Vážený neurolog si vystřelil z prestižních časopisů, napsal o midi-chlorianech

Špičkový vědec a specialista na neurologii rozeslal do devíti prestižních časopisů studii o midi-chlorianech, zcela fiktivních mikroskopických symbiontech ze světa Star Wars. Světe div se, čtyři z nich článek bez váhání uveřejnily. Vědec chtěl upozornit na úpadek odbornosti v daných časopisech.

Specialista na neurologii, který pro potřeby této kauzy vystupuje pouze pod přezdívkou "Neuroskeptik", poslal do devíti vysoce ceněných vědeckých časopisů zcela smyšlenou studii. Ta ve vší vážnosti pojednávala o mikroskopických organismech midi-chlorianech, které jsou zcela fiktivní a nachází se v prequel trilogii Star Wars z let 1999 - 2005.

Vědec si na mušku vzal časopisy, o kterých se domníval, že i přes svůj výjimečný status podléhají úpadku kvality a navíc zneužívají začínající výzkumníky, protože si za každý publikovaný článek nechávají platit částky v řádech stovek dolarů. 

Tři z devíti časopisů článek okamžitě uveřejnily, zjevně bez předchozího čtení. Čtvrtý s uveřejněním souhlasil, ovšem pouze za poplatek v hodnotě 360$ (asi 8 000 korun). Šlo o publikaci American Journal of Medical and Biological Research.

Neuroskeptik vysvětluje, že nejabsurdnější na celé kauze je to, že každý obyčejný člověk by po pěti minutách poznal, že celý text je naprostý nesmysl propletený odkazy na legendární filmovou ságu Star Wars. 

Fanouška zarazí už jména "autorů" - Dr. Lucas McGeorge (duchovním otcem Star Wars je režisér George Lucas - pozn. red.) a Dr. Annette Kin (ústřední postava celé série se jmenuje Anakin - pozn. red.). Neuroskeptik dále pokračoval tak, že vzal z Wikipedie stránku o mitochondriích (reálné) a pouze zaměnil některá slova a přidal odkazy na Star Wars. 

Autor však zašel ještě dál a do textu prostě a jednoduše přidal do textu citace ze slavného díla. Text zní nejprve velmi vědecky: „Midi-chloriany zprostředkovaný oxidační stres způsobuje u diabetiků druhého typu kardiomyopatii. Do srdce a kardiomyocytů je přiváděno více mastných kyselin a zvyšuje se tak oxidace těchto kyselin v buňkách." A hned poté následuje slavný text z Pomsty Sithů.

Slyšel jsi někdy o tragédii Darth Plagueise Moudrého? Ne? To chápu, není to příběh pro Jedie. Je to sithská legenda. Darth Plagueis byl temný sithský lord, tak mocný a moudrý, že dokázal Sílou ovlivnit midi-chloriany a stvořit... život.

Neuroskeptik i přesto zmátl úplně všechny. I časopisy, které text odmítly, jej pouze vracely na drobné opravy a přepisy některých pasáží. Jakkoliv je celá záležitost velmi vtipná, je také k zamyšlení. Autorovi se totiž podařilo poukázat na závažné problémy, které věděckou komunitu trápí.

Co jsou to ty midi-chloriany?

Jak už bylo několikrát naznačeno, midi-chloriany jsou zcela fiktivní. Podle světa Star Wars jde o mikroskopickou inteligentní formu života, která existuje v každé žijící buňce a má symbiotický vztah se svým hostitelem. Pro zjištění její hodnoty se používá krevní test a platí, že čím větší obsah, tím silnější spojení se Sílou. 

Celá teorie midi-chlorianů byla představena až v nové trilogii z let 1999 - 2005 a v té původní chybí. George Lucas se pokusil mystické Síle dát trochu "vědeckého" základu a vysvětlit jí. Jeho idea byla mezi fanoušky přijata velmi negativně a je pravděpodobné, že v nově vznikajících snímcích budou midi-chloriany k radosti mnohých úplně opomenuty. Alespoň se s nimi tedy může bavit špičkový neurolog.  

Související

Ilustrační foto

Star Wars: Další část sci-fi ságy uvidí diváci za tři roky. Bude i nový Indiana Jones

Další část sci-fi ságy Hvězdné války (Star Wars) natočí režisérka Patty Jenkinsová a diváci jej uvidí na konci roku 2023. Oznámila to filmová a mediální společnost Walt Disney, informovaly dnes světové agentury. Na streamovací službě Disney+ se objeví v příštích letech hned několik dalších seriálů ze světa Hvězdných válek či komiksového světa Marvelu.

Více souvisejících

Star Wars film Star Wars George Lucas věda

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy