Konec rasismu a odporu k migraci? Jsme na kritické křižovatce, varuje prestižní deník

NÁZOR - Královská svatba ve Velké Británii byla velmi inkluzívní, zatímco brexit chce zavírat, nikoliv otevírat dveře. S tvrzením přichází editorial britského serveru The Guardian. Renomovaný deník v něm konstatuje, že referenda ve Spojeném království a Irsku staví před obě země otázku, kam vlastně směřují.

Dlouhá, větry bičovaná cesta

Každý prastarý národ si na cestě k modernitě podle prestižního serveru prošel dlouhým blouděním v kruhu, rozhodně nešlo o přímý podchod, na jaký se v památnou a prosluněnou sobotu vydali královští novomanželé ve Windsor Great Parku skrze nadšené davy. "Cesty národů mezi minulostí a přítomností jsou mnohem mučivější," poukazuje editorial. Dodává, že na nich dochází k přerušením, ústupům a otočkám.

Proto by královská svatba neměla být zjednodušeně prezentována jako transformační, všeříkající knockout, který moderní tolerantní Británie uštědřila své starší, upjaté a statuty posedlé verzi, uvádí The Guardian. Za skutečnou novinku nicméně označuje rasovou inkluzivitu svatby prince Harryho a Meghan Merkleové, přičemž dle editorialu může jít o milník na dlouhé a větry bičované cestě ke spravedlivější Británii.   

"Nelze přehlížet, že sobotní pozdvižení proběhlo v zemi rozervané brexitem. Toto rozdělení je skutečné a bolestivé," píše britský deník. Konstatuje, že země, která ukázala, že chová větší toleranci k různým dědictvím své moderní podoby než kdykoliv předtím, je zároveň rovnoměrně rozdělena v názoru na to, zda má zavřít dveře před světem, nebo zůstat jeho sebevědomou součástí.

Jak tvrdí profesor politologie Rober Ford, čím více lidé přemýšlejí o migraci, tím více se otevírají spravedlivějšímu, liberálnějšími pohledu na tuto otázku, připomíná The Guardian. Dodává, že ve světle této teze a sobotních událostí se dlouhá cesta Británie ocitla na kritické křižovatce.

Británie přitom není jedinou zemí, která se snaží nalézt cestu k vlastní podobě modernity, zdůrazňuje renomovaný deník. Poukazuje, že se svou specifickou výzvou se potýká také nedaleké Irsko, které bude v pátek hlasovat v referendu o tom, zda zruší, či zachová takzvaný osmý dodatek ústavy, který v praxi zakazuje ve většině případů umělé potraty.

Fantasie o čistotě a výjimečnosti

Po většinu kampaně průzkumy ukazovaly, že stoupenci zrušení dodatku zvítězí, v což ostatně doufá i liberální The Guardian, který však varuje, že jak se hlasování blíží, pochybnosti narůstají a komentářům začíná dominovat možnost, že venkovští irští voliči možná připravují políček městským elitám v zemi ve stylu brexitu a zvolení Trumpa.  

"Rozpolcenost Británie ohledně migrace a Irska ohledně potratů se mohou zdát jako velmi odlišné debaty s minimem společného," pokračuje editorial. Zdůrazňuje, že ve skutečnosti odrážejí stav myšlení v obou zemích a je nutné na ně pohlížet i v kontextu brexitu - do Británie každoročně přicestuje na 3000 žen z Irska, aby zde podstoupily interrupci, která je v jejich vlasti nelegální, stejně jako zhruba 500 žen ze Severního Irska, kde jsou zákony v dané oblasti podobně přísné.

Irská a severoirská legislativa přitom vychází z vědomí, že tamní ženy mohou pro přerušení těhotenství odcestovat do Británie, což je podle prestižního serveru kruté, pokrytecké a nespravedlivé. To se navíc může tvrdě ukázat příští rok, kdy Spojené království opustí EU, jelikož zatím není jasné, zda bude pokračovat volný pohyb osob přes irsko-britskou hranici.

The Guardian odkazuje na názor irského komentátora Fintana O'Tooleho, podle něhož není irské uvažování o interrupcích příliš vzdálené mentalitě brexitu, jelikož v obou debatách - o migraci v Británii a potratech v Irsku - se hrdý ostrovní národ vymezuje proti karikatuře příliš liberální Evropy a v obou případech předstírá, že lze obhájit dávné fantasie o vlastní čistotě a výjimečnosti.   

Pokud Irsko v pátek zrušení osmého dodatku odmítne, zaujme perverzní stanovisko vůči modernitě, podobně jako Británie v případě brexitu, píše renomovaný deník. Přiznává, že dlouhé cesty nikdy nevedou rovně, avšak dodává, že i tak se na ně musí vydat nejen princové, ale také běžní lidé.   

Související

Více souvisejících

Velká Británie Královská svatba Brexit irsko potraty

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy