Děti často polykají baterie, problémem jsou hlavně lithiové

Případy, kdy děti spolknou baterii, jsou v České republice poměrně časté. Zatímco ve světě na následky umírá podle organizace Ecobat přibližně každé desáté dítě, v Česku jsou podobné případy výjimečné zejména díky informovanosti a lékařské péči. V průzkumu Ecobat dětští lékaři v osmi z deseti nemocnic potvrdili, že se na svém oddělení se spolknutou baterií setkali. Lidé by měli být obezřetní zejména u knoflíkových lithiových baterií.

Dětí do čtyř let se týkalo 77 procent ze všech případů, vyplývá z průzkumu, kterého se zúčastnilo 37 nemocnic. V posledním roce ve více než polovině oslovených nemocnic lékaři ošetřovali dětského pacienta po spolknutí baterie, zhruba pětina nemocnic řešila tuto situaci vícekrát.

"Zvláštní pozornost bychom měli věnovat bateriím o průměru nad 16 milimetrů, protože u nich je pravděpodobnost, že uvíznou v dětském jícnu, vyšší. A obzvláště pozor na lithiové baterie. Napětí v lithiovém článku má totiž větší rozsah. Dojde-li k jeho uvíznutí, může mezi baterií a tkáňovým mokem v jícnu začít vznikat elektrický proud. To je velice nebezpečné a je nutný urgentní medicínský zákrok," uvedl Petr Kratochvíl z Ecobat.

"Pokud dítě baterii spolkne, asi tak v polovině případů projde organismem přirozeně, aniž by uškodila. V přibližně druhé polovině případů jsou nalezeny v žaludku, odkud je lékaři odstraní endoskopicky, protože ponechané baterie by mohly časem rozleptat sliznici žaludku. Může se ovšem stát, že po požití tyto drobné baterie uvíznou v jícnu. To může být velmi nebezpečné a v nejhorším případě i smrtelné. Proto je v těchto případech indikována urgentní, tj. okamžitá, endoskopie, tedy endoskopie bez přípravy dítěte, která může život zachránit," potvrdila realizátorka výzkumu Kateřina Ryszawa.

V případě spolknutí baterie je potřeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Dítě by také nemělo nic jíst a pít, dokud se rentgenem nevyloučí přítomnost baterie. Výjimkou je podávání medu u dětí starších jednoho roku - doporučuje se po deseti minutách opakovaně podávat dvě lžičky. U dítěte s podezřením na spolknutí baterie nemají rodiče vyvolávat zvracení a pokud mají k dispozici spotřebič s baterií nebo originální obal výrobku, doporučuje Ecobat vzít jej k lékaři.

Organizace Ecobat od roku 2002 zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií v ČR. Předloni odebrala 1681 tun baterií, což je 46 procent baterií dodaných na trh. Společnost provozuje přes 20.000 míst zpětného odběru.

Související

Baterie, ilustrační foto

Češi loni odevzdali 1645 tun použitých baterií, meziročně méně

Češi loni odevzdali k recyklaci 1645 tun použitých baterií, je to o 45 tun méně než v roce 2017. V dnešní tiskové zprávě o tom informovala nezisková společnost Ecobat, která v Česku zajišťuje zpětný sběr. Na recyklaci končí 45 procent všech baterií, které byly dány do oběhu. Nejvíce se vybralo, stejně jako v předchozím roce, v Jihomoravském kraji.

Více souvisejících

baterie život zdraví děti

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy