Vzpomínka: Iveta Bartošová by dnes oslavila 49. narozeniny

Praha - Populární zpěvačka Iveta Bartošová, která navždy odešla do hudebního nebe před necelým rokem, by dnes oslavila své 49. narozeniny. Připomeňte si život a kariéru slavné české zpěvačky.

Iveta Bartošová se narodila 8. dubna 1966 v Čeladné nedaleko Frýdku-Místku. Měla dvojče Ivanu, také zpěvačku, a staršího bratra Lumíra. Už od mala se u ní projevoval hudební talent. Poprvé o sobě dala výrazněji vědět v roce 1983, když uspěla v Třinci v regionálních kolech soutěží Talent a Zlatá loutna a kvalifikovala se na festival Mladá píseň Jihlava. Tam ji kromě čtvrtého místa a Ceny poroty potkalo osudové setkání s o šest let starším Petrem Sepéšim.

Bartošová a Sepéši utvořili pár. Nejen profesionální, ale byli spolu i v soukromém životě. Petr byl Ivetinou první láskou. Žili spolu v Praze a nazpívali společně několik písní včetně hitu Knoflíky lásky. Ale jejich idylku ukončila nečekaná tragédie. Petr bohužel 29. července 1985 zahynul na železničním přejezdu ve Františkových Lázních. Ivetu jeho smrt zničila. Na půl roku se úplně stáhla do ústraní.

Bartošová se ale vrátila v plné síle. Hned v roce 1986 poprvé ovládla anketu Zlatý slavík. Po několikaměsíčních spolupracích se skupinami Balet a Kroky Františka Janečka se dala v roce 1987 dohromady s Ladislavem Štaidlem. Nejen po hudební stránce, když začala vystupovat s jeho orchestrem, ale také se Štaidlem začala žít. V roce 1996 přivedla na svět jediného potomka, syna Artura.

Během vztahu se Štaidlem zažívala nejúspěšnější léta hudební kariéry. Třikrát skončila ve Zlatém slavíkovi druhá a dvakrát anketu vyhrála. Třikrát uspěla v anketě TýTý. Její deska Ve jménu lásky (z roku 1998) byla oceněna jako třikrát platinová. Alb I.B. (1986), Bílý kámen (1999), Jedna jediná (2000) a Dráhy hvězd – All Star Disco (2003) se prodalo vždy alespoň 200 000 a byly oceněny jako zlaté desky.

Její kariéru na čas utlumilo mateřství, ale díky muzikálovému hitu Dracula se v roce 1997 úspěšně vrátila na hudební scénu. Se Štaidlem se ale o dva roky později rozešla. Vztah zničila nevěra obou partnerů. Iveta se v roce 1993 sblížila s hercem Rudolfem Hrušínským nejmladším. Po krachu jejich románku se zpěvačka poprvé pokusila o sebevraždu.

Psali jsme:
Iveta Bartošová půjde do kin? Nápad na film tu je. A kdo bude zpěvačku hrát?  

Následovalo období neúspěšných vztahů a psychických problémů. Iveta postupně randila s herci Karolem Csinem a Zdeňkem Podhůrským, designérem Danielem Bartákem či s veterinářem Romanem Hankem. Iveta se musela navíc léčit ze závislosti na antidepresivech a později také na alkoholu. Po krachu vztahu s Podhůrským se podruhé pokusila zabít. Klid do jejího života nakrátko vnesl herec Jiří Pomeje.

Bartošová si Pomejeho dokonce vzala. Pohoda v osobním životě se projevila i v její kariéře. Iveta počtvrté vyhrála cenu TýTý a v Českém slavíkovi se stala Skokanem roku. Manželství s Pomejem se ale po dvou letech rozpadlo.

Iveta se z rozvodu oklepávala v náručí italského hraběte Domenica Martucciho, ale vztah neměl dlouhé trvání a další rozchod dostal zpěvačku na dno. Potom se potkala s Josefem Rychtářem. Ten se kvůli ní rozvedl a zpěvačku si v roce 2012 vzal. Musel se o ní přetahovat s fanatickým fanouškem Zdeňkem Macurou. Být předmětem neustálého sporu dvou mužů Ivetu devastovalo.

Macura obviňoval Rychtáře z domácího násilí. Pravdou je, že Ivetin manžel byl velmi dominantní a na internet unikla i videa, kde vystupoval jako zdárný manipulátor. Navíc pro ránu Macurovi nikdy nešel daleko.

Macura zase Ivetu "unesl" v létě roku 2013 do Itálie. Neustále vyprovokovával další konflikty s Rychtářem, které nejvíce odnášela právě Iveta. Už se spíš zdálo, že oběma mužům jde především o mediální pozornost než o nešťastnou zpěvačku.

V posledních týdnech svého života na tom byla Iveta Bartošová velmi špatně. Zkraje loňského roku měla podstoupit operaci zubů. Když se objevila na veřejnosti, byla pohublá a sotva mluvila. Těsně před svou smrtí měla údajně usilovat o rozvod a stěžovat si, že Josef Rychtář nechce její dům v Uhřiněvsi opustit. V den jeho narozenin, 29. dubna, se dobrovolně rozhodla ze světa odejít. Zvolila k tomu podobný způsob, jakým o 29 let dříve zemřela její první láska.

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

Iveta Bartošová

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy