Сo skrývá historie britských monarchů?

Londýn - v sobotu 19. května britská veřejnost a s ní i celý svět vítal novou manželku prince Herryho původem Američanku Meghan Markle. Bez ohledu na různé odlišnosti, královská rodina včetně královny Alžběty tento svazek schválila. Na tom, ale bouřlivá a poněkud spletitá historie britské královské rodiny nekončí. Nyní se podíváme na její nevýznamnější momenty za posledních padesát let.

Ona - Američanka, on - Brit, ona - katolička, on - anglikán, ona - herečka, on - voják. Britská veřejnost aktivně diskutovala na téma jejich odlišností. O tom, jestli se Meghan stane tak veřejně oblíbenou královskou osobou jako princova matka se dá pouze spekulovat. Kvůli velkému zájmu o pár, média dlouhou dobu otravovala rodinu princovy partnerky, která žije v Kalifornii. To, že Meghan je smíšeného původu, je starší než prince Herry a již byla v manželství, už mnohokrát obletělo svět. Čím je ještě zajímavá královská špička?

Není to první případ, kdy veřejnost a média aktivně diskutují o osobním životě prince Herryho. Mladý Brit je známý v médiích jako wild child (divoké dítě - pozn. redakce). Už v 17 kouřil marihuanu a veřejnost jej znala jako velkého milovníka alkoholických nápojů. V roce 2005 vypukl skandál, kdy Harry dorazil na večírek v nacistické uniformě s hákovým křížem na rukávě. Skandál vzbudil hodně reakcí a tak se princ musel veřejně omluvit za tento případ. Poté začala jeho vojenská kariéra, kde v roce 2013 působil v Afghánistánu jako druhý pilot a střelec vrtulníků Apache. “V Afghánistánu jsem zabil hodně lidí,” komentoval tento zážitek mladý princ. 

Matka obou synů princezna Diana tragicky zemřela v roce 1997 při autonehodě v jednom autě se svým partnerem synem egyptského miliardáře Dodim Al-Fayedem. Předtím královská rodina zažívala různé potíže, spojené především s údajnou nevěrou manžela prince Charlese. V jednom ze svým rozhovorů princezna řekla, že by jejich manželství nemohlo dlouho existovat - bylo příliš úzké pro tři lidí (Diana tím myslela milenku svého muže a jeho dnešní manželku Camillu). Princezna poté věřila, že Camilla nebyla jediná princova milenka. Po jejich rozvodu se Diana stala známou především díky své charitativní činnosti.

Britská veřejnost ji milovala. V průzkumech z devadesátých let Diana byla na prvním místě mezi neoblíbenějšími veřejně známými osobnostmi ve Velké Británii, předběhla i samotnou královnu. Kvůli problémům v rodině Diana trpěla psychologickými poruchami. Rozvod se uskutečnil až poté, co Diana veřejně obvinila personální pomocníci prince z toho, že údajně uměle přerušila těhotenství, dítě mělo patřit princovi. Konfliktů v královské rodině přibývalo každým rokem více. Mezi královnou a Dianou panovaly dlouhodobé konflikty až do její smrti. Ale veřejnost byla kategoricky na straně princezny.

Před svatbou Diana pracovala jako vychovatelka ve školce a do té doby byla jedinou královskou nevěstou, která před oficiálním manželstvím měla placené zaměstnaní. Nehledě na mnohé konflikty uvnitř rodiny, byla Diana veřejně známá jako perfektní máma. Synové se ovšem o tom, co se dělo v rodině nikdy veřejně nevyjadřovali - toto téma bylo velké tabu až dodnes.

Velkou modernizaci královská rodina zažívá teprve dnes, kdy se oba synové a dědicové trůnu rozhodli přinést nějaké změny do striktních rodinných tradic. V dokumentu s názvem Diana: naše matka její synové hovoří o tom, že tahle ztráta byla nejhorším zážitkem v jejich životě. V průběhu celého života byli nucení volit mezi rodinou a povinnostmi.

Princ Charlese a jeho milenka Calmilla uzavřeli sňatek v roce 2005. Samotná královna na ceremonii nedorazila. Oba vstoupili již do druhého manželství nehledě na to, že intimní vztahy udržovali v průběhu svého prvního svazku. V roce 2014 v médiích se vyskytla informace, že se pár plánuje rozejít. K žádnému oficiálnímu rozvodu zatím nedošlo.

Související

Více souvisejících

Královská svatba Král Charles III. (Karel III.) Princ Harry Princezna Diana Velká Británie

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy