Rakovina prostaty je zabiják. Pomůže zcela nový lék?

Praha - V Česku je k dostání nový lék, který umožní mužům s rakovinou prostaty v pokročilém stadiu prodloužit kvalitní život. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) převratný lék od července nově hradí svým klientům, informoval v úterý mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Jde o vůbec první obdobný přípravek v Česku. Doposud totiž pro nemocné v tomto stadiu chyběla uspokojivá léčebná možnost. Nový přípravek s názvem Jevtana je určený pro muže, kteří již byli dříve léčeni chemoterapií, ale onemocnění prostaty se jim po čase vrátilo.

Výsledky studie s lékem Jevtana prokázaly statisticky významné 30procentní snížení rizika úmrtí v důsledku rakoviny prostaty. Jevtana se stala prvním lékem, který umožnil prodloužení celkového přežití a zachování uspokojivé kvality života v tzv. 2. linii chemoterapie zhoubného nádoru prostaty, který nereaguje na chirurgickou či hormonální léčbu. Jde o pacienty, kteří již byli předléčeni standardně v tzv. 1. linii chemoterapie.

Na základě těchto výsledků byl přípravek schválen americkým úřadem FDA a evropským úřadem EMA. Tato terapie se stala součástí jak doporučených postupů České onkologické

i České urologické společnosti, tak evropských i amerických doporučení. Nový lék je vázán na péči ve specializovaných onkologických centrech.

V České republice představuje rakovina prostaty 13,5 procenta všech zhoubných nádorů diagnostikovaných v mužské populaci. Podílí se 2,6 procenta na celkové úmrtnosti mužů. Výskyt onemocnění stoupá s věkem a vrcholu dosahuje mezi sedmdesátým a osmdesátým rokem.

Pro pacienty v nejpokročilejším stadiu karcinomu prostaty bylo doposud dostupné pouze minimum terapeutických možností. Z toho žádná, která by prodlužovala život.

Související

Princezna Kate oznámila, že má rakovinu.

Britská princezna Kate má rakovinu

Princezna Kate v pátek po mnoha spekulacích prozradila, jaký je její zdravotní stav. Manželka následníka trůnu ve videu, které zveřejnila na sociální síti, oznámila, že jí lékaři diagnostikovali rakovinu. Princezna z Walesu podstupuje chemoterapii. 

Více souvisejících

rakovina Prostata nemoci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy