Proč se dámské a pánské oblečení zapíná opačně? Pravý důvod je podivnější než se zdá

Dámské a pánské oblečení se liší ve velikostech, vzorech nebo ve střihu. To je vzhledem k rozdílům mezi postavami mužů a žen pochopitelné, Přemýšleli jste ale někdy nad tím, proč mají ženy zapínání nalevo, zatímco muži napravo?

Vypátrat důvod tohoto na první pohled možná nepatrného rozdílu, je velmi obtížné. Existuje ale několik zajímavých teorií, mezi kterými si sami můžete vybrat.

Podle první varianty je třeba hledat důvod v dobách, kdy muži často válčili. Meče nebo jiné zbraně často drželi v pravé ruce – a rozepínání knoflíků proto pro ně bylo snazší levou rukou. Ženy pak podle tohoto vysvětlení mají knoflíky na opačné straně kvůli svým dětem. Ty se totiž nosily častěji v ruce levé, aby pravou mohly matky vykonávat práce v domácnosti nebo si rozepínat blůzku na kojení.

Různé umístění knoflíků pak podle některých mohlo zdůrazňovat nerovnoprávné postavení mužů a žen. Muži byli v minulosti považováni za nadřazené a i obyčejné knoflíky měly připomínat jejich odlišnost. A ačkoliv jsou takové názory dnes již (vetšinou) minulostí, v módním průmyslu tento trend zůstal.

Podle třetí teorie za vše mohou služky. Muži se v minulosti často oblékali sami, takže nepotřebovali a často ani nechtěli pomoc. Zároveň jsou lidé většinou praváci, proto jsou knoflíky na pravé straně košile, aby se lépe zapínaly. To ženy naopak musely využívat služeb komorných či jiných služek, aby se dokázaly obléct do složitých šatů, které mívaly několik vrstev nebo korzety. Služebné k nim přistupovaly zepředu a bylo tedy logické, že se jim jednodušeji knoflíky zapínaly, pokud byly vlevo.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé oděvy

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 24 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy