Diana a Kate - dvě nevěsty, dva světy

Londýn - Od chvíle, co britský princ William navlékl své přítelkyni Kate Middletonové snubní prsten své matky, princezny Diany, začal svět obě ženy srovnávat. Agentura AFP přinesla několik postřehů o dvou nejdůležitějších ženách v životě prince Williama.

Několik let po tragické smrti Diany Britové svoji "lidovou princeznu" stále zbožňují. Kate Middletonová tak musí pomyslně soutěžit s mladičkou, stydlivou blondýnkou, která při svatbě s princem Charlesem v roce 1981 zaujala celý svět. Královská rodina se srovnávání obou nevěst pochopitelně raději vyhýbá. Princ William však již krátce po svém zasnoubení prohlásil, že "se nikdo nepokouší vyrovnat jeho matce".

Mezi princeznou Dianou a Kate Middletonovu je podle většiny lidí více rozdílů než podobností. Přestože Kate v žilách nekoluje aristokratická krev, bude pro život v královské rodině připravena podstatně lépe, než byla Diana.

"Kate byla vychována a velmi pečlivě připravena. Byl to dlouhý proces, má okolo sebe spoustu lidí, kteří rozumí moderním médiím. Ví přesně, kým se má stát," uvedl britský PR guru Max Clifford, který zastupoval mnoho celebrit.

Ve věku 29 let má Kate již podstatně větší životní zkušenosti, než měla teprve dvacetiletá Diana. Ta byla o 12 let mladší než princ Charles, zatímco Williama a Kate od sebe dělí pouhých pět měsíců.

Kate a William jsou spolu již osm let. Kate dokonce následovala Williama na ostrov Anglesey ve Walesu, kde princ pracuje jako pilot záchranné helikoptéry.

Princezna Diana se vdávala již po šestiměsíční známosti. Manželství Diany s princem Charlesem ale bylo nešťastné a zkrachovalo kvůli nevěře. V srpnu 1996 byli manželé rozvedeni a o rok později Diana tragicky zemřela při autonehodě v Paříži.

Diana opustila školu před dokončením studia a její jediná pracovní zkušenost bylo mateřství. Naproti tomu Kate vystudovala dějiny umění na prestižní univerzitě. Avšak i její pracovní zkušenosti vyvolávají spíše negativní a posměšné reakce, neboť pracovala jako módní poradkyně v jednom z oděvních řetězců a následně začala pracovat pro své rodiče, kteří prodávají party doplňky a zařízení. Kate, která pochází z rodiny milionářů, měla podstatně šťastnější dětství než princezna Diana, jejíž rodiče se rozvedli, když byla velmi mladá. Williamova snoubenka má velmi blízko ke své matce Carole i sestře Pippě, která jí půjde na svatbě za svědka. Kate rovněž tvrdí, že se na svoji rodinu může ve všem spolehnout. Doposud měla Kate rovněž mnohem lepší vztah s médii, která princeznu Dianu pronásledovala doslova až do její smrti. Přestože novináři rovněž stíhali Kate po jejím přestěhování do Londýna na každém kroku, několik výhružných dopisů od právníků a královské rodiny je přimělo začít se držet zpátky. "Kate je velmi inteligentní žena. Má hlavu na svém místě a zná Williama velmi dobře," uvedl královský historik Hugo Vickers. "Královská rodina musí být potěšena. Je obezřetná. Je velmi sebevědomá, jistá sama sebou," dodal.

Diana byla krásná, charismatická a všemi milovaná. Byla však rovněž velmi labilní a její bouřlivý rozchod s princem Charlesem vrhl velmi špatné světlo na královskou rodinu. Princezna rovněž zastínila většinu královské rodiny, stála vždy v záři reflektorů a to i po rozchodu s Charlesem.

"Diana se stala celosvětově populárnější, než kdokoliv jiný z královské rodiny a z téhle země – byla jedinou osobou, kterou lidé chtěli vidět a slyšet a být v její blízkosti," tvrdí Clifford. "Ostatní členové královské rodiny by se měli z jejího příkladu učit," dodal. Zatím se nezdá, že by se Kate stala miláčkem veřejnosti, jako byla matka jejího vyvoleného. Až čas však ukáže, jak se se svojí úlohou v královské rodině vyrovná.

Související

Do aukce jdou sametové šaty princezny Diany Prohlédněte si galerii

Šaty princezny Diany jdou do aukce

V USA se bude koncem měsíce dražit známá sametová róba princezny Diany, ve které se fotila i pro časopis Vanity Fair těsně před svou smrtí. Aukční síň Sotheby’s očekává, že by se mohla prodat až za 120.000 dolarů (2,7 milionu korun). 

Více souvisejících

Lady Diana Kate Middleton

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy