Šaty pro ženy, sako pro muže? Podle odbornice je dnes móda úplně jiná

Móda v dnešní době ztrácí bariéry mezi tím, co nosí muži a ženy. Na přednášce na mezinárodním veletrhu Styl a Kabo to dnes v Brně řekla nizozemská návrhářka a trendová prognostička Ellen Haeserová. Podle ní se móda stále více vrací k historii. Lidé také hledají vzhled a styl v takzvaném street wear neboli pouličním oblečení, které ovlivňují rappeři. Pouliční oblečení je podle Haeserové vidět v různých barvách ve všech věkových skupinách. Veletrhy budou do pondělí, vystavuje na nich přes 240 firem, 40 procent ze zahraničí.

Podle Haeserové se v módě stále častěji objevuje svoboda pohlaví. "Nemáme rádi definice ani diktát, nechceme, aby nám někdo říkal, že toto je jen pro muže a toto pro ženy," uvedla Haeserová. Podle ní už i staří Římané nosili sukně. "Kdo by měl tedy posuzovat, co máme nosit. V dnešní době se ztrácejí bariéry mezi tím, co nosí pánové a co dámy. Vše je více rozmazané," uvedla. Podle ní například muži nosí více nadýchané bundy nebo zvířecí vzory jako leopard nebo tygr.

Lidé jsou podle odbornice otevření novému stylu i v barvách. "Důležitou záležitostí je street waer. Je to móda ovlivněná ulicí a rappery," řekla Haeserová. Používají se podle ní veškeré barvy pro různé věkové kategorie a různé kultury. "Všichni, kdo nosí tuto módu, chtějí najít svou vlastní osobnost, vlastní look a styl. Je to obrovská tendence, která se nám objevuje u značek jako Dior, Gucci a u všech velkých značek. Používají nebo nechávají street wear volně plynout do svých kolekcí, ale v luxusním stylu," řekla odbornice.

Podle ní se móda navrací k historii. "Třeba Gucci má kreativního ředitele Alessandra Michela a ten využívá módu z každého historického desetiletí. Tyto historické prvky přináší do současnosti, ovšem v novém hávu. Kombinuje to s doplňky a současnými věcmi," řekla Haeserová. Dodala, že krása se přenáší z minulosti až dodnes. "Spojuje nás s historií a přenese nás do budoucnosti," doplnila.

Ředitelka veletrhů módy Gabriela Císařová ČTK řekla, že Haeserová neopomněla hlavní směry trendů. "Mezi hlavní barvu tohoto roku patří okrová, odstíny žluté a béžové. Vrací se kostka i kárované věci, a to jak na pánských, tak na dámských oděvech," uvedla Císařová. Podle ní bude trendem i tetování. "Ne však na těle, ale potisk látek, který bude symbolizovat a nahrazovat tetování. Objeví se na kalhotách, košilích a podobně," poznamenala Císařová.

Veletrhy začaly dnes a skončí v pondělí. Každoročně je navštěvuje kolem 5000 lidí, hlavně majitelé menších obchodů, nákupčí a odborníci. Z celkových 242 vystavovatelů je 40 procent ze zahraničí. Jsou z 21 zemí včetně ČR.

Související

Návrhy na perfektní plesové šaty pro každý typ postavy

Návrhy na perfektní plesové šaty pro každý typ postavy

Jestliže hledáte trendy plesové šaty, musíte při jejich výběru zvážit hned několik důležitých parametrů. Že nevíte, o která kritéria se jedná? Nezoufejte a čtěte dále. My vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme.
oděvy

Češi při finančních problémech nejprve šetří na výdajích na oblečení, zábavu a dovolenou

V případě finančních problémů Češi nejprve šetří na výdajích na oblečení, zábavu a dovolenou. Významně také vzrostl počet lidí, kteří omezují spotřebu energií a vody. Jen minimum Čechů by finanční problémy řešilo půjčkou od známých nebo od finančních institucí. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek korporátních zákazníků.

Více souvisejících

oděvy Móda

Aktuálně se děje

před 21 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy