Angelina Jolie poprvé po zákroku na veřejnosti: Jsem vděčná a hrdá

Londýn - Americkou herečku Angelinu Jolie velmi dojala podle ní láskyplná podpora veřejnosti poté, co si nechala z obavy před rakovinou odstranit prsa. Řekla to podle stanice BBC při svém prvním vystoupení na veřejnosti od lékařského zákroku, a to v neděli při londýnské premiéře filmu Světová válka Z.

Herečka, která v úterý oslaví 38. narozeniny, ujistila, že se cítí velmi dobře. Prohlásila, že je moc vděčná všem příznivcům a je také velmi hrdá, že její rozhodnutí vyvolalo veřejnou debatu o zdraví žen. Zvlášť ocenila podporu od svého životního partnera Brada Pitta. "Je to skvělý muž, skvělý otec. Mám velké štěstí," řekla Jolie, která s Pittem vychovává šest dětí.

Brad Pitt řekl, že manželčino rozhodnutí, které již dříve označil za statečné, upevnilo rodinné vztahy. "Je pro nás krásné, že náš život pokračuje," řekl americký herec, který v dramatu Světová válka Z ztvárnil hlavní roli.

Rakovina prsu je u žen dosti časté onemocnění, zejména ve středním a vyšším věku. Ženy, které rakovinou prsu onemocní, ale mohou být i mladší. Tento nádor se může v rodině vyskytovat i u více žen, někdy i u mužů, informuje server Vitalia.cz.

Pokud je v této rodině mladá žena, která známky onemocnění prsu sice nemá, tak by však s ohledem na své nemocné příbuzné, zejména pokud onemocněly rakovinou prsu před padesátkou, nebo se u nich vyskytla rakovina vaječníků, měla absolvovat genetické vyšetření. Existuje u ní totiž vyšší pravděpodobnost, že v budoucnu rakovinou prsu onemocní, protože může být nositelkou genové mutace nazývané zkratkou BRCA1 a BRCA2.

Někdy sice nositelkou této genové mutace být nemusí, ale s ohledem na vyšší výskyt rakoviny prsu a vaječníků u jejich přímých příbuzných je její riziko vzniku rakoviny prsu také vysoké. Toto riziko přesně určí genetik.

U genové mutace BRCA1 je pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu kolem 80 % a rakoviny vaječníků kolem 50 %.

Související

Angelina Jolie

Do Lvova přijela americká herečka Angelina Jolie, navštívila uprchlíky

V západoukrajinském Lvově je americká herečka Angelina Jolie, informují ukrajinská média. Herečka přijela na hlavní nádraží ve Lvově přivítat vnitřně vysídlené Ukrajince, kteří přijeli evakuačním vlakem z Pokrovska v Doněcké oblasti, informoval list Kyiv Independent. Podle ruské služby BBC se hollywoodská hvězda, která je známá svým zapojením do charitativních projektů, objevila v jedné z místních kaváren.
film Eternals

RECENZE: Specifická komiksovka Eternals si pohrává s alternativní historií světa

Dočkali jsme se. Marvel fanouškům servíruje další snímek ze svého univerza, který tentokrát stojí na vlastních nohou. Netradiční podívaná s rozmáchlou stopáží ukazuje, že Marvel nejsou jen barvičky a atrakce. Režisérka a scénáristka Chloé Zhao se nebojí těžkých témat ani palčivých otázek, ale na jeden snímek je toho snad až příliš moc.

Více souvisejících

Angelina Jolie rakovina

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy