortních vozů

Modernizace vozidlového parku dálkových vlaků bude pokračovat i v roce 2014. Do provozu budou uvedeny poslední modernizované, bezbariérové vozy typu Bbdgmee, které se objeví  na spojích např. Praha – Ústí nad Labem – Cheb.

Na tratích  Cheb – Karlovy Vary – Chomutov, Cheb – Luby u Chebu, Cheb – Hranice v Čechách, Cheb – Plzeň a jeden pár vlaků i na trati Karlovy Vary dol.n. – Johanngergenstadt a zpět jezdí nové motorové jednotky RegioShark.

I letos vydá Krajské centrum osobní dopravy v Karlových varech „Regionální jízdní řád KARLOVARSKÝ KRAJ – vybrané tratě" v počtu 3 000 kusů.  Cena zůstává jako v minulých letech 25 Kč.

Související

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Více souvisejících

České Dráhy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy