Praha - Chutná vám španělský ptáček? Pro většinu národe jde o delikátní pochoutku. Jdeme ho uvařit!
Ingredience:4 plátky hovězího zadníhosůl a pepř2 lžíce plnotučné hořčice1 vejce100 g uzeniny40 g slaniny150 g kyselých okurek3 lžíce oleje1 velká cibule½ l vody nebo vývaru1-2 lžíce nálevu z okurek2 lžíce hladké mouky1 lžíce másla
Popis přípravy: Plátky masa vložíme mezi potravinovou fólii a pořádně naklepeme a rozklepeme od středu ke okraji. Plátky osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a každý díl masa lehce posypeme velmi jemně nakrájenou cibulí, zhruba z jedné třetiny cibule. Na okraj masa napříč užší strany rozdělíme po čtvrtce vejce natvrdo, proužky slaniny, část uzeniny a část okurek. Zbylé okurky a uzeninu si necháme jako vložku do omáčky. Delší okraje masa zahneme mírně dovnitř a od okraje s náplní stočíme do závitku. Navlhčenýma rukama závitek utáhneme, spíchneme párátkem a povrch osolíme a opepříme. Aby se ptáčky během vaření nerozpadly, stáhneme je nití. V kastrolu na rozpáleném oleji zprudka opečeme ze všech stran zabalené ptáčky. Opékáme je. Dokud maso všude nezbělá. Závitky odhrneme na stranu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a společně dále opékáme. Maso pak podlijeme vodou nebo vývarem asi do poloviny výšky masa, přisolíme, přiklopíme a dusíme doměkka. Během dušení ptáčky občas otočíme a podlijeme. Měkké závitky vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, poprášíme moukou a osmahneme na barvu. Zalijeme vodou, dobře rozmícháme a 20 minut povaříme. Šťávu dolijeme vývarem. Mezitím na másle zpěníme na jemné nudličky nakrájené zbytky uzeniny a okurky. Povařenou šťávu dochutíme a přecedíme zpět na ptáčky a přidáme na másle osmahlé okurky a uzeninu. Vše prohřejeme.Recept-recepty.cz
Související
Vánoční cukroví: Nejoblíbenější recepty na sladké pochoutky
Unifikovaná kuchyně, nebo raději kuchyně na míru? Jaký je rozdíl v ceně?
Aktuálně se děje
před 28 minutami
Obrana za miliardy. Polsko se opevňuje před Ruskem, staví dračí zuby i protidronové bariéry
před 1 hodinou
Rusko válkou ničí samo sebe. Chytilo se do své vlastní ekonomické pasti
před 2 hodinami
Období hlubokého otřesu a nejistoty. Rok 2025 se zapíše do dějin Evropské unie
před 4 hodinami
Revoluce ve válčení. USA podle expertů vytváří zbraně, které budou využívat umělou inteligenci
před 5 hodinami
Už nenadávají u mobilů. Hněv generace Z se v roce 2025 přetvořil a začal měnit svět
před 6 hodinami
Americká armáda provedla sérii leteckých úderů v Nigérii, útočila na Islámský stát
před 7 hodinami
Počasí: Meteorologové vydali varování před ledovkou. Část Česka zasáhne už dnes večer
před 8 hodinami
Rutte ostře odmítnul návrhy na vojenské odtržení Evropy od USA
před 9 hodinami
"Spojenectví jsme upevnili prolitou krví." Kim Čong-un zaslal Putinovi novoroční blahopřání
před 10 hodinami
Krvavé střety jsou u konce. Thajsko a Kambodža uzavřely dohodu o příměří
před 12 hodinami
Rusko podniklo masivní útok na Kyjev
před 13 hodinami
Počasí na Silvestra a Nový rok. Na hory může dorazit sněhová nadílka
včera
Obchody už budou otevřené až do Silvestra. Zákon je ovlivní zase za několik dní
včera
Fotbalová liga hlásí první zimní přestupy. Posily vítají Plzeň, Olomouc i Pardubice
včera
Zelenského a Trumpa čeká další jednání. Nejspíš ho stihnou do konce týdne
včera
Hřib bude mít jednoho vyzyvatele. Piráti si zvolí i místopředsedy
včera
Babiš odhalil, že mu volal americký prezident Trump
včera
Počasí jako v létě. Na Islandu zažili velmi neobvyklé Vánoce
včera
Za smrt Perryho nese vinu i druhý lékař. Za mříže ale nemusí
včera
Slovensko poprvé reagovalo na ruský zásah lodi v přístavu na Ukrajině
Slovenské úřady se poprvé vyjádřily k poškození lodi plující pod slovenskou vlajkou, kterou zasáhli Rusové při útoku na přístav v ukrajinské Oděse. Žádný diplomatický protest zatím do Moskvy nemíří. Bratislava pouze potvrdila, že se na plavidle nikomu nic nestalo.
Zdroj: Lucie Podzimková