Jste připraveni na zimu? Pokud jste na radiátory v létě ani nesáhli, možná si nezatopíte

Počasí venku na blížící se podzim a zimu rozhodně neukazuje. Přesto je právě nyní ten nejlepší čas se na ni začít připravovat. Pokud totiž patříte k těm, kteří radiátor po zimě vypnou a celé léto na něj nesáhnou, může se dost dobře stát, že si v zimě vůbec nezatopíte.

Ať už máte doma kotel, nebo ústřední topení v celém baráku, s největší pravděpodobností topení ovládáte pomocí termostatických hlavic na vašem radiátoru. Ty velká část lidí na léto "vypne" otočením kolečka na nulu a více se o ně nestará. To je ale ta největší chyba, jakou lze udělat.

Předně je dobré si uvědomit, že topení jako takové se vypnout nedá. Symbol sněhové vločky na termostatu neznačí, že je topení vypnuté, ale že se nachází v nemrznoucím režimu. Pokud by totiž teplota v místnosti klesla pod 8 stupňů, radiátor sám zatopí, aby nedošlo k jeho zmrznutí.

Podstatné ale není ani tak to, co je na termostatické hlavici topení, jako to, co je pod ní. Tam se totiž nachází regulace otopné soustavy, což je v praxi ventil s pružinou, která reguluje přítok a odtok vody do radiátoru.

Pokud je topení nastaveno celé léto takzvaně na nule, pružina celou dobu stlačuje regulační tyčinku dovnitř a tím ji poškozuje. V zimě se pak může stát, že když termoregulační hlavicí otočíte na vyšší stupeň, abyste si zatopili, nestane se nic, protože se ventil zasekne.

V tu chvíli je potřeba celou hlavici odmontovat a tyčinku ručně vytáhnout. To nemusí být u některých typů radiátorů v době, kdy v nich proudí horká voda, dvakrát bezpečné.

Odborníci proto radí nechávat během léta topení zapnuté na nejvyšším stupni. Rovněž doporučují během předsezónní údržby radiátory zkontrolovat pohledem, jestli nejsou někde rezavé a nevytečou.

Související

Peníze, ilustrační foto

S příjmy vychází snadno téměř polovina domácností, druhá polovina je na tom výrazně hůře

Průzkum provedený CVVM v období od konce března do druhé poloviny května 2023 zkoumal, jak lidé vnímají současnou socioekonomickou situaci svých domácností. Respondenti byli dotázáni na obtíže spojené s jejich příjmy, zda se jejich domácnost v posledním roce dostala do finanční tísně a zda považují svou domácnost za bohatou nebo chudou. Ukázalo se, že lidé v Česku vycházeli letos na jaře s příjmy lépe než loni na podzim a situaci snadno zvládala více než polovina dotázaných. Naopak téměř polovina pak vycházela obtížně.
Energetika, ilustrační fotografie.

Domácnosti kvůli vysokým nákladům méně topí. Omezují i jiné výdaje, zjistil STEM

Asi tři pětiny českých domácností nevytápí dostatečně některé části svých bytů či domů. Více než polovina domácností také kvůli vysokým nákladům na teplo omezila jiné výdaje. Úsporná opatření dělají hlavně lidé, kteří hodnotí svou ekonomickou situaci jako špatnou, a lidé starší 60 let. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM z ledna letošního roku, který dnes agentura zveřejnila.

Více souvisejících

domácnosti Energetika

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Válka v Libanonu se vyostřuje. Íránu se podle Bacika zapojení nevyplatí

Izrael spustil pozemní invazi do Libanonu a podle svých slov likviduje pozice militantů z Hizballáhu. Expert na Blízký východ Gokhan Bacik exkluzivně pro EuroZprávy.cz popsal, co izraelské akce udělají se situací v regionu. Írán podle něj může zvažovat ozbrojenou podporu Hizballáhu, ale příliš se mu to nevyplatí.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský podává demisi. U Pirátů končí

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády a se stranou se prý rozchází v některých věcech. Napsal také, že dnes podává demisi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelská armáda zahájila pozemní útok na Libanon

Izrael informoval Spojené státy o tom, že provádí „omezené“ pozemní operace v Libanonu a že na severní hranici vyhlásil uzavřené vojenské zóny, uvedl server Times of Israel

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy