Je lepší chovat kočku, nebo psa? Zdá se, že je rozhodnuto

Řím - Zřejmě hlavním důvodem, proč jsou kočky nejrozšířenějšími domácími zvířaty ve světě, je to, že se o sebe postarají, nepotřebují výcvik, samy se myjí a mohou být ponechány bez obav doma i delší dobu. Kočičí svět však zůstává záhadný.

Kdo chová kočku, nemá žádné pochybnosti: tyto šelmičky jsou lepší než jejich přátelé-nepřátelé psi. Prvním důvodem, proč to tito lidé tvrdí, je to, že je-li kočka vystavena volnému pádu, má schopnost se ve vzduchu tak obrátit, aby dopadla na břicho a hruď, a minimalizovala tak riziko zranění. A to není všechno: jestliže kočka spadne z velké výšky (například z desátého patra), často se zachrání na rozdíl od psa, který nepřežije ani pád ze čtvrtého patra. Píše o tom italský deník Corriere della Sera.

Kočka lépe loví. Všichni známe lovecké psy, ale málokdo ví, že ve skutečnosti jsou vynikajícími lovci kočky, protože lépe vidí na kratší vzdálenost a umějí se lépe soustředit. Ve srovnání se psy mají kočky také lepší čich a sluch a vidí škálu barev, a to i za špatného osvětlení. Kočky denně spí 12 až 16 hodin, ale i ve spánku dokážou čichem a sluchem sledovat, co se kolem nich děje.

Kočky v průměru žijí třináct až čtrnáct let (některé se dokonce dožívají až dvaceti let), zatímco psi se v průměru dožívají jedenácti let.

Péče o domácí zvíře může být náročná. Kdo tedy miluje zvířata, ale musí šetřit s výdaji, učiní lépe, když se rozhodne pro kočku. Péče o kočku je levnější než o psa.

Kočky také tolik nepáchnou jako psi. Potvrzuje to vědecký výzkum, který ukázal, že majitelé koček obvykle nedokážou rozlišit odér vlastní kočky od pachu jiné. Naopak majitelé psů jsou schopni identifikovat své zvíře podle čichu.

Kočku nemusíte venčit. Procházka se psem nezabere tolik času a prospívá zdraví jak zvířete, tak člověka. To ovšem v případě, že pes není příliš zvědavý, líný nebo pomalý, protože pak se procházka může protáhnout na delší dobu.

Kočky jsou způsobnější a klidnější. Kdo chová psa, dobře ví, že mít hosty je někdy problematické: pes může celou dobu štěkat nebo skáče na každého. Kočky to nedělají. Když někdo přijde, většinou se schovají a ukážou se teprve poté, co se ujistí, že příchozí není vetřelec.

Přestože kočičí schopnosti je mnohem těžší zkoumat, první výsledky jsou slibné: japonští vědci zjistili, že si kočky vedly stejně dobře jako psi v sérii paměťových testů.

Související

Více souvisejících

Kočky Psi Zvířata život

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mikuláš Bek

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Tomáš Zdechovský ve volebním štábu koalice Spolu. (9.6.2024) Prohlédněte si galerii

Zdechovský pro EZ: Úspěch Turka či Konečné je varováním, musíme zabrat. Do kampaně jsem dal maximum

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bude europoslancem i dalších pět let, v evropských volbách získal téměř 67 tisíc preferenčních hlasů. V předvolební kampani se podle svých slov vyždímal na maximum. Všímá si přitom toho, že k úspěchu vede cesta i přes sociální sítě jako TikTok či Instagram. Na nového europoslance Filipa Turka je v Bruselu upřímně zvědavý. Zdechovský se dále v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjadřuje k výběru nového českého eurokomisaře či k náplni své práce v Evropském parlamentu.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala: Česko by mělo za 77 tanků Leopard zaplatit 52 miliard

Česko by mělo za 77 tanků Leopard 2A8 zaplatit 52 miliard korun, řekl dnes na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Vláda udělala další krok k jejich nákupu a rozhodla o přistoupení k dohodě o společném pořízení tanků s několika evropskými zeměmi, vedenými Německem.

včera

Indie, ilustrační foto

Rusko lže a podvádí Asiaty. Státy chtějí své občany zpět

Indie ve středu oznámila, že požádala Rusko o návrat svých občanů, kteří byli naverbováni do ruské armády. Toto rozhodnutí přišlo po nedávné smrti dvou Indů ve válce na Ukrajině, uvedla televize ABC News. Podobné kroky realizuje také Nepál nebo Srí Lanka.

včera

včera

Strojvedoucí rychlíku si před srážkou uvědomil chybu a zastavil, vyplývá z šetření

Vyšetřování tragické srážky rychlíku a nákladního vlaku, která se na den přesně před týdnem stala v Pardubicích, pokračuje. Podle zjištění Drážní inspekce si strojvedoucí rychlíku uvědomil, že projel návěst, a zastavil. Personál protijedoucího vlaku ale nebyl nijak varován, takže nemohl včas zabrzdit. Podle posledních informací už není nikdo ze zraněných v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy