Vaření je pro velkou část lidí součástí každodenní činností. I přes velkou praxi ale řada z nás dělá při přípravě jídla chyby. Podívejte se, co o vaření říkají šéfkuchaři.
Přeplněná pánev
Nesnažte se na pánvi osmažit všechno maso najednou. Základním pravidlem je, že bychom měli nechat dostatek místa, aby se jednotlivé kousky na pánvi nedotýkaly. Volný prostor třeba mezi kousky masa ovlivňuje rovnoměrné rozložení tepla na pánve a maso se díky tomu snadno a rovnoměrně propeče.
Málo slaná voda na těstoviny
Při vaření těstovin platí jedno pravidlo – voda musí být dost slaná. Pokud použijete málo soli, na talíři je už nedochutíte a místo italské pochoutky vám zůstanou jen nudle bez chuti.
Používání extra panenského olivového oleje k vaření i smažení
Tento olej je ke smažení vhodný, ale vysoké teploty ničí látky (antioxidanty), které se lisováním za studena získávají. Proto stačí na tepelnou úpravu použít olivový olej z pokrutin (tedy z 2. lisu), který má stejné vlastnosti, co se týká teplotní stability i chutě, a navíc je výrazně levnější. Extra panenský olivový olej 1. jakosti, který je často velmi drahý, použijte raději ve studené kuchyni.
Studené maso na horkou pánev
Než maso položíte na pánev či gril, měli byste jej nechat odstát. Ideální je, aby mělo pokojovou teplotu, než ho hodíte rozpálenou pánev. Znamená to, že se bude vařit rovnoměrněji - a vy se vyhnete tomu, že zvnějšku bude připečené a uvnitř ještě syrové.
Teplé jídlo do ledničky
Ať už jde o steaky, polévky nebo omáčky, ujistěte se, že jídlo zchladlo, než ho dáte do lednice nebo mrazničky. Nejenže nám jinak lednice více „žere“, ale hlavně by se teplo přeneslo na ostatní potraviny a v těch by mohlo opět začít množení bakterií a hnilobný proces.
Používání nepřilnavé pánve na přípravu všeho
Nepřilnavá pánev je podle šéfkuchařů vhodná na vejce nebo palačinky. Ale na jiné vaření už tak moc ne. Proč? Každá pánev totiž jinak distribuuje teplo. Moderní teflonové pánve například nejsou nejvhodnější na přípravu masa. Kdo si chce pořádně udělat steak, měl by si do domácnosti pořídit úplně obyčejnou železnou pánev.
Česnek přidaný příliš brzy
Česnek vložený do silně rozpáleného oleje se spálí, dostane nahořklou chuť a je nepoživatelný. Dusíme-li však česnek pomalu, chutná jako ořechové jádro a dá se snadno, měkký jako máslo, roztírat na brambory nebo chleba. Nejvíce česnek předá svého aroma pokrmům, do kterých ho vložíme až těsně před koncem přípravy a dále ho pak nevaříme.
Maso by po uvaření mělo chvíli odpočívat
Určitě stojí za to vyčkat pár minut před nakrájením masa na kusy. Šťáva z mase se rozloží a steak je o něco chutnější a šťavnatější.
Ne všechny potraviny v lednici vydrží déle
Například rajčata bychom v lednici vůbec skladovat neměli. To platí i pro banány, či broskve, blumy a avokádo. Pokud je ale rozkrojíte, pak je do ledničky dejte
8. prosince 2024 14:50
Operní pěvkyně, která neuměla zpívat. Florence Jenkinsová zemřela před 80 lety
Související
Nový trend v bydlení nabírá na popularitě. Je ale třeba zvážit mnoho faktorů, upozorňují experti
CVVM: Lidé se hlásí spíše k pravici než levici. Velkou roli hraje životní situace
Lidé , češi , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 43 minutami
NATO se musí připravit na válku, vyzval Rutte
před 1 hodinou
Ukrajinská rozvědka zabila stěžejního konstruktéra ruských zbraní
před 2 hodinami
Tusk zamítnul Macronův nápad na nasazení tisíců evropských vojáků na Ukrajině
před 2 hodinami
Biden udělil největší milosti v historii USA
před 3 hodinami
Spása Francie, nebo její zhouba? Marine Le Pen stojí před klíčovým rozhodnutím
před 3 hodinami
Cichanouská exkluzivně pro EZ: Pád Asada zasadil ránu Putinovi. V Bělorusku je situace specifická
před 4 hodinami
Časopis Time vybral osobnost roku 2024. Neuspěla vévodkyně Kate ani Elon Musk
před 4 hodinami
Pavel řekl, co se řešilo na předvánočním jednání nejvyšších ústavních činitelů
před 5 hodinami
Přátelství USA a Ruska je vyloučeno. Trump to dal Putinovi jasně najevo
před 5 hodinami
Expert vysvětlil, proč Rusko ani syrská armáda nezasáhly proti povstalcům. Blízký východ nyní čekají čtyři scénáře
před 6 hodinami
Rusko už nebudeme potřebovat. Připravme se na to, vyzval nový evropský komisař
před 6 hodinami
EU zvažuje, že bude financovat válku na Ukrajině ruskými penězi
před 7 hodinami
Jun Sok-jol brání stanné právo. Na pozadí druhého impeachmentu chce "bojovat až do konce"
před 7 hodinami
Trump varuje BRICS před společnou měnou. Ta je podle ekonoma naprostá utopie
před 7 hodinami
Ukrajinci vytočili Kadyrova. Hrozí odvetou za útok na kasárna
před 8 hodinami
Počasí v roce 2025? Meteorologové už vědí, jaké bude
před 8 hodinami
Asad rozséval smrt, Rusko ho krylo. Oběti chemických útoků v Sýrii poprvé promluvily
před 9 hodinami
Vězni beze jména, drcení k smrti. "Lidská jatka" odhalují skutečná zvěrstva Asadova režimu
před 9 hodinami
Ruská armáda se stahuje ze Sýrie. Obává se útoků povstalců i Izraele
před 10 hodinami
Situace je zlá. Rusové jsou jen pár kilometrů od klíčového ukrajinského města
Ruské síly jsou podle ukrajinské mapovací služby DeepState méně než tři kilometry od východního ukrajinského města Pokrovsk. Podle serveru CNN se přitom jedná o klíčové město ukrajinské obrany.
Zdroj: Libor Novák