Pojmenovat dítě jako pivo? Návrh rodičů ve Švédsku úřady ostře zamítly

Stockholm - Švédské úřady se často setkávají s nápady bláznivých rodičů na jména svých potomků, tentokrát se však nestačily divit. Rodiče, jejichž potomek se narodil v srpnu, chtěli, aby se jejich syn jmenoval Pilzner. Zprávu zveřejnil švédský server The Local.

V České republice určuje možná křestní jména Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR. Ve Švédsku to má na starost organizace jménem Skatteverket, což je prakticky Švédský daňový úřad.

Ten čas od času odmítne nějaké šílené jméno, které dítěti vyberou jeho rodiče. Na konci srpna rozhodně nepotěšil jeden takový pár, který chtěl pojmenovat své dítě... Pilzner.

Otec dítěte však protestoval - jméno má prý v rodině tradici. "Můj táta byl známý jako Pilzner, protože pil plzeňské pivo," vysvětlil Matz Pilzner Johanneson televizní stanici SVT Halland.

Johanneson si legálně jako dospělý změnil křestní jméno z "Matz" na "Matz Pilzner" a jak říkal, on i jeho žena byli "velmi zklamaní" rozhodnutím Švédského daňového úřadu. Proti rozhodnutí orgánu se hodlají odvolat.

Daňový úřad rozhodl, že křestní jméno stejné jako název piva není vhodné pro dítě.

Rodiče ve Švédsku jsou povinni předložit návrh křestního jména úřadu Skatteverket, který může odmítnout jména, která "mohou někoho urážet nebo mohou potenciálně způsobit újmu jeho nositeli".

Už dřív se ve skandinávské zemi setkali s podobnými případy. V roce 2007 neprošlo jiným rodičům jméno "Metallica", o dva roky později stejný osud potkal jméno "Allah Akbar".

Nejbizarnější kauza okolo jmen se odehrála v roce 1996, kdy Elisabeth Hallinová a Lasse Diding pojmenovali své dítě "Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116". Udělali tak na protest proti pokutě 750 dolarů, kterou dostali od švédských orgánů za to, že nepředložili návrh na jméno dítěte do jeho pěti let.

Rodiče obhajovali jméno tím, že se jedná o "pregnantní expresionistický výtvor, který považují za uměleckou tvorbu". To jim však u soudu neprošlo a pokutu museli zaplatit.

Naposledy zkusili oba rodiče uspět u soudu tím, že chtěli dát dítěti jméno "A", přičemž by se vyslovovalo jako "albin". Soud toto jméno také odmítl s tím, že je nepřípustné, aby křestní jméno mělo jen jednu hlásku.

Související

Více souvisejících

jména a příjmení Švédsko Pilsner Urquell Pivo děti

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy