Zázračné brambory: Neuvěříte, jak velké využití mají

Praha - Brambory chutnají výborně, ale zároveň jsou cenným zdrojem vitamínů a minerálů, což lze využít nejen v kuchyni, ale také při péči o pleť i vlasy. Odborníci tvrdí, že mají skvělé účinky na mnoho nemocí a zranění. Pojďme se podívat na blahodárné účinky této zeleniny a její šťávy.

Brambory normalizují mnoho důležitých pochodů v těle, obsahují 5 krát více vlákniny než banán, mají velký obsah vitamínů C a také důležitý prvek selen, kterého je v bramborách více, než v ořeších a semínkách. Obsahují také vitamín B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou a pantotenovou, vitamin K a mnoho dalších. Obecně lze brambory charakterizovat jako komplex vitamínů a stopových prvků v kombinaci pro člověka nejvyváženější.

Podle dermatologů má brambora pozitivní účinky hlavně v podobě tekuté. Výroba bramborové šťávy je velmi jednoduchá!

RECEPT: Brambory oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle a šťávu z takto nastrouhané brambory vymačkáme v ruce. K výrobě šťávy vám také postačí pouze odšťavňovač.

Blahodárné účinky na pleť

Cesta k vypnuté pleti

Brambory v sobě mají vitamín B6, který pomáhá produkovat aminokyseliny, tedy stavební materiál pokožky. Důležité je vyhnout se naklíčeným nebo zeleným bramborám, protože ty mohou být toxické.

Postup: Dvě brambory pečlivě umyjte a uvařte ve slupce. Oloupejte, nastrouhejte a rozmačkejte na hladkou kašičku, kterou promíchejte s jednou lžící oleje, lžící medu a jedním žloutkem ze středního vejce. Kašičku nanesete na gázu, kterou si omotejte kolem krku, nebo položte na obličej. Nechejte obklad účinkovat necelou půl hodinu. Poté masku odstraňte vlažnou vodou.

Zbraň na pupínky

Akné, modřiny, bradavice - s tím vším prý dokáže zatočit obyčejná šťáva z brambor, která působí protizánětlivě. Máme pro vás dva recepty.

Postup: Oloupejte syrový brambor a nakrájejte ho na slaboulinké plátky, které pak přikládejte přímo na postižené místo. Cílem této plátkové terapie je, aby se léčivá šťáva z brambor pěkně rozprostřela v postižené oblasti. Přiložte na pokožku před spaním a nechejte působit půl hodiny anebo i přes noc.

Postup: Namočte do šťávy vatový tampónek, otřete jím postižené místo a nechte působit několik hodin. Ještě lépe šťáva funguje v kombinaci s citronovou šťávou. Citrón smíchejte se šťávou z brambor, aplikujte na pleť a nechte působit alespoň 15 minut.

Bramborové pleťové tonikum: Šťávu z brambory nechejte odstát v lednici po dobu 30 minut. Pak si připravte gázový tampónek, který ponořte do šťávy a očistěte si s ním celý obličej.

Bramborový balzám na hladké ruce: Oloupejte jednu bramboru a jemňounce ji nastrouhejte. K tomu si připravte šťávu z jednoho pomeranče a kávovou sedlinu z turka. Smíchejte to dohromady a nalijte do větší misky, ve které si pak budete mnout ruce a zároveň nanášet tuto vyhlazovací pastu. Nanášejte masku intenzivně a rovnoměrně po dobu 15 až 20 minut.

Krásné vlasy: Tento typ léčby je vhodný pro slabé a lámavé vlasy. Brambory jsou dobře známý lidový lék i pro tyto účely. K výrově masky potřebujete smíchat ½ šálku bramborové šťávy, 1 lžičku medu a 1 vaječný žloutek s trochou vody. Všechny ingredience se promíchají dohladka a aplikují se na vlasy. Nechte na vlasech 30 minut, potom opláchněte vlasy jemným šampónem. Vlasy ošetřujte tímto způsobem jednou týdně.

Zelenina, která léčí

Jak srovnat žaludek: Šťáva ze syrových nastrouhaných brambor dokáže spravit překyselený žaludek díky schopnosti vázat přebytečné kyseliny. Zbaví vás tak nepříjemného pálení žáhy, říhání a nadýmání. Šťáva pomáhá léčit i žaludeční vředy.

Jak snížit tlak: Tlak částečně pomůže snížit odvar z bramborových slupek: V půllitru vody nechte po dobu 15 minut vařit slupky ze čtyř brambor. Tekutinu sceďte a pijte jí denně 1-2 šálky.

Léčí rakovinu: Je vhodná jako podpůrný prostředek při léčbě nádorů a rakoviny – červené a fialové brambory obsahují velké množství antokyanů a ten zastavuje růst rakovinných buněk.

Pomáhá při hubnutí: Vypijte jeden šálek bramborové šťávy ráno, ještě před snídaní a potom večer 2-3 hodiny před tím, než půjdete spát.

Je vynikající protizánětlivý nápoj: Velmi dobře funguje při artritidě a u mnoha dalších forem zánětlivých bolestí, zejména však bolestí kloubů a bolestí zad. Bramborová šťáva zvýší krevní oběh ve všech částech vašeho těla.

Zdroj vitamínů: Je plná vitamínů A, C, B a dále také obsahuje fosfor, vápník, železo, draslík, zeaxantin, vlákniny a bílkoviny.

Lék na vysoký cholesterol: Vysoké množství vlákniny v bramborách, především v jejich slupkách, příznivě působí na hladinu cholesterolu v krvi.

Má hojivé účinky

Proti bodnutí hmyzem: Stačí rozkrojit syrovou bramboru a přidržet ji zhruba 30 minut na postiženém místě.

Proti ječnému zrnu: Brambory uvařené ve slupce smíchejte se žloutkem a trochou horkého mléka na kaši. Tu naneste na kousek látky a přiložte asi na 20 minut na víčka zavřených očí. Kúru je dobré opakovat 2–3x denně, dokud příznaky nevymizí.

Proti zánětům dutin: Bramborovou šťávu můžeme používat jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní a mandlí.

Související

Více souvisejících

zdraví Brambory ženy

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

včera

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

včera

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

včera

včera

včera

včera

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

včera

včera

včera

včera

včera

Polsko vzdoruje stupňující se hybridní válce. Na východní hranici vybuduje moderní opevnění

Polský premiér Donald Tusk uvedl, že jeho země vzdoruje stupňující se hybridní válce. Polsko rovněž pracuje na posílení svých východních hranic, uvedla agentura PAP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy