Milovníci slaniny by si měli dát pozor. Její každodenní požírání zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Tvrdí to studie uskutečněná Oxford University, vzniklá za podpory Cancer Research UK. Zprávu přinesla stanice BBC.
Výzkumníci analyzovali data skoro půl miliónu lidí, uvedených v studii UK Biobank, největší britské biobanky. V průběhu šesti let výzkumu nalezli 2 609 lidí, kterým se rozvinula rakovina tlustého střeva.
Studie zjistila, že snědením tří plátků slaniny namísto jedné se riziko rakoviny zvyšuje o 20%. U 40 z 10 000 lidí, kteří jedli 21gramů červeného a průmyslově zpracovaného masa denně, byla zjištěna rakovina tlustého střeva. V případě těch, kteří jedli 76 gramů těchto druhů mas každý den, to bylo 48 osob na 10 000 lidí.
Podle britské National Health Service (NHS) je 76 gramů rudého masa je ekvivalentní 227 gramům steakové svíčkové. Plátek slaniny nebo plátek šunky je ekvivalent 23 gramům zpracovaného masa. Podle Cancer Research UK 5 400 případů z 41 804 případů rakoviny střev by mohlo být zabráněno, kdyby lidé nejedli vůbec průmyslově zpracovávané maso.
Cancel Research UK nicméně přiznává, že mnohem větší hrozbou, co se týče rizika vytvoření rakoviny, je kouření, které způsobuje 54 000 případů rakoviny ročně. Zdravotnické organizace přesto doporučují lidem, aby jedli méně červeného masa. Např. britské ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby každý, kdo jí 90g červeného a zpracovaného masa denně snížil tuto dávku na 70g.
Neznamená to nicméně se zcela vzdát červeného masa. Podle NHS výhody červeného masa je vysoký obsah železa a bílkovin. Lidé jej tedy mohou jíst a být zdraví, je však nutné se vyvarovat potencionálních rizik.
U průmyslově zpracovávaného masa existují značné nevýhody. Toto maso, zahrnující párky, slaninu, salám, je kouřením či přidáním soli a konzervačních látek upraveno tak, aby byla prodloužena jeho trvanlivost nebo zvýrazněna jeho chuť . Chemikálie, které jej upravují, dle odborníků zvyšují riziko rakoviny. Karcinogenní chemikálie může též zvyšovat vysokoteplotní vaření.
Podle profesora Gunthera Kuhnleho z University of Reading, je studie velmi dobře zpracovanou analýzou souvislosti mezi příjmem masa a rakovinou tlustého střeva. Její výsledky potvrzují dřívější výzkumy, podle kterých riziko zvýšení rakoviny roste o dalších 20% na 50gramů zvýšení příjmu červeného a průmyslově zpracovávaného masa.
Kuhnle zdůrazňuje další poznatek studie, podle něhož zvýšená spotřeba vlákniny má mnohem větší přínos na zdraví člověka a zamezuje riziku výskytu rakoviny tlustého střeva. Právě nedostatek vlákniny je jeden z klíčových faktorů, spolu s věkem, genetikou, nečinností a vysokou konzumací alkoholu, co zvyšuje riziko výskytu rakoviny tlustého střeva.
Rakovina tlustého střeva je na druhém místě žebříčku nejčastějších nádorových onemocnění v České republice. Každý rok této nemoci podlehnou zhruba čtyři tisíce Čechů. Choroba postihuje zvláště věkovou skupinu osob v rozmezí 63 až 77 let.
Související
Mrazivá zpověď mladíka, jemuž se vrátila rakovina. Příběh zasáhl celé Česko
Rakovina prostaty Joea Bidena: Co znamená agresivní forma, jaké jsou příznaky a jaké existují možnosti léčby?
Aktuálně se děje
před 21 minutami
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno před 1 hodinou
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
před 1 hodinou
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
před 3 hodinami
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 3 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 4 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 4 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 4 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 5 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 6 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 7 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 8 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 8 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 9 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 9 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 10 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 11 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 12 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
Globální potravinová bezpečnost zůstává podle britského biologa a odborníka na potravinové systémy Tima Bentona relativně stabilní, především proto, že současné geopolitické otřesy zatím nepřerostly do scénáře s přímým dopadem na širší evropský prostor. Benton exkluzivně pro EuroZprávy.cz upozornil, že zásadní hrozbu by představovala pouze výrazná eskalace války ze strany Vladimira Putina.
Zdroj: Jakub Jurek