Tajemství Ko-Ko-Ko-Kokošky z Šíleně smutné princezny: Koktal i ve skutečnosti, zradilo ho zdraví

Koktající Kokoška patří k nezapomenutelným postavám českých pohádek. Málokdo ovšem ví, že herec, kterého si pamatujeme především díky pohádce Šíleně smutná princezna, byl také velmi nadaný zpěvák, který působil dokonce i v Národním divadle.

Všestranně nadaný Oldřich Dědek se narodil v dubnu 1920 v Novém Jičíně. V roce 1939 absolvoval ostravskou obchodní akademii a začal se pěvecky školit u T. Pattiery, L. Kadeřábka a E. Fierlingerové. Odešel do Prahy a vystupoval s Tanečním orchestrem Jaroslava Maliny a B. Bryena. V té době používal pseudonym Oldřich Horský.

Později působil jako herec, operetní a operní zpěvák a tanečník v pražském Národním divadle či v souboru Národního divadla v Brně nebo v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého a Armádní opeře. Objevoval se ovšem také v různých zábavných estrádách a zábavných pořadech. Později se musel své kariéry vzdát a ze zdravotních důvodů odešel do invalidního důchodu.

Dědek byl tenorem buffo a na jevištích diváky udivoval svou pěveckou zdatností a zejména tou fyzickou, kdy při zpívání na jevišti dělal skok o tyči, cvičení na hrazdě, stojku na klavíru a podobné psí kusy.. Byl dobrým představitelem menších a epizodních komických i tragických postav.

Na filmovém plátně se poprvé objevil jako obchodvedoucí Kubiš ve Fričově komedii Polibek ze stadionu z roku 1947 a ve stejném roce si zahrál šantánového zpěváka Pinka v Radokově a Sádkově komedii Parohy. Právě zde měl Dědek možnost předvést něco ze svého klaunského a akrobatického estrádního umění. Často ho obsazovali režiséři Alfréd Radok, Martin Frič a Bořivoj Zeman. Zahrál si také bubeníka Kalouska v Klosově a Kadárově komedii Hudba z Marsu (1955) nebo zvídavého policistu v sci – Fi komedii Oldřicha Lipského Zabil jsem Einsteina, pánové… (1969).

Divákům navždy zůstal v paměti jako představitel oblíbených koktavých postav ve třech pohádkách. V Pyšné princezně (1952) Bořivoje Zemana sehrál zrádného rádce a ceremoniáře, v havířské pohádce Dařbuján a Pandrhola (1959) se objevil jako doktor, pídící se o příznacích podivné nemoci Moribundus a v Zemanově hudební pohádkové komedii Šíleně smutná princezna (1968) diváky dodnes baví jako ceremoniář a vrchní královský obveselovatel Kokoška z Kokoří. Málokdo přitom ví, že tyto role mu byly opravdu sedly, Dědek totiž koktal i ve skutečném životě.

V pozdějších letech se jeho zdravotní stav povážlivě zhoršoval, prodělal operaci slinivky břišní, dostal cukrovku a přišel o část plic. Poté skončil v invalidním důchodu a práci se již příliš věnovat nemohl. Naposledy zazněl jeho hlas v silvestrovském pořadu Československého rozhlasu v roce 1972, na němž se podílel jako jeden z vypravěčů anekdot. Dědek zemřel předčasně po komplikacích s cukrovkou a po selhání ledvin 5. srpna 1973 v Praze ve věku padesáti tří let.

Související

Jiří Rusnok, guvernérČNB

Záznam ČNB: Rozpočtová opatření mohou kompenzovat dopady pandemie

Dodatečná rozpočtová opatření zvažovaná vládou jsou podle většiny členů bankovní rady České národní banky faktorem, který může částečně kompenzovat ekonomické dopady zhoršené epidemické situace. Vyplývá to ze zveřejněného záznamu z jednání bankovní rady ČNB ve středu 23. září. Rada tehdy nechala úrokové sazby beze změna. Základní úroková sazba tak zůstala na 0,25 procenta.
česká národní banka

Bankovní rada ČNB si nově rozdělila kompetence, vznikl nový odbor

Bankovní rada České národní banky (ČNB) si od září nově rozdělila kompetence. Do kompetence guvernéra Jiřího Rusnoka budou i nadále patřit sekce kancelář a samostatný odbor interního auditu, od příštího měsíce pak také sekce správní. Viceguvernér Marek Mora bude vedle sekce regulace a mezinárodní spolupráce nově dohlížet na sekci měnovou a nově vzniklý samostatný odbor lidských zdrojů.

Více souvisejících

Oldřich Dědek Pohádky herci

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy