Bankovní rada ČNB si nově rozdělila kompetence, vznikl nový odbor

Bankovní rada České národní banky (ČNB) si od září nově rozdělila kompetence. Do kompetence guvernéra Jiřího Rusnoka budou i nadále patřit sekce kancelář a samostatný odbor interního auditu, od příštího měsíce pak také sekce správní. Viceguvernér Marek Mora bude vedle sekce regulace a mezinárodní spolupráce nově dohlížet na sekci měnovou a nově vzniklý samostatný odbor lidských zdrojů.

ČNB o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Člen bankovní rady Vojtěch Benda začne dohlížet nad sekcí rozpočtu a účetnictví a samostatným odborem restrukturalizace. Sekce peněžní se pak přesune pod dohled člena bankovní rady Oldřicha Dědka, který už má ve své kompetenci sekci řízení rizik a podpory obchodů.

Beze změny zůstávají kompetence viceguvernéra Tomáše Nidetzkého a členů bankovní rady Tomáše Holuba a Aleše Michla. Nidetzký bude mít na starosti sekci dohledu nad finančním trhem, sekci dohledu nad finančním trhem II a sekci finanční stability. Do kompetence Holuba budou i nadále spadat sekce licenčních a sankčních řízení a sekce bankovních obchodů, zatímco na sekci statistiky a datové podpory a sekci informatiky bude i v dalším období dohlížet Michl.

Důvodem přerozdělení kompetencí členů bankovní rady je mimo jiné vznik samostatného odboru lidských zdrojů, který byl dosud součástí sekce kancelář. Ředitelem nově vzniklého samostatného odboru lidských zdrojů bankovní rada jmenovala Tomáše Trtka, který stojí v čele odboru lidských zdrojů sekce kancelář od roku 2018.

Bankovní rada řídí organizační útvary ústředí a pobočky ČNB jako kolektivní orgán. Ředitelé sekcí a samostatných odborů v rámci svých pravomocí odpovídají bankovní radě za řízení jim svěřených agend.

Sedmičlenná bankovní rada ČNB dále určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově-politických opatřeních. Členové rady mají šestiletý mandát a nesmějí zastávat funkci více než dvakrát. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.

Rozdělení kompetencí od 1. září:

Jiří Rusnok, guvernér

- sekce kancelář

- sekce správní

- samostatný odbor interního auditu

 

Marek Mora, viceguvernér

- sekce měnová

- sekce regulace a mezinárodní spolupráce

- samostatný odbor lidských zdrojů

 

Tomáš Nidetzký, viceguvernér

- sekce dohledu nad finančním trhem

- sekce dohledu nad finančním trhem II

- sekce finanční stability

 

Vojtěch Benda

- sekce rozpočtu a účetnictví

- samostatný odbor restrukturalizace

 

Oldřich Dědek

- sekce peněžní

- sekce řízení rizik a podpory obchodů

 

Tomáš Holub

- sekce bankovních obchodů

- sekce licenčních a sankčních řízení

 

Aleš Michl

- sekce informatiky

- sekce statistiky a datové podpory

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Zdražování se v Česku zastavuje, tvrdí ČNB. Co to ale znamená a co nás čeká dál?

Česká veřejnost, která je zvláště v poslední době ovlivněna zhusta často populistickými výkřiky o „šílené“ drahotě v tuzemsku, dostala od nejvyšší autority v zemi, která má hlídat cenovou a měnovou stabilitu, totiž centrální banky, jasnou odpověď na podobné pokřiky. Česká národní banka totiž během listopadu 2023 uvedla, že se zdražování zastavuje. Podle nejvyššího finančního regulátora se ceny v Česku v posledních devíti měsících zvedly minimálně. Co ale bude dál? 

Více souvisejících

ČNB Jiří Rusnok (guvernér ČNB) Aleš Michl Tomáš Holub Tomáš Nidetzký (ČNB) Oldřich Dědek Vojtěch Benda )ČNB) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy