Máte doma staré spotřebiče? Zaděláváte si na větší problémy, než si myslíte

Máte doma letitou pračku, která ale dodnes perfektně pere. Lednici, která sice není nejmodernější, ale proč kupovat novou, když funguje? Elektřina se na celkových výdajích českých domácností za bydlení a energie podílí v průměru 22 procenty. Její cena v poměru k průměrnému měsíčnímu platu v roce 1989 zhruba o třetinu stoupla. Ve srovnání s plynem a vodným a stočným si však stojí výrazně lépe. Pokud tedy nemáte spotřebiče, které mají nejlepší roky dávno za sebou.

Když cenu elektřiny porovnáme s jinými platbami spojenými s vedením domácnosti, zjistíme, že daleko více vzrostla cena třeba u plynu. Ten dnes vyjde v poměru k tehdejším a současným průměrným platům zhruba na dvojnásobek. Zdaleka nejvíc ale stouply naše výdaje na vodné a stočné – v poměru k našim mzdám víc jak na desetinásobek!

Elektřina oproti tomu v posledních dvou letech poměrně dost zlevnila. Výhodou elektřiny navíc je, že dnešní moderní spotřebiče jí spotřebují mnohem méně než tehdy. Co ale staré spotřebiče?

Stará, ale dobrá, řeknete si možná o své televizi nebo pračce. A asi budete mít pravdu, ty starší věci totiž tak nějak víc vydrží. Jenže, už jste si spočítali, kolik takový retro spotřebič spotřebuje elektřiny?

I tak je na místě zamyslet se nad tím, jak srazit účty za elektřinu co nejníž. Stačí, když efektivně snížíte spotřebu elektřiny v domácnosti.

První úsporný krok za nás dokonce vyřešil někdo jiný. To když Evropská unie zakázala prodej klasických žárovek. Používáním úsporných žárovek sice ušetříte, ale nezbohatnete. V domácnosti totiž máme daleko větší žrouty elektřiny, než jsou světla.

Tak třeba lednička se na spotřebě elektřiny v běžné domácnosti podílí zhruba jednou pětinou. Pokud máte starý typ ještě z devadesátých let, tak vězte, že spotřeba elektřiny takové lednice je třikrát větší než nové lednice s energetickou třídou A+, což už je dnes naprostý standard.

Koupě nového spotřebiče se dnes vrátí velmi rychle, protože například roční provoz staré lednice může znamenat tři až pět tisíc korun ročně, které utratíte zcela zbytečně.

Jestli si ale nejste jistí, jakou spotřebu má Váš milovaný domácí spotřebič, požádejte svého dodavatele o zapůjčení měřiče. Tím rychle odhalíte nejsilnějšího kandidáta na výměnu. Kvalitní dodavatele energie na svých pobočkách disponuji nejenom měřiči, ale přes své odborníky dokážou kromě výběru správného tarifů poradit i v individuálních požadavcích, které jsou s dodávkou energii spojené.

Pračka se na spotřebě běžné domácnosti podílí zhruba z 5 procent. Až polovinu této energie lze ušetřit praním na 40 °C namísto 60 °C. Většina nových praček má také úsporné programy, praní s nimi sice trvá o něco déle, ale vyplatí se.

Související

Peníze, ilustrační foto

S příjmy vychází snadno téměř polovina domácností, druhá polovina je na tom výrazně hůře

Průzkum provedený CVVM v období od konce března do druhé poloviny května 2023 zkoumal, jak lidé vnímají současnou socioekonomickou situaci svých domácností. Respondenti byli dotázáni na obtíže spojené s jejich příjmy, zda se jejich domácnost v posledním roce dostala do finanční tísně a zda považují svou domácnost za bohatou nebo chudou. Ukázalo se, že lidé v Česku vycházeli letos na jaře s příjmy lépe než loni na podzim a situaci snadno zvládala více než polovina dotázaných. Naopak téměř polovina pak vycházela obtížně.
Energetika, ilustrační fotografie.

Domácnosti kvůli vysokým nákladům méně topí. Omezují i jiné výdaje, zjistil STEM

Asi tři pětiny českých domácností nevytápí dostatečně některé části svých bytů či domů. Více než polovina domácností také kvůli vysokým nákladům na teplo omezila jiné výdaje. Úsporná opatření dělají hlavně lidé, kteří hodnotí svou ekonomickou situaci jako špatnou, a lidé starší 60 let. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM z ledna letošního roku, který dnes agentura zveřejnila.

Více souvisejících

domácnosti domácí spotřebiče

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy