Podvody s řepkovým olejem: Za krácení daně jdou dva muži na sedm let do vězení

Pardubický soud poslal na sedm let do vězení Bedřicha Matouška a Zdeňka Jaroše, kteří byli obžalováni ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby se škodou 76,5 milionu korun. Zároveň jim na pět let zakázal vykonávat funkce ve vedení obchodních společností. Rozsudek není pravomocný, Matoušek se proti němu na místě odvolal, Jaroš a státní zástupce si ponechali lhůtu pro podání opravného prostředku.

Podle obžaloby oba muži prostřednictvím společnosti Makima Chrudim od ledna do prosince 2010 zkrátili daň z přidané hodnoty o 62,494.043 korun, dalších 14,080.302 korun vylákali jako výhodu na DPH.

Daňové úniky souvisely s pořizováním řepkových olejů a metylesterů řepkového oleje firmou z jiného členského státu Evropské unie.

Matoušek byl do roku 2012 jednatelem společnosti Makima. Jako předseda představenstva byl s Jarošem, jenž byl do roku 2011 předsedou dozorčí rady, ve vedení pozdější mateřské firmy Makima Plus.

Související

Pšenice

Hraboši v Česku už sežrali úrodu za půl miliardy, po obilí se pustili do řepky

Průběžné spočítané škody, které způsobili hraboši, činí letos podle Zemědělského svazu ČR půl miliardy korun. Další škody, hlavně na ozimech, budou následovat. Část zemědělců podle předsedy svazu Martina Pýchy škody nenahlásila nebo nejsou pro podniky významné. Hlodavci jsou přemnožení hlavně na jižní a střední Moravě. Pýcha to dnes řekl na tiskové konferenci. Škody byly dosud spočítány na 87.000 hektarech půdy, tedy zhruba na pěti procentech celkové výměry orné půdy v zemi.

Více souvisejících

řepka olejka soudy Daně

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy