Západ Čech ochromila ledovka. Desítky nehod, řidiči i chodci by měli zůstat doma

Hasiči doporučují v Karlovarském kraji kvůli ledovce řidičům vůbec nevyjíždět. Potíže jsou na dálnici D6, kvůli nehodám se tam tvoří kolony. Mezi Citicemi a Kynšperkem ve směru na Cheb je na dálnici nehybná kolona, silnice je neprůjezdná, informovala policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Mrznoucí déšť komplikuje od rána dopravu především na silnicích na Chebsku a Sokolovsku, na ledovku by si měli dát pozor i chodci.

"Záchranáři důrazně apelují na řidiče, aby na zledovatělých vozovkách jezdili s maximální opatrností. V ideálním případě aby v dopoledních hodinách, pokud to není nutné, vůbec na silnice nevyjížděli. Pokud již musí vyjet, tak záchranáři žádají o ohleduplnost pro jejich techniku během jízdy k zásahům," uvedl Kasal.

POZOR !!!!!! V celém Karlovarském kraji se tvoří ledovka. Jednotky zasahují u několika dopravních nehod.

— HZS Karlovarského kraje (@hzskvk) 30. listopadu 2018

Brzy dopoledne zasahovali hasiči u dopravní nehody nákladního auta u Šabiny, u nehody osobního auta v Loučkách, nehody dvou aut u Kynšperka, u nehody auta u Kraslic a také u nehody pěti osobních aut na dálnici D6 u Kynšperku nad Ohří. Hraniční přechod Svatý Kříž na Chebsku ráno zablokoval polský kamion. 

"Vzhledem ke stále špatným povětrnostním podmínkám jsou některé úseky silnic nesjízdné. Jde například o Habartov, Kaceřov, Horní Částkov, Bukovany, dále Chodov, Vintířov, Tatrovice Mezihorská a Jindřichovice," uvedla policejní mluvčí Kateřina Krejčí. Velmi nebezpečná je situace na silnici 13 mezi Bočí a Stráží nad Ohří, na níž kvůli ledovce uvízly kamiony. Dálnice D6 by aktuálně měla být průjezdná, řidiči ale musejí být mimořádně opatrní.

Před ledovkou na svých webových stránkách a facebookových profilech varují také některá města a jejich starostové. Občanům doporučují, aby nevyjížděli a omezit i vycházení do ulic. "Technický a dopravní servis má mimořádně povoleno používat posypovou sůl i na úsecích, kde to není jindy povoleno a nasazena byla veškerá dostupná technika, nicméně déšť a následné opětovné zamrzání vody činí jejich práci velice obtížnou," uvedl na svém facebookovém profilu starosta Mariánských Lázní Martin Kalina (Piráti).

Namrzající déšť komplikuje dopravu také v Plzeňském kraji. "Nejhorší situace je asi na Domažlicku, kde stále prší a teploty se drží kolem minus čtyř stupňů. Neustále jezdíme se sypači, ale déšť sůl částečně spláchne. Co zůstane, stále namrzá," řekl dispečer krajských silničářů Jaroslav Sádlo.

Mrznoucí déšť je také na Tachovsku, v Plzni a okolí a místy i na Rokycansku, doplňuje Ředitelství silnic a dálnic. Výhled na velké zlepšení v příštích hodinách příliš není. "Výstrahu na toto počasí, která měla končit dnes, meteorologové protáhli do soboty dopoledne," uvedl Sádlo.

Záchranná služba od rána vyjíždí v souvislosti s ledovkou k desítkám případů. "V drtivé většině se jedná o poranění končetin, tedy o zlomeniny, vymknuté kotníky a podobně. Vážnější zásahy zatím nemáme hlášeny," uvedla mluvčí záchranné služby Veronika Albrechtová. Také záchranáři apelují na řidiče i na chodce, aby dbali zvýšené opatrnosti.

Dálnice D6 je již zcela průjezdná.

— Policie ČR (@PolicieCZ) 30. listopadu 2018

Kvůli ledu na silnicích například dopoledne stály kamiony na silnici u Horšovského Týna na Domažlicku, v Domažlicích dopoledne na namrzlé vozovce sklouzl při jízdě z kopce traktor s vlekem, narazil do světel u přejezdu a uvízl na kolejích. Hasiči traktor vytáhli, nikomu se nic nestalo.

Hasiči podle mluvčího Petra Poncara vyjeli v souvislosti s namrzajícím deštěm do dnešního poledne sedmkrát. Aktuálně zasahují na Tachovsku, kde sjel do příkopu autobus. Autobus je bez lidí. Hasiči ho zajistili, aby se nepřevrátil.

Poblíž Mlýnce u Přimdy na Tachovsku skončilo dopoledne auto na střeše mimo dálnici D5, nehoda se obešla bez zranění. S lehkým zraněním vyvázl řidič u Svaté Kateřiny na spojnici s Přimdou, kde sjelo osobní vozidlo do příkopu. Kolem 10:00 narazil na 127. kilometru dálnice, poblíž Nové Hospody, osobní vůz do svodidel, řidiče ošetřila záchranka na místě. Na krajské silnici II. třídy mezi Kladruby a Milíkovem na Tachovsku sklouzl kamion mimo vozovku a hrozilo, že se převrátí. Hasiči pomáhali se stabilizací vozidla. Kolize se obešla bez zranění, dodal Poncar. Dva lidé skončili v péči záchranářů po nehodě u Horní Břízy na Plzeňsku, kde skončilo nedaleko hřbitova na střeše osobní auto.

Dopravní situace se po poledni vinou deště výrazně zhoršila také v Plzni. "Vzhledem ke vznikající námraze na vozovkách i chodnících začínají být některé komunikace nesjízdné a chodníky kluzké. Žádáme občany, aby byli opatrní a řidiči usedali za volant pouze v nutném případě," řekla ČTK Veronika Kuchynková z městské policie.

Související

Více souvisejících

náledí Karlovarský kraj Plzeňský kraj Dopravní nehody dálnice silnice Zima řidiči Dálnice D6 Plzeň

Aktuálně se děje

před 43 minutami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ANO vyzvalo vládu, aby zveřejnila částku, kterou Česko přispěje na nákup munice pro Ukrajinu

Opoziční hnutí ANO vyzvalo vládu, aby alespoň v hrubých obrysech zveřejnila částku, kterou Česká republika přispěje na nákup munice pro Ukrajinu zemím mimo Evropskou unii. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy