Zahalování se neujalo. Plavky s rukávy či ve svatebním stylu propadly, hitem je jiný model

Brno - Z trendů plavek prezentovaných loni pro letošní a příští rok se neuchytily jednodílné plavky s rukávy, střapce, úbor více zakrývající tělo, ale ani plavky v bílém svatebním stylu. Ujaly se naopak plavky s vyšším dekoltem či s hlubokým výstřihem.

Na veletrzích módy Styl a Kabo v Brně to dnes řekl odborník na plavky a prádlo Martin Kárych ze společnosti Altra.

Návrháři podle něj reagovali plavkami s rukávy nebo plavkami více zakrývajícími tělo na migrační situaci. "Přišlo se s tendencí zahalování, ale dá se říct, že tento trend byl překvapivě odmítnut," uvedl Kárych.

Proto se podle něj neujaly jak jednodílné plavky s dlouhým rukávem, tak úbory více zakrývající tělo, které měly například kalhoty nebo plášť. "Zaujalo to spíš asijský trh, protože například Číňanky dbají na to, aby se k nim nedostalo slunce. Drží se tam stále kult alabastrové pokožky a schovávají si jak tělo, tak hlavu," doplnil Kárych.

Úspěch neslavila ani kolekce plavek v podobě svatebního prádla. "Platí pravidlo, že po vstupu do vody je bílá barva průsvitná. Navíc je i náchylná ke žloutnutí a změní se vlastnosti vzhledu, proto se ani nedalo očekávat, že by se to uplatnilo," řekl Kárych.

Oblíbené se staly jednodílné plavky s hluboce prostřiženým dekoltem do písmene V. "Je však potřeba říct, že jsou to plavky pro sebevědomé ženy. Vidět můžeme úpravu se šněrováním, síťkou nebo výšivkou, což vyzývavý model přece jen tlumí," uvedl Kárych.

Související

Ilustrační fotografie.

Historie dvoudílných plavek. První bikiny oblékla striptérka a staly se symbolem nemravnosti

Ještě počátkem minulého století zakrývaly plavky většinu lidského těla, dnes ho naopak co nejvíce odhalují. První dvoudílné plavky, pro které se ujalo označení bikiny, byly uvedeny na trh před bezmála 80 lety a sklidily vlnu pohoršení a kritiky. Dokonce je na sebe tehdy nechtěla obléknout žádná modelka, a tak první bikiny předváděla striptérka. Trvalo poměrně dlouhou dobu, než se na dvoudílné dámské plavky přestalo pohlížet s nevraživostí.

Více souvisejících

plavky Móda ženy koupání

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy