Odborníci vyvrátili rady našich babiček. To, co nás mělo léčit, ve skutečnosti škodí

Na bolest v krku, rýmu či nachlazení je prý nejlepší horký čas. Ten ostatně může přijít vhod zejména v zimních měsících, někdo si je ale neodpustí celoročně. Šálek teplé voňavé kávy či právě čaje ale v sobě může ukrývat mnohem víc. Jejich pravidelným pitím si můžete zadělávat na pořádné zdravotní problémy.

S novým zdravotním varováním ohledně možného rizika rakoviny přišla Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO). Týká se horkých nápojů. Informoval o tom server Voice of America.

IARC oznámila, že existuje spojitost mezi vznikem rakoviny jícnu a pitím nápojů teplejších než 65 stupňů Celsia. Toto zjištění se zakládá na analýze studií z Íránu, Číny a Jižní Ameriky, kde jsou čaj a káva tradičně podávány při teplotách vyšších než 70 stupňů Celsia.

Server vysvětluje, že mezi hlavní příčiny rakoviny jícnu v rozvinutých zemích patří kouření a konzumace alkoholu; tato rakovina se ale častěji objevuje v těch částech světa, kde jsou nápoje často konzumovány při velmi vysokých teplotách.

Horké nápoje tak byly zařazeny na seznam „potenciálně karcinogenních" látek, kde se nachází také olovo, benzín a výfukové plyny.

Zároveň je toto zjištění dobrou zprávou pro všechny milovníky kávy. Ta totiž byla na seznam potenciálně karcinogenních látek zařazena v roce 1991, tento výzkum ale naznačuje, že rizikovým faktorem je spíše teplota nápoje.

Příznaky rakovinného bujení si s nádory mnohdy nespojujeme

Rakovina je dnes všude kolem nás a její správnou diagnózu určí pouze lékaři, k němuž nás donutí jít řada nepřehlédnutelných příznaků. Existují ale i takové, které si s nádory běžně nespojujeme.

Patří mezi ně například horečka. I když normálně zvýšená teplota znamená, že naše tělo bojuje s nějakou infekcí, ve vzácných případech to může být i jeden z příznaků rakoviny imunitního systému. "Pokud horečka trvá déle než dva až tři dny dny, je na místě návštěva lékaře," radí australský lékař Tony Bartone.

Z horkých nápojů hrozní zejména rakovina jícnu. Pokud pociťujete bolest při polykání, může to znamenat, že máte buď ji, nebo rakovinu hrdla. Tyto typy nádorů se ovšem takto projevují až v pokročilém stádiu.

Je také dobré ohlídat si samovolný úbytek váhy, změny ve vylučování nebo změny na kůži. I pálení žáhy může být dobrým ukazatelem rakoviny jícnu. Když přijdete k lékaři s pálením žáhy, těžko ho jako první možnost napadne, že máte rakovinu. Lékaře by ale mělo varovat například to, že kouříte nebo že se rakovina vyskytuje v rodinné anamnéze.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé lékaři nápoje

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy