Muži podezřelí z únosu dívky (5) jsou ve vazbě. Holčičku vytrhli babičce z náruče

Dva muže, které policie podezírá z úterního únosu pětileté dívky, poslal dnes Obvodní soud pro Prahu 10 do vazby. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí soudu Libuše Jungová. Dívku vytrhli neznámí muži v úterý před 13:00 její babičce z náruče v ulici Vlasty Průchové v Praze 10 a naložili do přistaveného osobního auta značky Volvo. Policie měla podezření, že by matka mohla chtít svou dceru odvézt do zahraničí. Podezřelé muže zadrželi kriminalisté v Česku, dívku spolu s matkou ve středu ráno vypátrala policie ve Vídni.

"Obvinění byli vzati do vazby z důvodu vazby koluzní, tj. z obavy, že by mohli působit na dosud nevyslechnuté svědky," uvedla dnes mluvčí soudu. Za trestný čin únosu hrozí dvojici zadržených v případě odsouzení až osmileté vězení.

Vyšetřovatelé podle policejního mluvčího Tomáše Hulana nadále zjišťují, zda se na únosu nepodíleli ještě další lidé. Z dosavadních zjištění vyplývá, že únos dívky byl plánovaný a organizovaný, uvedl mluvčí ve středu.

K vypátrání prvního z únosců přispěl svědek, který policistům nahlásil pohyb vozidla únosců po dálnici D1. Policisté pak dvacetiletého muže zadrželi na parkovišti u benzinové stanice na 95. kilometru ve směru do Prahy. O tři hodiny později zadrželi policisté na Krnovsku druhého muže, který se také na únosu podílel. Jednačtyřicetiletý muž byl podle Hulana překvapen, protože nečekal, že by byl vypátrán tak rychle.

Podle informací médií vedli rodiče o svou dceru ostrý spor. Žena svého bývalého manžela obvinila, že dívku zneužíval. Ten zase tvrdí, že jeho bývalá partnerka má poruchu osobnosti a může být nebezpečná, uvedla Mladá fronta Dnes. Policie nyní usiluje o vydání zadržené matky z Rakouska do Česka.

Související

Ilustrační fotografie.

Policie obvinila dvojici z únosu a smrti mladého muže z Břeclavska

Policie zadržela dva muže, které obvinila z únosu mladého muže na Břeclavsku. Po několika dnech zemřel v domě na Svitavsku, tělo se zatím nenašlo. Oba muži jsou ve vazbě, řekl dnes novinářům vedoucí odboru obecné kriminality Milan Šimek z pardubického krajského policejního ředitelství.

Více souvisejících

únos / rukojmí krimi vazba Praha

Aktuálně se děje

před 49 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy