Jak se dožít sta let? Žena, prozradila své tajemství dlouhověkosti. Je neuvěřitelné

Britka Mary Emersonová se dožila sta let. Navzdory tomu, že se věk dožití stále zvyšuje, tohoto čísla jen tak někdo nedosáhne. Pokud ale někoho napadlo, že za tím stojí zdravý životní styl, nemůže se mýlit více. Podle Mary je recept na dlouhověkost prostý - párky.

Mary svůj vysoký věk přikládá na vrub párkům v těstíčku, které celý život pekla. "Pekla jsem je celý život a všichni je milovali. Pořád peču, ale teď už k tomu potřebuji pomoc. Například o Vánocích peču se svojí vnučkou," svěřila se serveru Daily Mirror.

Sama pro sebe dnes už nepeče, pro párky v těstíčku si proto chodí do pekárny. Právě pečení párků a dobrá nálada jsou ale podle ní klíčem, jak se dožít vysokého věku.

Paradoxem je, že podle lékařů měla zemřít mladá. Poté, co se v roce 1919 narodila, jí nevěstili dlouhý život. O necelých 40 let přitom přežila svou sestru, dvojče, která tragicky zahynula v roce 1981.

Související

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

Více souvisejících

Lidé důchodci, senioři potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 48 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy