Nejzáhadnější člověk na světě. Pocházel "Muž z Tauredu" z jiné dimenze?

Na mapě ukázal na Andorru, ale tvrdil, že na jejím místě leží úplně jiný stát, ze kterého měl pocházet. Uplynulo už více než čtvrtstoletí od chvíle, co záhadný cizinec vyděsil japonské Tokio. Dodnes nikdo neví, odkud byl a kam zmizel. Pokud se tedy celý příběh zakládá na pravdě.

Záhadný muž vzbudil v roce 1954 rozruch na tokijském letišti. Vypráví se totiž příběh, podle kterého během rutinní pasové kontrole zjistil, že jeho rodná zem vůbec neexistuje. Odkud tedy byl?

Muž předložil japonským celníkům svůj pas, který na první pohled splňoval veškeré náležitosti. Přesto jej celníci označili za falešný, protože uváděl za zemi původu neexistující Taured. Záhadného cizince tedy vyzvali, ať přestane vtipkovat a předloží originální pas. Muž ale trval na tom, že pochází z Tauredu.

Cizinec tedy dostal jasný úkol, měl na mapě ukázat, kde se Taured nachází. Prst zabodl na Pyrenejský poloostrov do místa, kde leží malý stát Andorra. To také celníci muži řekli, ten ale odpověděl, že se na tom místě už tisíce let nachází Taured, nikoliv Andorra.

Muž z Tauredu, který hovořil plynně francouzsky, anglicky, německy i japonsky, i během následného několikahodinového policejního výslechu trval na tom, že pochází z Tauredu. Vyšetřovatele vykolejila jeho přesvědčivost a vytrvalost, s níž sebejistě tvrdil, že tomu tak opravdu je.

Záhadný cizinec totiž neustále opakoval svou verzi, že s pasem nastoupil na letišti v Tauredu, odkud vyrazil na služební cestu do Japonska, a to dokonce už počtvrté, což potvrzovala i razítka v pase. Muž dokonce vytasil i řidičský průkaz, který vydaly úřady v Tauredu.

Zoufalství policistů tehdy dosáhli vrcholu, rozhodli se proto muži zabavit všechny doklady a převézt ho do hotelového pokoje bez oken. U dveří nepřetržitě hlídali strážníci, přesto muž z Tauredu záhadně zmizel. Ráno po něm v hotelu nezbyla jediná stopa, jako kdyby se z něj vypařil.

Japonští policisté tedy vyhlásili pátrání, ale bylo jim záhadou, jak se neznámý cizinec z pokoje dostal. Vytvořili dokonce identikit, který se údajně zachoval dodnes, přesto jej nikdy nenašli. Neuvěřitelný příběh považují mnozí lidé za vymyšlený, záhadologové ovšem tvrdí, že se muž přenesl z paralelního světa do našeho a zase zpět.

Nahrává jim i tvrzení, že spolu s mužem zmizely z policejních trezorů všechny jeho osobní věci a zabavené doklady. Podle dostupných informací si však celý příběh vymyslel spisovatel Colin Wilson pro svou knihu The Directory of Possibilities, v níž autor o údajném tokijském incidentu píše.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé letiště Tokio Tokio zajímavosti historie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy