Dovolená v Egyptě bez střevních potíží: Jak vyzrát na nechvalně proslulou faraonovu pomstu?

Čas letních dovolených je tu a mnozí z vás jistě stále přemýšlí, kam letos vyrazit. Nabídka je velmi pestrá a možná vám neuniknou poměrně přijatelné ceny pobytových zájezdů v Tunisku, či v Egyptě. Pokud nedokážete odolat a chcete strávit příjemný týden, případně čtrnáct dní, na pobřeží Rudého moře, jistě si vyslechnete příběhy o zažívacích problémech v souvislosti s Faraonovou pomstou, která dokáže zkazit prázdninový zážitek nejednomu rekreantovi. O tom, jak jí ale lze předejít a nemuset celou dovolenou běhat na záchod, informoval server Cestolino.cz.

Faraonova pomsta je reakcí našeho trávícího ústrojí na jiné druhy bakterií, s nimiž se v našem prostředí nesetkáváme, a které přežívají právě pouze v zemích, jako je Egypt. Nicméně byly zaznamenány i případy výskytu faraona v Turecku. Pravděpodobnost, že jí na dovolené dostanete, je poměrně velká, a to i proto, že ne všichni z vás vědí, jak jí účinně předcházet. Jednou z tradičních chyb, kterou dělají čeští rekreanti, je že užívají české léky proti zažívajícím potížím. Egyptské bakterie nacházející se v jídle a pití jsou ale proti nim velmi odolné, a tudíž je jejich použití stejné, jako kdybyste si vzali lentilku, či Tic Tac.

Z tohoto důvodu doporučujeme českým turistům si ihned po příletu zakoupit egyptské léky proti průjmu. Mezi ty, které jsou nejlepším receptem na boj s faraonem, či dokonce jeho prevenci, patří Anital, Drotazide, Diax a Streptoquin. Jejich cena se pohybuje okolo pěti egyptských liber a k dostání jsou běžně i na hotelové recepci. Vzhledem k tomu, že egyptské lékárny často turisty šidí, je mnohdy lepší využít služeb hotelu, případně se poradit s delegátem, který by měl být v tomto směru informován. Egyptské léky si rozhodně neváhejte vzít s sebou při návratu domů, protože některé zažívající potíže se mohou projevit, až později.

Očkování, probiotika a střídmost

Další z možností prevence faraonovy pomsty je také očkování, a to proti choleře. Postoupit by jej měli zejména ti, co jsou na zažívací potíže obecně náchylní, a u nichž může mít setkání s egyptskými bakteriemi komplikovanější průběh. Účinky vakcinace jsou tak silné, že by měli pacienta na dlouhou dobu ochránit před běžnými průjmy, včetně faraonovy pomsty. Očkování neprobíhá injekční formou, nýbrž vypitím nápoje, a jeho cena činí 1400,-Kč. Další z možností prevence faraona je také užívání probiotik, které jsou volně dostupné v lékárnách jako doplněk stravy. 

Kromě očkování, užívání správných medikamentů a probiotik by turisté také neměli podlehnout nenasytnosti v souvislosti s velkým množstvím jídla v hotelové restauraci. Tohoto varování by si měli všimnout zrovna ti, kteří si zakoupili zájezd All inclusive, a kteří snadno podlehnou lákadlům ve formě neomezené konzumace různých typů jídel a nápojů.

Opatrnost se však doporučuje i při pití vody. Zatímco u nás se neostýcháme pít studenou vodu z kohoutku, případně si jí stáčet do lahví, tak v Egyptě se něčeho takového vyvarujte. Ač se vám to může jevit jako zvláštní, tak i samotné užívání vody z kohoutku při čištění zubů může mít za následek faraona. Proti i na vyplachování používejte vodu balenou. Obezřetní buďte i během sprchování a v bazénu, neboť i nepatrný doušek může znamenat několik dní strávených běháním na toaletu.

Související

Více souvisejících

Egypt dovolená Moře pláž

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy