Starosti s penisem: Proč poslední kapka moči skončí ve slipech?

Praha – Ne všechno, co se týká penisu, musí být nutně spojené s příjemnými věcmi. Snad každý muž zná situaci, kdy poslední kapka moči téměř vždy skončí ve spodním prádle, ať u pisoáru oklepává či dokonce skáče sebevíc. Řešení tohoto problému není právě snadné, potíž je totiž v anatomii.

„Ke mně do ordinace přichází mnoho mužů, kteří se ptají, zda je normální, když jim moč ukápne do slipů. Uklidňuju je, nejedná se o nic závažného,“ říká pro Men's Health urolog Joseph Sonstein z Texaské univerzity v Austinu.

Močová trubice (urethra) u muže je poměrně dlouhá, 15 - 20 cm, a nevede rovně dolů, nýbrž je dvakrát prohnutá, vytváří jakési S. V „mininádržkách“ se tak moč nevyhnutelně nahromadí.

Urethra není sval, ale dutá rourka. „Jakmile ukončíte močení, gravitace způsobí samovolný únik kapičky moči,“ vysvětlil lékař a dodal, že je to stejné jako se zahradní hadicí – vždycky v ní nějaká voda zůstane a posléze sama vyteče.

Psali jsme: Předsevzetí do nového roku dle urologů: 9 užitečných rad pro obě pohlaví  

Potíže s „poslední kapkou“ mají muži s delším penisem (lepší výbava tak nemusí být nutně výhodou) a zhoršují se s věkem. Muži po padesátce mají slabší proud moči, které se tak v močové trubici nahromadí více než u mladíků.

„Účinné řešení de facto neexistuje. Při močení nespěchejte! Když skončíte, vydržte ještě chvíli, než kapka vyjde ven. Perineum (hráz, pánevní dno), tedy oblast za varlaty směrem k análnímu otvoru, by měla být volná. Nestahujte si gumu od slipů či trenýrek pod šourek. Nemočte jen s rozepnutým poklopcem, ve kterém si mačkáte penis“, radí profesor Stacy Loeb, urolog z New York University. Starším mužům doporučil močení v sedě.

Urethru si lze nahmatat u kořene penisu, moč pak můžete vymačkat. Ani tento způsob ale není vždy účinný. K té části močové trubice, která je schovaná „uvnitř“ těla pod močovým měchýřem, se nedostanete.

Psali jsme: Mužský G-bod: Bouřlivý orgasmus, aniž se dotknete penisu. Jak na to?  

Můžete také posilovat již zmíněné pánevní dno. Stáhněte svaly v této oblasti po dobu 10 sekund, pak na 10 sekund povolte. Postup opakujte desetkrát za sebou. Toto cvičení provádějte třikrát denně.

Závěrem je třeba připomenout, že obdobný problém jako s močí nastává i v případě ejakulátu. Kapka spermatu se může u ústí urethry objevit i několik minut po orgasmu. Ejakulát je viskózní, tak to chvíli trvá, než vlivem gravitace vyteče. Možná se vám také stává, že po sexu, masturbaci či poluci („mokré sny“) má proud moči neobvyklý úhel nebo je rozdvojený. Důvodem jsou zbytky semene, které blokují urethru. V průběhu močení by se měl proud vrátit do normálu.

Související

Proč si nechat zkontrolovat hladinu testosteronu v krvi?

Proč si nechat zkontrolovat hladinu testosteronu v krvi?

Nenechte se mýlit, sníženou hladinou testosteronu dnes trpí již muži kolem čtyřicátého roku věku. Na vině je genetická výbava, sedavý životní styl, nadměrný stres či některé léky. Nízká hladina tohoto hormonu pak dokáže pořádně znepříjemnit každodenní rutinu profesního i osobního života.
Ilustrační fotografie

Den otců: Kde se svátek vzal a proč se slaví dnes?

Česko dnes, podobně jako mnoho dalších zemí, slaví Den otců, svátek věnovaný oslavě a uznání otců a otcovských figur ve světě. Jde o příležitost vyjádřit svou lásku, vděčnost a ocenění k mužům, kteří jsou pro děti otcovskou oporou.

Více souvisejících

Muži zdraví WC

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

včera

Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

včera

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

včera

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Nová výstraha před požáry. Hrozit mají až do víkendu, uvedl ČHMÚ

Meteorologové už v úterý prodloužili platnou výstrahu před nebezpečím požárů na většině území České republiky. Alespoň v některých regionech zůstane v platnosti až do víkendu, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy