Zástava srdce? Pokud dostanete infarkt při této činnosti, smrt máte téměř jistou

Srdeční zástava je vždy nebezpečná. Podle vědců toto pravidlo platí dvojnásob, dojde-li k ní během milostných hrátek. Odborníci zjistili, že ti, kteří utrpěli srdeční zástavu v přímo při sexuálním styku, čekali dvakrát déle na resuscitaci.

Lidé čtyřikrát častěji umírají na srdeční záchvat, pokud k němu dojde během pohlavního styku, protože jejich nazí partneři jsou až příliš rozpačití, než aby si ihned vyžádali pomoc, píše server The Independent.

Vědci zjistili, že pokud se dostaví infarkt během milostných hrátek, přežije pouze jeden z osmi lidí. Pro srovnání – pokud k infarktu dojde za jiných okolností, přežije každý druhý.

Doktor Ardalan Sharifzadehgan z nemocnice Georges Pompidou v Paříži, který tato zjištění prezentoval,  pracoval se záznamy 3028 osob, které postihla srdeční zástava. Z toho 246 dělalo nějakou fyzickou aktivitu, když se jejich srdce zastavilo, 17 z nich mělo sex.

Důvodem proč je v tomto případě úmrtnost tak velká, je, že partneři váhají než zavolají zdravotníky. A každá minuta zpoždění v tomto případě snižuje šance na přežití o 10%. „Partneři jsou šokováni, nevědí, jak reagovat," vysvětluje Sharifzadehgan. „Manžel je nahý, ona je nahá, možná se bojí zavolat sousedy. V takové situaci panují opravdu velké rozpaky.“

Odborníci zjistili, že ti, kteří utrpěli srdeční zástavu uprostřed styku, čekali dvakrát tak dlouho na resuscitaci a strávili v průměru 8,4 minut bez pomoci. V ostatních případech ale čtyři z pěti lidí dostanou první pomoc téměř okamžitě, průměr je asi 3,1 minut.

„Pokud je v místnosti přítomen svědek, je to pro vás lepší, máte někoho, kdo vám poskytne kardiopulmonální resuscitaci," dodal Sharifzadehgan. „Ale někdy máme svědka, který nic neudělá. Lidé občas nevědí, jak to dělat, nebo se bojí, že dotyčnému ještě víc ublíží,“ dodává lékař.

Související

Více souvisejících

infarkt zdraví sex nemoci

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy