Kolaps na D1. V Česku se od rána stalo 100 nehod, několik zraněných

Celá ČR - V Ústeckém kraji si dnes musí dát řidiči pozor na rozbředlý sníh na silnicích, silný vítr a přeháňky. Uzavřena je cesta z Chomutova na Horu Sv. Šebestiána kvůli kamionům uvízlým v kopci. Pro nákladní auta nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů byla dnes ráno uzavřena silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova a dále k hranicím do Polska. Potíže jsou také na Vysočině a Moravě. Dálnice D1 v okolí Brna ve směru na Prahu je kvůli sérii nehod neprůjezdná, D2 ve směru na Bratislavu blokuje vzpříčený kamion.

Sníh pokryl komunikace v téměř celém Ústeckém kraji. V terénu mají silničáři veškerou techniku. Sníh pokryl v noci na dnešek komunikace v téměř celém Ústeckém kraji. Uklízí se také ve městech. "Zatím máme venku všechny vozy, průběžně se střídá sníh se sluncem v různých částech Ústeckého kraje," řekl krátce po poledni dispečer krajské správy a údržby silnic.

Pro nákladní auta nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů je uzavřena silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova. Řidičům se doporučuje jako náhradní trasa do Polska silnice 35 přes Hrádek nad Nisou. "Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem," uvedl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má na starost zimní údržbu krajských silnic v Libereckém kraji.

Silnice do Polska přes Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování dopravy na tomto úseku stačí jeden uvízlý kamion v kopci. Nákladní vozy nad 3,5 tuny neprojedou ani po silnici třetí třídy z Mníšku na Liberecku na Raspenavu přes Oldřichovské sedlo. Řidiči musí po silnici 13 přes Frýdlant, která se solí.

Jízdu na Vysočině od rána ztěžuje sněžení a vítr. Místy sněží hustě a v některých úsecích se na vozovkách tvoří sněhové jazyky, řidiče může překvapit i takzvaná bílá tma. V kopcích místy nemohou vyjet kamiony. Policie zatím zaznamenala kolem 35 nehod. Nehody začaly přibývat kolem 05:30. "Klimatické podmínky se zhoršují," řekla ČTK krajská mluvčí policie Dana Čírtková.

Kolem poledne blokoval návěs s nákladem provoz na silnici I/34 před Pelhřimovem, další dvě auta havarovala na Jihlavsku u obce Vílanec na hlavní trase I/38. Zraněním řidičky na tomto tahu I/38 skončila ranní nehoda dvou osobních aut u vsi Suchá na Jihlavsku.

Dálnici D1 na 151. kilometru ve směru na Prahu uzavřela ráno kolem 7:40 hromadná nehoda. Mezi exity Lhotka a Velké Meziříčí - východ se podle policie srazila dvě nákladní a dvě osobní auta. Nehoda se obešla bez zranění. Provoz na dálnici byl obnoven v 10:45, kolony byly v tu dobu dlouhé asi 16 kilometrů.

Dálnici D1 směrem na Prahu po poledni zablokovaly další nehody kolem 173. kilometru, dále pak na 204., 207., 209. a 220. kilometru, policie odklání provoz nejbližšími sjezdy, kolony jsou často i na objízdných trasách. Některé nehody jsou hromadné, často v nich figurují kamiony.

Na 173. kilometru se spíše lehce zranili dva lidé. "Jeden ze zraněných na 207. kilometru utrpěl vážné poranění hrudníku a dolní končetiny, přivolaný lékař mu poskytl kompletní přednemocniční péči včetně zajištění dýchacích cest a napojení na řízenou plicní ventilaci a posádka jej transportovala na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Bohunicích. Další dva zranění byli převezeni s lehkými poraněními na chirurgii Nemocnice Vyškov," uvedla mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková.

Podle hasičů se záchranné složky k nehodám těžko dostávají. "Řidiči jsou neukáznění a nevytvářejí pro nás uličku, kterou bychom mohli projet," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Záchranka se ke zraněným u nehod na D1 vůbec nemohla dostat, nakonec přijela z protisměru a přenesla zraněné přes středová svodidla.

Na několika místech zůstaly po nehodách skupiny odstavených nákladních i osobních aut. Na dálnici D2 směrem na Bratislavu jsou za Brnem dvě nehody. Z jednoho kamionu tam hasiči musejí odčerpat naftu. Kdy se dálnice rozjede, není jisté.

Problematická místa na D1 jsou také na Vysočině, kde dálnici po poledni v obou směrech po poledni zablokovaly nehody na 99. kilometru. Ve směru na Prahu havarovalo podle prvních informací policie asi deset nákladních vozidel a dvě osobní auta. Nejméně jeden člověk byl zraněn. Směrem na Brno má policie hlášenou nehodu kamionu a autobusu na 100. kilometru, při této události nejsou zranění hlášeni.

Dálnicí D10 řidiči neprojedou po nehodě osobního a nákladního vozu na 38. kilometru ve směru na Prahu poblíž Pískové Lhoty. Kvůli špatné sjízdnosti řidiči zatím neprojedou ani mezi 291,7 a 296,2 kilometrem D35, kterou policisté uzavřeli ve 14:00. S problémy musejí počítat řidiči ve všech částech kraje. Husté sněžení zasáhlo okresy nejen na severu kraje, ale i v níže položených částech.

Potíže jsou také na Šumavě. Po více než čtyřech hodinách byl obnoven provoz vlaků na trati mezi železnorudským Špičákem a Alžbětínem na Klatovsku. Dopravu tam zkomplikoval nový sníh, který padá od noci.

Podle dispečera krajských silničářů Jiřího Slapničky napadlo v okolí Železné Rudy kolem 20 centimetrům sněhu. Víc než sníh ale komplikuje práci cestářů silný vítr, který čerstvě projeté úseky opět zavane sněhem. "Jezdí tam pořád sypač s pluhem sem a tam. Může se stát, že než projede úsek, je na krátkou chvíli obtížně průjezdný. V kopci může na čtvrt hodiny uvíznout kamion, ale provoz tam běží," řekl.

Silničářům se obtížně udržuje zejména úsek silnice první třídy I/27 z Javorné k odbočce na Hartmanice, který se kvůli ochraně přírody v národním parku nemůže udržovat chemicky tedy solí.

Vrstva nového sněhu komplikuje dnes provoz na některých jihočeských silnicích. V kraji dnes zatím policie řešila 25 nehod, jedna z nich se před polednem stala na D3 u Chotovin. Kamion, který uvízl ráno v kopci Bukovec u Štilce na Českobudějovicku, zablokoval silnici I/3, hlavní tah z Českých Budějovic na hraniční přechod s Rakouskem Dolní Dvořiště. Po 10:00 ale už byla silnice průjezdná.

"V noci velká zima nebyla. Jak fouká silný vítr, je spíš zima pocitově, ten jihovýchodní vítr je nepříjemný, takový suchý a studený, dělá pocit velké zimy. V Pohorské Vsi bylo minus jedenáct, jinak to bylo v nížinách minus tři až minus šest," řekla ČTK Markéta Augustinová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Na Rokytské slati na Šumavě naměřili meteorologové v noci minus čtyři stupně, v Lenoře na Prachaticku minus 6,7 stupně. "Žádné extrémní mrazy nebyly," řekla meteoroložka.

Vydatné sněžení v Královéhradeckém kraji dopoledne komplikovalo dopravu. Hasiči vyjížděli k desítkám nehod po celém regionu. Většinou šlo o vyprošťování vozidel z příkopů či potoků.  Například v Podhorním Újezdě na Jičínsku ráno havaroval osobní automobil a linkový autobus. "Dopravní nehoda se obešla bez zranění, ale komplikovala dopravu. Dopravce pro cestující vyslal náhradní autobus," uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. Ve Starých Smrkovicích na Jičínsku zase skončil automobil mimo vozovku v potoce a musela ho vyprostit odtahová služba.

Komplikovanější zásah měli hasiči u Horní Radechové na Náchodsku. Také tam dnes ráno sjelo auto do potoka. "Jedna osoba zůstala zablokovaná ve vozidle kvůli svodidlům, která byla poškozena. Vozidlo vyprostil až jeřáb. Osoba vyvázla z nehody bez zranění. Nehoda se stala za obcí Horní Radechová na hlavním tahu na Náchod," upřesnila mluvčí.

Policisté dnes na Olomoucku vyšetřovali od rána i další dopravní nehody, některé se zraněním. Mezi Moravským Berounem a Čabovou se střetla dvě osobní auta, jeden člověk byl zraněn. S jedním zraněním skončila také nehoda osobního auta mezi Chomoutovem a Štěpánovem, které skončilo v příkopu. Další auto skončilo v příkopu u Medlova.

Nehoda kamionu zablokovala dnes dopoledne téměř na tři hodiny dálnici D35 ve směru z Ostravy na Olomouc. Havárie se stala v úseku mezi Lipníkem nad Bečvou na Přerovsku a Velkým Újezdem. Policisté museli dopravu odklánět na objízdnou trasu, v místě se tvořily kolony. Provoz na dálnici byl zcela obnoven před 12:00.

Na jižní Moravě kvůli sněžení nastal kalamitní stav na silnicích, informuje krajský koordinátor dopravy KORDIS JMK na svém webu. V kraji se už stalo nejméně 20 nehod, na několika místech uvízly kamiony. "Komplikovaná situace je zatím hlavně na Znojemsku a v okolí Brna," stojí na webu KORDIS JMK.

Problémy jsou i v brněnské městské hromadné dopravě. Podle mluvčí Barbory Lukšové sice nejde o kalamitu v pravém slova smyslu, přesto musí cestující počítat se zhruba čtvrthodinovým zpožděním na většině linek.

Problémy jsou na Ivanovickém náměstí, kde je zapadlý kamion, linka 40 tak jezdí přes Holásky. "Dál jsou problémy na linkách 53, 60 a 61, kde jsou nesjízdné úseky," řekla Lukšová. Cestující podle ní mají sledovat webové stránky dopravního podniku, ty ale pod náporem uživatelů padají.

Od dnešního rána jezdí v ulicích Brna 21 sypačů Brněnských komunikací. Podle provozního ředitele městské společnosti Leoše Chasáka se už situace zlepšuje. V některých částech Brna ale může ještě vozovka klouzat. "Například na Jihlavskou ulici jsme vyslali i chlapy s lopatami," řekl ČTK Chasák.

Související

Více souvisejících

Dopravní nehody Silničáři Zima Dálnice D1 Liberecký kraj Ústecký kraj Brno Jihočeský kraj

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 42 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

EuroZprávy.cz pořádají podcast na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky

Už dnes, v pátek 26. dubna, pořádá server EuroZprávy.cz podcast s europoslancem za KDU-ČSL Tomášem Zdechovským. Ve 14:30 na facebookovém profilu serveru EuroZprávy.cz odstartuje debata zaměřená na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy