Co se stane, pokud vaše dítě spolkne baterii?

Každý rok spolknou děti tisíce malých baterek, které pohání hračky, dálkové ovladače a mnoho dalších zařízení. Po spolknutí baterie hrozí vážné poškození střevní tkáně a krku, někdy může vést až ke smrti. A právě to se rozhodli změnit vědci z brighamské ženské nemocnice. Informoval server sciencealert.com.au.

Při spolknutí baterií, se díky reakci s vodou nebo slinami, vytvoří v těle elektrický proud, který produkuje hydroxid sodný nebo draselný. Tyto dva hydroxidy můžou ošklivě poleptat orgány a někdy to dokonce vede až ke smrti.

Vědci z brighamské ženské nemocnice v Bostonu přišli s řešením, vyvinuli speciální nátěr na baterie, který zabrání tomu, aby uvnitř těla proběhla reakce s vodou nebo slinami.

„Do dnešního dne neexistoval žádný způsob, který by řešil tento problém s malými bateriemi," řekl jeden z vědců Jeff Kerp v tiskové zprávě.

Všimli si, že když je baterie uvnitř přístroje, tak je pod malým tlakem. Pokud baterii vyndáte, tak žádný tlak na baterii neexistuje. Rozhodli se na tomto pozorování vytvořit speciální nátěr, podobný materiálu, který se používá u dotykových obrazovek.

Tento nátěr izoluje elektrický proud, pokud se ale baterie vystaví mírnému tlaku, tak začne protékat elektrický proud. Podobně fungují i dotykové obrazovky.

Vědci nyní pracují na plánu pro masovou výrobu baterií, potaženým právě tímto nátěrem a věří, že se rychle rozšíří, hlavně u rodičů. Jeden z důvodů by mohla být i cena, výroba nátěru je poměrně levná, tvrdí vědci.

Související

Baterie, ilustrační foto

Češi loni odevzdali 1645 tun použitých baterií, meziročně méně

Češi loni odevzdali k recyklaci 1645 tun použitých baterií, je to o 45 tun méně než v roce 2017. V dnešní tiskové zprávě o tom informovala nezisková společnost Ecobat, která v Česku zajišťuje zpětný sběr. Na recyklaci končí 45 procent všech baterií, které byly dány do oběhu. Nejvíce se vybralo, stejně jako v předchozím roce, v Jihomoravském kraji.
Baterie, ilustrační foto

Děti často polykají baterie, problémem jsou hlavně lithiové

Případy, kdy děti spolknou baterii, jsou v České republice poměrně časté. Zatímco ve světě na následky umírá podle organizace Ecobat přibližně každé desáté dítě, v Česku jsou podobné případy výjimečné zejména díky informovanosti a lékařské péči. V průzkumu Ecobat dětští lékaři v osmi z deseti nemocnic potvrdili, že se na svém oddělení se spolknutou baterií setkali. Lidé by měli být obezřetní zejména u knoflíkových lithiových baterií.

Více souvisejících

baterie lékaři děti

Aktuálně se děje

před 53 minutami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 10 hodinami

USA nevidí, že by Čína chtěla spravedlivé ukončení války na Ukrajině

Podle Johna Kirbyho by Spojené státy uvítaly, kdyby se Čína zúčastnila globálního mírového summitu, ale vyjádřil pochybnosti, zda Peking chce podpořit spravedlivý mírový plán pro Ukrajinu.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy